Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką |
Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką jest bardzo proste w przygotowaniu, należy tylko pamiętać o użyciu składników w temperaturze pokojowej. Zamiast wiśni możemy użyć dowolnych owoców lata, świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, czereśnie czy porzeczki. Ciasto możemy upiec z wiśniami ze słoika, mrożonymi (wcześniej rozmrożonymi i odsączonymi) i świeżymi.
Takie maślane ciasto z owocami na pewno posmakuje fanom tradycyjnych deserów. Smacznego:)
Jeśli lubicie ciasta z owocami i kruszonką, polecam mój przepis na najprostsze i najszybsze ciasto z owocami i kruszonką, bez miksera:
Przepis na ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką, składniki:
na blaszkę o wielkości 25x30cm:200 g masła (w temperaturze pokojowej),
160 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
600 g wydrylowanych wiśni,
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
na kruszonkę:
150 g mąki,
100 g zimnego masła,
70 g cukru,
2 łyżki wiórków kokosowych,
2 łyżki płatków migdałowych,
szczypta mielonej wanilii
Przepis na ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką, przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć palcami z pozostałymi składnikami kruszonki, aż powstaną okruchy. Włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem (około 5 minut). Po kolei, stopniowo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać mąkę z proszkiem, zmiksować do połączenia. Wiśnie obsypać dwoma łyżkami mąki. Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć ciasto, nałożyć wiśnie, posypać kruszonką. Piec około 60 minut w 180 C. Polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.Przepis znalazłam tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
Sour Cherry Crumb Cake Recipe:
200 g of butter (room temperature),
160 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
4 large eggs (room temperature),
250 g of flour,
2 tsp of baking powder,
600 g of sour cherries, pitted,
2 tsp of flour or potato starch
for the crumble:
150 g of flour,
100 g of cold butter,diced
70 g of sugar,
a pinch of vanilla,
2 tbsp of coconur shavings,
2 tbsp of almond flakes,
Prepare the crumble: mix all the ingredients and with your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Cream the butter with sugar (5 minutes). Gradually, one by one, add the eggs, mixing well after each addition. Add the flour and baking powder, mix to combine. Dust the cherries with flour. Place the batter in a baking tray (25x30cm) covered with baking paper, add the cherries and crumble on top. Bake for about 60 minutes in 180 C.
See the original recipe.
mmm..that crumb, golden crusty edges and cherry filling...a perfect combo for a perfect summer cake, Natallia.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto kojarzy mi się z wizytą u babci! :)
OdpowiedzUsuńIdealne połaczenie :)
OdpowiedzUsuńMatko, ale zgłodniałam! Chyba jutro zrobię takie ciasto :D
OdpowiedzUsuńhttp://the-fight-for-a-dream.blogspot.com
Yummy - I like it <3!
OdpowiedzUsuńHave a good day!
look absolutely delicious !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonke na ciastach <3
OdpowiedzUsuńYum!! It looks so delicious!! I'm printing out the recipe to try this!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Mniamm, bardzo lubię takie ciasta z owocami sezonowych.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto, to dobra baza, aby wykorzystać sezonowe owoce :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie ciacho!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńpyszne i proste:)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńPyszności. I wiśnie i kruszonka. Efekt murowany. Zjadłabym teraz kawałek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z owocami kruszonką :P Wiśnie świetnie pasują, są kwaśne i urozmaicają smak.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :-) Z wiśniami dawno nie robiłam, ale ze śliwkami tak :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, ja często robię drożdżowe z owocami, ale ta wersja też jest bardzo apetyczna i na pewno szybciej się przygotowuje takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńO jak ja lubię takie domowe ciasta z owocami, pychota! :D
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj cały dzień z wiśniami a o cieście nie pomyślałam:))jutro to naprawię:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńkruszonka i owoce mniam!
OdpowiedzUsuńYummy I love cake! I've had a similar one to this one and still remember how delicious it was.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
na urodziny jadłam podobne;)
OdpowiedzUsuńZ chęcią sięgnęłabym po kawałek takiego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńrobiłam takie dwa razy pod rząd, bo pierwsza blacha (jest nas dwoje) szybko poszła xD
OdpowiedzUsuńpycha! chociaz fanka wisni nie jestem
OdpowiedzUsuń