Klopsiki w sosie serowym przepis |
Mój sos serowy do pulpecików przyrządziłam na bazie klasycznego beszamelu, który wzbogaciłam o dodatek startego sera. Świetnie sprawdzi się tu połączenie goudy i cheddara, ale dobry będzie każdy żółty ser. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa mielonego, pyszne są pulpety wieprzowe, wołowe, drobiowe lub z mieszanego mięsa.
Klopsiki w sosie serowym wspaniale smakują z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)
Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również mój przepis na gulasz cygański z klopsikami:
Przepis na klopsiki w sosie serowym, składniki:
500 g mielonego mięsapokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
duży ząbek czosnku,
duże jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony majeranek i/lub inne ulubione suszone zioła
na sos:
1 i 1/2 łyżki mąki,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka startego żółtego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka
Przepis na klopsiki w sosie serowym, przygotowanie:
Przygotować klopsiki: połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia i miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Przygotować sos: na patelnię po mięsie dodać masło (gdyby zostało dużo tłuszczu po mięsie, warto jego część odlać), rozpuścić, a następnie dodać mąkę. Szybko wymieszać, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser i przyprawy, wrzucić klopsiki, podgrzać całość.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1/4 cup of bread crumbs,
1 small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, sweet and hot paprica, dry marjoram and/or any other dry herbs of your choice
for the sauce:
1 1/2 tbsp of butter,
1 1/2 tbsp of flour,
1 1/2 cup of milk,
1 cup of grated cheese (a mix of gouda and cheddar or any other cheese of your choice),
seasonings to taste: salt and pepper, nutmeg, sweet and hot paprica
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden and tender. Remove to a plate. To the same pan, add the butter and melt (remove any access fat left from the meat), add the flour and mix, creating a roux. Pour in the milk and stir, until thickens. Add the cheese and spices. And the meatballs and heat everything through. Serve over pasta, rice or potatoes.
Danie prezentuje się fantastycznie, musi być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńNo prezentuje się fantastycznie :-)
UsuńMięsko, kusisz mnie...
OdpowiedzUsuńWow, ale smakowicie sie prezentują.
OdpowiedzUsuńSo very yummy with that cheese sauce! Wish I could have a few to make pita pocket for the lunch :-))
OdpowiedzUsuńI love meatballs and these look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Taki obiad musi smakować!!!
OdpowiedzUsuńJak smacznie wygląda :). Myślę, że szybko by zniknęły :P
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia mięsko z serem pychotka :)
OdpowiedzUsuńależ aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńOh, I love this and it would disappear quickly here. Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję klopsika w takim sosie :)
OdpowiedzUsuńPyszne klopsiki. Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane danie;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym oj zjadła :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo danie wydaje się pyszne;)
OdpowiedzUsuńoj tak:D
UsuńNawet sam sos, mogłabym zrobić :)
OdpowiedzUsuńWitam cię serdecznie w ten piękny wtorkowy dzień Właśnie Otworzyłam okno na oścież i czekam aż podjedzie samochód z pieczywem mamy już prawie przed 12:00 praktycznie pora obiadowa A to pana ze świeżymi bułkami dalej brak hahaha
OdpowiedzUsuńW niedzielę na obiad miałam twojego kurczaka wszyscy byli zachwyceni smakiem szkoda tylko że zrobiłam małe porcje aż ślinka dalej ciekła z pewnością przepis wykorzystam jeszcze raz i zrobię znacznie większe porcje byśmy byli syci niestety ciasteczek nie zrobiłam tym razem ale przepis ciągle jest zapisany i z pewnością wykorzystam Nawet nie masz pojęcia jakiego zrobiłaś mi smaka na te pulpety lubię takie połączenia i już nie mogę się doczekać kiedy wykorzystam twój przepis zaraz go sobie spiszę Coś mi się wydaje że z mojego 160 kg zaraz będzie 280 kg hahaha Pozdrawiam cię serdecznie Życzę ci przyjemnego dnia oraz mnóstwa kulinarnych inspiracji 🍀
💁 odnowionaja.blogspot.com
Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .
Pozdrawiam serdecznie Sylwia
Właśnie szykuję się do zjedzenia obiadu, narobiłaś mi smaka. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMój blog-klik
Pyszny obiadek 😃
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja klopsików, wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki, pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam na obiad pulpety w sosie koperkowym. A dzisiaj widzę u Ciebie pulpety z innym sosem. Serowym. Bardzo lubię pulpety, chętnie więc skorzystam z Twojej podpowiedzi na smaczny sos, smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Przepis na sos serowy na pewno wypróbuję! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńLubię ser więc moje smaki :)
OdpowiedzUsuńHi!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing the post. I really want eat it!
Kisses 💕
Już czuję ten smak na końcu języka :) Koniecznie spróbuję zrobić :D Mniam !
OdpowiedzUsuńomom bym jadła:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi by posmakowało.
OdpowiedzUsuńświetna propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuń