na 35 malutkich rogalików:
2 1/4 szklanki mąki pszennej (u mnie w tym mąką krupczatka - 1 szklanka),
200 g zimnego masła,
2 żółtka,
czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
1/4 szklanki cukru pudru
ok. 350 g wiśni,
kilka łyżek cukru pudru plus kilka łyżek soku wiśniowego
Masło posiekać z mąką i cukrem. dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 3-4 części, spłaszczyć na kształt dysku, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie każdą część rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić kształt koła o średnicy 24 cm. Wyciąć 8 trójkątów, na każdy nałożyć po dwie wiśnie, zlepiać na kształt rogalików. Odstawić do lodówki na 10 minut. Piec w 190 C przez 15 minut. Gdy rogaliki ostygną, polać je lukrem z cukru pudru i soku wiśniowego.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
for 35 tiny crescents:
2 1/4 cup of flour,
200 g of cold butter, diced,
2 egg yolks,
1 heaping tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1/4 cup of powdered sugar
approx. 350 g of sour cherries (fresh or frozen, thawed and drained),
few tbsp of powdered sugar plus few tbsp of sour cherry juice
Mix the flour and sugar. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sour cream. Knead briefly. Divide the crust into 3 or 4 pieces, form discs, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 2 hours.On a well floured surface, roll out each piece into a circle (24cm). Cut 8 pieces from each circle. Place two cherries on every triangle and form a crescent. Chill in a fridge for additional 10 minutes. Bake in 190C for 15 minutes. Combine the cherry juice with sugar, to create a glaze. Pour it over the crescents.
See the original recipe.
Pięknie Ci wyszły te rogaliki! Pyszne muszą być <3
OdpowiedzUsuńNa każdą okazję i bez okazji :)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki, najlepiej jeść jeszcze na ciepło, kiedy maja ten niesamowity zapach i smak :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki kochana :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Jak ja dawno nie robiłam rogalików.
OdpowiedzUsuńTeraz najlepsze ze świeżych, na mrożone przyjdzie czas :P
OdpowiedzUsuńWow! Takie rogaliki nie mogą nie smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńale urocze :)
OdpowiedzUsuńi wręcz czuć jak dupa po tym będzie rosła xD
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki :)
OdpowiedzUsuńo matko jak one wyglądają przepysznie! Inspirujesz mnei do gotowania :D
OdpowiedzUsuńOh my goodness, these look amazing!! I love cherries!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
wow these look so cute with pink glaze! Bet they taste marvelous with cherry filling.
OdpowiedzUsuńThis must taste amazing! I love the cherry inside filling.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Ślicznie wygląda i na pewno są pyszne. Moja mama robi podobne to zachwycają !
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne, ale właśnie ze śliwkami ;) Chyba czas spróbować z wiśniami, bo wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńZaobserwowałam, zapraszam do mnie ;) Miło mi będzie jak skomentujesz i również zostaniesz ze mną dłużej ;) MÓJ BLOG
Ich kolor no mega :D
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMój blog-klik
Pięknie wyglądają !
OdpowiedzUsuńZ wiśniami muszą smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńśliczne te rogaliki
OdpowiedzUsuńale musiały być pyszne!!
OdpowiedzUsuńI'd love to try this recipe, looks really good!
OdpowiedzUsuńxx
muszą być obłędnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rogaliki. Mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wiśnie i wszystko do czego się je dodaje:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNie no, ty to masz pomysły na łakocie :) Ajaj te rogaliki wyglądają mega smacznie :D
OdpowiedzUsuńWyglądają mega pysznie! Na pewno spróbuję je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam CAKEMONIKA ♥
Pyszne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być. :)
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają wspaniale :). Muszą być bajecznie dobre.
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne <3
OdpowiedzUsuńThznks fоr fionally writing ab᧐ut >"Kruche rogaliki z wiśniami / Sour Cherry Crescents" <Loved it!
OdpowiedzUsuń