lipca 13, 2018

Kruche rogaliki z wiśniami / Sour Cherry Crescents





Dziś zapraszam na wspaniałe rogaliki z wiśniami. Do ich przygotowania możemy użyć wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu - w dwóch ostatnich przypadkach dokładnie odsączamy i osuszamy wiśnie z soku. W rogalikach możemy zamknąć także inne owoce, świetnie sprawdzą się brzoskwinie, śliwki czy jabłka. Polecam, smacznego:)

na 35 malutkich rogalików:

2 1/4 szklanki mąki pszennej (u mnie w tym mąką krupczatka - 1 szklanka),
200 g zimnego masła,
2 żółtka,
czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
1/4 szklanki cukru pudru

ok. 350 g wiśni,
kilka łyżek cukru pudru plus kilka łyżek soku wiśniowego

Masło posiekać z mąką i cukrem. dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 3-4 części, spłaszczyć na kształt dysku, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie każdą część rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić kształt koła o średnicy 24 cm. Wyciąć 8 trójkątów, na każdy nałożyć po dwie wiśnie, zlepiać na kształt rogalików. Odstawić do lodówki na 10 minut. Piec w 190 C przez 15 minut. Gdy rogaliki ostygną, polać je lukrem z cukru pudru i soku wiśniowego.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:
for 35 tiny crescents:

2 1/4 cup of flour,
200 g of cold butter, diced,
2 egg yolks,
1 heaping tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1/4 cup of powdered sugar

approx. 350 g of sour cherries (fresh or frozen, thawed and drained),
few tbsp of powdered sugar plus few tbsp of sour cherry juice

Mix the flour and  sugar. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sour cream. Knead briefly. Divide the crust into 3 or 4 pieces, form discs,  cover with plastic wrap and chill in the fridge for 2 hours.On a well floured surface,  roll out each piece into a circle (24cm). Cut 8 pieces from each circle. Place two cherries on every triangle and form a crescent. Chill in a fridge for additional 10 minutes. Bake in 190C for 15 minutes. Combine the cherry juice with sugar, to create a glaze. Pour it over the crescents.

See the original recipe.

34 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszły te rogaliki! Pyszne muszą być <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Na każdą okazję i bez okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne rogaliki, najlepiej jeść jeszcze na ciepło, kiedy maja ten niesamowity zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Jak ja dawno nie robiłam rogalików.

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz najlepsze ze świeżych, na mrożone przyjdzie czas :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Takie rogaliki nie mogą nie smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i wręcz czuć jak dupa po tym będzie rosła xD

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko jak one wyglądają przepysznie! Inspirujesz mnei do gotowania :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh my goodness, these look amazing!! I love cherries!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. wow these look so cute with pink glaze! Bet they taste marvelous with cherry filling.

    OdpowiedzUsuń
  11. This must taste amazing! I love the cherry inside filling.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie wygląda i na pewno są pyszne. Moja mama robi podobne to zachwycają !

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama robi podobne, ale właśnie ze śliwkami ;) Chyba czas spróbować z wiśniami, bo wyglądają pysznie!

    Zaobserwowałam, zapraszam do mnie ;) Miło mi będzie jak skomentujesz i również zostaniesz ze mną dłużej ;) MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  14. Z wiśniami muszą smakować obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. ale musiały być pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  16. I'd love to try this recipe, looks really good!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  17. muszą być obłędnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię wiśnie i wszystko do czego się je dodaje:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie no, ty to masz pomysły na łakocie :) Ajaj te rogaliki wyglądają mega smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają mega pysznie! Na pewno spróbuję je zrobić ;)

    Zapraszam CAKEMONIKA

    OdpowiedzUsuń
  21. Rogaliki wyglądają wspaniale :). Muszą być bajecznie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  22. Thznks fоr fionally writing ab᧐ut >"Kruche rogaliki z wiśniami / Sour Cherry Crescents" <Loved it!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger