lipca 23, 2018

Kurczak po baskijsku / Basque Style Chicken

Kurczak po baskijsku przepis
Kurczak po baskijsku 


Dziś zapraszam na pysznego kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym z oliwkami. Przepisów na kurczaka po baskijsku znajdziemy wiele,  dzisiejsza propozycja to jedynie moja interpretacja tego hiszpańskiego dania.

Popularnymi składnikami kurczaka po baskijsku są  ostre papryczki chili i pokrojona w kostkę szynka, ja zrezygnowałam z tych dodatków, ale oczywiście możecie je dodać do sosu. Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem lub chrupiącym pieczywem, to świetny pomysł na obiad. Smacznego:)

Nie macie pomysłu na kurczaka? Zobaczcie też przepis na moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:



Przepis na kurczaka po baskijsku, składniki:

500-600 g udek kurczaka (bez skóry i kości lub ze skórą i kośćmi),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów lub kilka świeżych,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
duża czerwona papryka,
garść oliwek,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, tymianek, rozmaryn,

Przepis na kurczaka po baskijsku, przygotowanie:

Kurczaka posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i paski papryki, smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie smażenia dodać kurczaka, koncentrat i pomidory, zalać całość bulionem lub wodą. Dusić na małym ogniu do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Doprawić. Pod koniec gotowania wrzucić plasterki oliwek. Opcjonalnie posypać całość świeżymi ziołami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:

500-600 g of boneless skinless chicken thighs (or skin on and bone in),
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 tin of tomatoes or few fresh tomatoes, chopped,
2-3 tbsp of tomato paste,
approx. 1 1/2 cup of chicken stock or water,
1 large red bell pepper,
 a handful of sliced olives,
seasonings to taste: salt, pepper, smoked paprica, hot paprica, thyme, rosemary

Season the chicken and cook on a small amount of oil, until golden. Set aside. To the same pan, add chopped onion and strips of red bell pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. After 2 minutes add the chicken, tomato paste and tomatoes. Pour over some chicken stock or water and simmer on low heat, until tender.and thick. Season to taste. Add olives and sprinkle with some fresh herbs. Serve over rice or with crusty bread on the side. Enjoy:)

29 komentarzy:

  1. Ja jedynie oliwki musiałabym zamienić na coś, bo u mnie za nimi nie przepadają :P

    OdpowiedzUsuń
  2. I haven't tried chicken this way, I'll try it ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  3. udek nie lubię więc moje pytanie brzmi czy mogę zastąpić je np filetem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, naprawdę chętnie bym skosztowała! :)
    Pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Great post my dear. I really like the way your blog looks.
    Following you! Follow back? :)

    https://ccaammblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Great recipe, thanks for sharing, like it so much, look tasty.

    Malefica

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks and sounds so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym zjadła. Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda i pewnie pysznie smakuje. Taki składniki wróżą, że to pyszne danie. Miłego dnia Natalko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie sympatyczne jednogary.
    Apetyczne danie i do tego mało zmywania!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie dania bardzo lubię - konkretne, smaczne i ładnie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już na pierwszy rzut oka widać, że jest smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczak w każdej postaci:))))Twoje danie też mi sie podoba:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ty to jednak czarodziejka kuchenna jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. This sounds great!Thanks for the recept.

    OdpowiedzUsuń
  16. Odkąd polubiłam oliwki, często dodaję do sosów. Bardzo wzbogacają danie :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aromatyczny kurczak to coś co bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Danie wygląda bardzo smakowicie, takiego kurczaka z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moze i ja cos takiego zrobie ktoregos dnia na obiad...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Taki obiadek to bym z wielką chęcią wciągnęła od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystko mniam! Ale jednak z oliwek bym zrezygnował ;p

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger