Kurczak po baskijsku |
Popularnymi składnikami kurczaka po baskijsku są ostre papryczki chili i pokrojona w kostkę szynka, ja zrezygnowałam z tych dodatków, ale oczywiście możecie je dodać do sosu. Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem lub chrupiącym pieczywem, to świetny pomysł na obiad. Smacznego:)
Nie macie pomysłu na kurczaka? Zobaczcie też przepis na moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:
Przepis na kurczaka po baskijsku, składniki:
500-600 g udek kurczaka (bez skóry i kości lub ze skórą i kośćmi),duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów lub kilka świeżych,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
duża czerwona papryka,
garść oliwek,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, tymianek, rozmaryn,
Przepis na kurczaka po baskijsku, przygotowanie:
Kurczaka posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i paski papryki, smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie smażenia dodać kurczaka, koncentrat i pomidory, zalać całość bulionem lub wodą. Dusić na małym ogniu do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Doprawić. Pod koniec gotowania wrzucić plasterki oliwek. Opcjonalnie posypać całość świeżymi ziołami.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
500-600 g of boneless skinless chicken thighs (or skin on and bone in),
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 tin of tomatoes or few fresh tomatoes, chopped,
2-3 tbsp of tomato paste,
approx. 1 1/2 cup of chicken stock or water,
1 large red bell pepper,
a handful of sliced olives,
seasonings to taste: salt, pepper, smoked paprica, hot paprica, thyme, rosemary
Season the chicken and cook on a small amount of oil, until golden. Set aside. To the same pan, add chopped onion and strips of red bell pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. After 2 minutes add the chicken, tomato paste and tomatoes. Pour over some chicken stock or water and simmer on low heat, until tender.and thick. Season to taste. Add olives and sprinkle with some fresh herbs. Serve over rice or with crusty bread on the side. Enjoy:)
Ja jedynie oliwki musiałabym zamienić na coś, bo u mnie za nimi nie przepadają :P
OdpowiedzUsuńu mnie mąż też za nimi nie przepada:P
UsuńI haven't tried chicken this way, I'll try it ^^
OdpowiedzUsuńxx
Proste danie :)
OdpowiedzUsuńudek nie lubię więc moje pytanie brzmi czy mogę zastąpić je np filetem?
OdpowiedzUsuńOczywiście ☺
UsuńWygląda bardzo apetycznie, naprawdę chętnie bym skosztowała! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko myszko :*
Great post my dear. I really like the way your blog looks.
OdpowiedzUsuńFollowing you! Follow back? :)
https://ccaammblog.blogspot.com/
Great recipe, thanks for sharing, like it so much, look tasty.
OdpowiedzUsuńMalefica ♥
It looks and sounds so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
chętnie bym zjadła. Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i pewnie pysznie smakuje. Taki składniki wróżą, że to pyszne danie. Miłego dnia Natalko :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sympatyczne jednogary.
OdpowiedzUsuńApetyczne danie i do tego mało zmywania!
:)
Takie dania bardzo lubię - konkretne, smaczne i ładnie wyglądające :)
OdpowiedzUsuńPyszny ten kurczak :-)
OdpowiedzUsuńjadłaś już go w takiej wersji?
UsuńŚwietne danie :-)
OdpowiedzUsuńJuż na pierwszy rzut oka widać, że jest smaczny :D
OdpowiedzUsuńKurczak w każdej postaci:))))Twoje danie też mi sie podoba:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTy to jednak czarodziejka kuchenna jesteś :)
OdpowiedzUsuńThis sounds great!Thanks for the recept.
OdpowiedzUsuńOdkąd polubiłam oliwki, często dodaję do sosów. Bardzo wzbogacają danie :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuńAromatyczny kurczak to coś co bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo smakowicie, takiego kurczaka z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMoze i ja cos takiego zrobie ktoregos dnia na obiad...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
udanego czwartku:)
OdpowiedzUsuńTaki obiadek to bym z wielką chęcią wciągnęła od razu :)
OdpowiedzUsuńWszystko mniam! Ale jednak z oliwek bym zrezygnował ;p
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń