Dziś odrobinę egzotyczna propozycja na pikantnego kurczaka w kremowym sosie z mango. Do jego przygotowania używamy domowej mieszanki przyprawy Jerk - mieszanki jest więcej, niż potrzebujemy, ale jej nadmiar możemy użyć do innego przepisu na kurczaka w ostrej marynacie. Zamiast mango w potrawie świetnie sprawdzą się obrane nektarynki lub brzoskwinie. Ostry smak sosu możemy złagodzić słodką śmietanką. Kurczak wspaniale smakuje z ryżem i zestawem surówek. Smacznego:)
na przyprawę Jerk:
łyżka granulowanego czosnku,
1/2 łyżki granulowanej cebuli,
łyżka brązowego cukru,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
łyżeczka słodkiej papryki,
3 kulki ziela angielskiego,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki curry,
duża szczypta ostrej papryki,
sól, pieprz
3 duże piersi kurczaka,
2 małe czerwone cebule,
2 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
małe obrane mango lub 2 -3 nektarynki,
ok. 1-2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1/4 - 1/3 szklanki wody do zagęszczenia sosu,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Kurczaka doprawić 2 łyżeczkami mieszanki Jerk (resztę odłożyć do innego przepisu). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i paprykę, po kilku minutach dodać czosnek. Wrzucić mięso, zalać płynem (tak, by lekko zakrywał składniki) i dusić do miękkości. Gdy mięso i warzywa będą prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę mango, dusić jeszcze kilka minut. Ewentualnie doprawić przyprawą Jerk. Sos zagęścić śmietanką i mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Posypać całość świeżą natką pietruszki lub kolendry.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
for the Jerk seasoning:
1 tbsp garlic powder,
½ tbsp onion powder,
1 tbsp brown sugar,
2 tsp thyme,
1 tsp parsley,
1 tsp paprika,
3 kernels of allspice,
¼ tsp cinnamon,
½ tsp nutmeg,
½ tsp curry powder,
a big pinch of hot paprica,
salt and pepper
3 large chicken breast,
2 small red onions, diced,
2 cloves of garlic, finelyy chopped,
1 red bell pepper, cut into strips,
1 small mango or 2-3 peaches or nectarines, peeled and pitted,
approx. 1-2 cups of water or chicken stock,
1 tbsp of cornstarch or potato starch plus 1/4-1/3 cup of water to thicken the sauce,
1/4 cup of heavy cream, optional,
3 tbsp of chopped cilantro or parsley
Mix all the ingredients for the seasoning. Use 2 tsp to dust the chicken and store the rest for future use. Cook the chicken on a small amount of oil, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add the onion, bell pepper and garlic. Cook for few minutes. Add the chicken and cover gently with the liquid. Simmer on low heat, until tender. Add diced fruit and thicken the sauce with cream and flour and water mixture. Sprinkle with fresh herbs. Serve over rice. enjoy:)
See the original recipe.
lipca 16, 2018
Kurczak w sosie z mango / Mango Jerk Chicken
AUTOR:
Natalia
brzoskwinie
,
cebula
,
daniamiesne
,
kurczak
,
nektarynki
,
owoce
,
papryka
,
ryż
,
sos śmietanowy
,
warzywa
Chicken breast prepared this way must be very tender, flavourful and delicious.
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńLubię kurczaka na różne sposoby:))Twój przepis bardzo mi się podoba:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLetnie kolorki :)
OdpowiedzUsuńMango zawsze jemy w deserach ale takie danie też bardzo nas ciekawi :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam połączenia mięsa z owocem. Muszę spróbować koniecznie.
OdpowiedzUsuńDla mnie dosyć dziwne połączenie, ale zaciekawiłaś mnie smakiem :)
OdpowiedzUsuńI love chicken just about any way you cook it and this looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Smakowicie to wygląda.:)
OdpowiedzUsuńWow, so tasty, like it so much.
OdpowiedzUsuńMalefica ♥
to musi być bardzo ciekawy smak:)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo smakowity przepis! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudnie i chyba smakuje też rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńto wygląda jak feeria smaków i kolorów, bravo!
OdpowiedzUsuńTakie danie na pewno smakuje genialnie. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :) będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale słoneczne i apetyczne danie :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMój blog-klik
jak zwykle smakowicie wygląda, tym razem jednak nie wiem czy mango by mi pasowało :/
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńI love everything with mango, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi niezłego smaka! już wiem co zrobię jutro na obiad ;)
OdpowiedzUsuńOdważne ale mega ciekawe połączenie :D
OdpowiedzUsuńciekawie, smacznie, oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo bym się poczęstowała!!! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne danie, na pewno warto się skusić :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sos! Kurczak w takim wydaniu musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kolorowe dania :)
OdpowiedzUsuńmy kupujemy ready made Jamaican Jerk sos :) wygdlada pysznie musze zrobic
OdpowiedzUsuńależ pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad! Uwielbiam sos z mango, często robię go z papryczkami habanero żeby był lekko ostry :)
OdpowiedzUsuń