Szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera |
Do przygotowania jogurtowego ciasta bez miksera możemy użyć dowolnych owoców lata, ja lubię wykorzystywać do niego te owoce, które akurat mam w domu. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić zwykłą mąką, a cukier brązowy zwykłym cukrem. Smacznego:)
Jeśli lubicie szybkie ciasta z owocami, polecam moje błyskawiczne ciasto bez miksera z owocami i kruszonką:
Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera, składniki:
na małą tortownicę o średnicy 21 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej białej),
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z małej cytryny (opcjonalnie),
duża szczypta mielonej wanilii,
1/2 szklanki cukru,
1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym),
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
ok. 10 małych śliwek
opcjonalnie na lukier: kilka łyżek cukru pudru plus kilka łyżek soku z cytryny
Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera, przygotowanie:
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, wanilię, skórkę z cytryny), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche). Wylać do wyłożonej papierem blaszki, na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec w 180 stopniach, około 45-50 minut. Studzić w piekarniku. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny, do konsystencji gęstego lukru. Polać gotowe ciasto.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH
1 1/2 cups of all purpose flour (cup=250 ml),
1/2 cup of whole wheat flour,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
zest from one small lemon,
1/2 cup of sugar,
1/2 cup of brown sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
approx. 10 small plums, halved,
for the glaze: few tbsp of powdered sugar plus few tbsp of lemon juice
Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder, vanilla, lemon zest and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Pour into the springform pan covered with parchment paper (21 cm) and bake for about 45-50 minutes. Turn off the oven and let the cake cool inside. Mic the lemon juice and powdered sugar, to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
Ciasto idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńLove the easy preparation of this delicious cake!
OdpowiedzUsuńpyszne, letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuńI've never had plum cake but it sounds and looks so delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Mega apetyczne ciacho! :) pozdrawiam 💚
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami w sezonie jest najlepsze:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są mega smaczne :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPamiętam takie ciasto ze śliweczkami, które jadłam u cioci. Niestety mi nigdy nie wychodzi taki ciemny kolor ciasta, a w przepisy ciocine niestety nie mam już wglądu :)
OdpowiedzUsuńGorgeous masterpiece! It looks so yummy!!!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
i takcie ciasta lubię, szybko, łato, prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie przepisy, bo u mnie krucho z czasem, a ciacha wszyscy w domu lubią :D
OdpowiedzUsuńO, to już czas na śliwki? Uwielbiam ciasta ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ekspresowe ciasta :) To wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńJa w tym sezonie jadłem śliwki ale chyba z roku na rok co raz mniej mi smakują ;p
OdpowiedzUsuńŚliwki są cudne w lato :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny klasyk i nie moze sie nie udać
OdpowiedzUsuńojej z chęcią bym zjadła:D
OdpowiedzUsuńśliwki zastąpiłabym truskawkami, bo nie są to owoce, za którymi przepadam;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie- wilgotny i z dużą ilością owoców, czyli tak jak lubimy:)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje! Z chęcią zjadłabym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńIt looks so good ^^
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda przepysznie :) muszę koniecznie wypróbować ten przepis, mój ukochany kocha słodkości na pewno zje całe sam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko myszko :*
I love plums and this looka so beautiful !!
OdpowiedzUsuńit looks delicious mmm.. i will use your recipe :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! ;) w zeszłym tygodniu moja mama upiekła podobne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńPyszności, lubię ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, aż chciałoby się zjeść kawałek do porannej kawki. Zostało coś jeszcze ?
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)