Drożdżówki z serem i malinami |
Taki drożdżowe ślimaczki z owocami i serem nie są bardzo słodkie, jeśli wolicie, możecie zwiększyć ilość cukru w cieście albo oblać je lukrem. Do zawijanych bułeczek sprawdzą się świetnie wszystkie sezonowe owoce, na przykład truskawki lub jagody albo borówki.
Zawijane drożdżówki z serem dość trudno się kroi, nadzienie jest dość delikatne - użyjcie bardzo ostrego noża lub naprężonej nitki. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze słodkie bułeczki nie będą wyglądać idealnie. Taki ich urok;)
Drożdżówki z serem i malinami są najlepsze w dniu upieczenia, jeszcze lekko ciepłe (wtedy znikają błyskawicznie), ale na drugi dzień również są smaczne. Bardzo polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie pszenne bułeczki, koniecznie wypróbujcie też moich bułeczek japońskich:
Przepis na drożdżówki z serem i malinami, składniki:
ciasto:4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru,
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (lub 20-25 g świeżych) plus łyżeczka cukru,
szklanka mleka,
1/4 szklanki wody,
jajko w temperaturze pokojowej,
4 łyżki rozpuszczonego masła,
szczypta mielonej wanilii
nadzienie:
250 g sera mielonego trzykrotnie lub kremowego serka (cream cheese) w temperaturze pokojowej,
duża szczypta wanilii,
1/4 - 1/3 szklanki cukru (lub do smaku),
opcjonalnie łyżeczka skórki startej z cytryny
2 szklanki malin plus 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo 2 łyżki miękkiego masła i 2 czubate łyżki cukru
cukier puder
Przepis na drożdżówki z serem i malinami, przygotowanie:
Podgrzać mleko i wodę - powinny być ciepłe, nie gorące. Wsypać drożdże i cukier, odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz masła) i zagniatać około 10 minut. Pod koniec zagniatania stopniowo dodawać masło. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne, zagnieść w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 60-90 minut).
Ser wymieszać z wanilią, skórką z cytryny i cukrem do smaku. Maliny wymieszać delikatnie z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (ok. 40x25cm). Posmarować 2 łyżkami miękkiego masła, posypać cukrem. Posmarować serem i posypać malinami. Ostrożnie zwinąć całość w roladę, a następnie ostrym nożem pokroić na 16 plastrów. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w 180 C około 25 minut. Posypać obficie cukrem pudrem.
Przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the dough:
4 cups of flour,
1/4 cup of sugar,
2 1/4 tsp of dry yeast plus 1 tsp of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 egg ,room temperature,
1 cup of milk,
1/4 cup of water,
4 tbsp of melted butter
for the filling:
250 g of cream cheese,
1/4 - 1/3 cup of sugar (or to taste),
a big pinch of vanilla,
1 tsp of lemon zest, optional
2 cups of fresh raspberries plus 2 heaping tsp of corn/ potato starch
2 tbsp of butter (room temperature) plus 2 heaping tbsp of sugar
powdered sugar
Mix the milk with sugar and water and heat it through (the milk should be warm, not hot!). Add the yeast, mix and set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients for the dough. Knead for about 10 minutes. After 5 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Prepare the filling: mix the cream cheese with sugar, lemon zest and vanilla. Dust the raspberries with corn starch. Dump the dough onto your floured surface, and deflate it. Roll it out into a rectangle (approx. 40x25cm). Spread the soft butter over the top and sprinkle with sugar. Spread the cream cheese mixture and add the raspberries. Starting from one of the long ends, tightly roll the dough into a jelly roll form. Cut into 16 slices and place them on a baking pan covered with parchment paper. Cover with kitchen towel and let it rise for about 40 minutes. Preaheat your oven to 180 C, bake for about 25 minutes. Dust generously with powdered sugar. Enjoy:)
Recipe by Laura Vitale.
Oh my goodness, these look so delicious!! I wish I had one right now!! Yum!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Szkoda, że tego przepisu i inspiracji nie miałam dziś z rana, jak zastanawiałam się, co na weekend upiec:) na pewno wypróbuję w przyszłym tygodniu, zaraz zrobię sobie z niego zakładkę:)
OdpowiedzUsuńThese buns are absolutely irresistible with fresh raspberries! A fantastic recipe, Natalia.
OdpowiedzUsuńpyszne :) w sam raz na słodkie drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńOj wspaniale wyglądają te bułeczki.
OdpowiedzUsuńZajrzyj i do mnie :)
Porywam całą tackę takich bułeczek! Pyszności <3
OdpowiedzUsuńOmg these look soooooooo good!! Yumms!
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
Jejku jak one pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne bułeczki :) Wyglądają niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLook wonderful ! I love they have raspberries!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, bo lenistwo w kuchni miesza, ale teraz mam ochotę na takie cudo...
x x x
Ser i maliny - mniam! Bułeczki idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
OdpowiedzUsuńI've had these kind of rolls. They're my favorite for breakfast with coffee.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
do kawusi bym jadła a jadła;)
OdpowiedzUsuńOh dear this is sooo mouthwatering!!!
OdpowiedzUsuńyou are incredible at your skills :)
Słów brak, boskie <3
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że wygląda to przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
I have to try this recipe, it looks delicious!
OdpowiedzUsuńxx
Pyszne. Maliny nadają im świeżości :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu pewnie wszystkie by zniknęły jeszcze ciepłe :D Pychota!
OdpowiedzUsuńCudne ślimaczki i nie dość, że z serem to jeszcze z malinami <3
OdpowiedzUsuńPyszności:!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMniam ;) Smaki lata w pełni :D Aż chce się spróbować :D
OdpowiedzUsuńHi!
OdpowiedzUsuńIn my country, these Raspberry Cream Cheese Rolls are not very common, so I really want to try them.
Thanks for the post,
Kisses!
Wow, this looks soooo yummy!!
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne bułeczki, muszą świetnie smakować z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Muszą być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki, czasem moja babcia robi i są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńAż człowiek robi się głodny ;) Wyglądają pysznie, pozdrawiam ;*
OdpowiedzUsuńGrzechu warte ;)
OdpowiedzUsuńja dziś coś słodkiego jem nie ma opcji:D
OdpowiedzUsuńNierówne kształty a wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają absolutnie przepysznie!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki. Świetnie wyrosły są puszyste i pięknie kuszą. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńkuszące są te bułeczki
OdpowiedzUsuń