Dziś zapraszam na najlepszy domowy fast food - pyszny chlebek pita wypełniony ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię podawać go z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale takie drożdżowe sakiewki będą też smaczne z nadzieniem z mięsa mielonego, rybą, a także w wersji wegetariańskiej. Przygotowanie chlebków wymaga pewnej wprawy, możemy piec je w piekarniku (wtedy bardziej się napuszą) lub podpiec na patelni ( mają bardziej wyrazisty smak). Warto rozwałkować część ciasta na próbę - jeśli bułeczka na patelni niezbyt mocno rośnie, najprawdopodobniej jest za cienka i wtedy trudno będzie uzyskać kształt sakiewki. Po przygotowaniu jednej partii przepis nikomu nie powinien sprawić problemu. Polecam, smacznego:)
450 g mąki pszennej,
300 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
3 łyżki oliwy lub oleju,
2 płaskie łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
opcjonalnie 2 łyżeczki czarnuszki lub sezamu,
opcjonalnie 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub innych ulubionych ziół
Drożdże połączyć z wodą i cukrem, odstawić na 5-10 minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz oleju) i zagniatać około 10 minut. Pod koniec zagniatania stopniowo dodawać olej. Zagnieść w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6-8 kawałków, uformować bułeczki i odstawić do podrośnięcia na 30 minut. Każdą bułeczkę rozwałkować na 5-7 mm, placki opiekać na suchej patelni po kilka minut z każdej strony - przewracać po zarumienieniu spodu i mocnym napuszeniu (lub piec około 8 minut w 220 C). Placek przekroić na pół - dzięki wyrośnięciu na patelni powinna utworzyć się kieszonka, ale gdyby tak się nie stało, można naciąć wnętrze każdego placka ostrym nożem, tworząc kieszonkę idealną do napełnienia ulubionymi składnikami.
Przepis Mariety Mareckiej.
ENGLISH:
450 g of flour,
300 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
3 tbsp of olive oil,
2 tsp of salt, levelled,
1 tsp of sugar,
2 tsp of sesame or nigella seeds, optional,
2 tsp of favourite dry herbs
Add the yeast and sugar to the warm water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients (except oil) and knead for about 10 minutes. Gradually add oil and knead for additional 5 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes. Divide the dough into 6 to 8 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 minutes. Roll each bun onto a floured surface (5-7mm). Cook on a dry preheated skillet, few minutes per side - they should puff up and get golden on a bottom. Cut each bread in half - they should form a small pocket ready to fill with your favourite ingredients. (if not, gentlly cut the inside of each bread to create a pocket). Enjoy:)
Recipe by Marieta Marecka.
mmm przepis idealny dla mnie :) będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńThat's a great pita pocket sandwich!
OdpowiedzUsuńKIedyś piekłam domowe pity ale nigdy nie robiłam takich z patelni :)
OdpowiedzUsuńtaki domowy musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić kiedyś :).
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDzięki Ci za ten przepis, od dawna takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuńWyglądaj smacznie :) Może w wolnej chwili wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńLubie ten chlebek, ale jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńI absolutely love pita bread!! This looks so amazing!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
super! taki przepis na pewno się przyda!
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, jakiś czas temu szukałam takiego przepisu. Jest dosyć uniwersalny i może być fajną bazą do różnych wypełnień itp. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis - wypróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten chlebek do tej pory myślałam że można go tylko kupić w sklepie a nie samemu zrobić na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńzgłodniałam
OdpowiedzUsuńJuż go robię chyba z rok i nie mogę się zabrać za niego. Narobiłaś mi ochoty :-)
OdpowiedzUsuńBez oliwek poproszę ^^
OdpowiedzUsuńWow, it looks really good! Thanks for sharing ^^
OdpowiedzUsuńxx
Bardzo lubię ten chlebek, ale sama jeszcze nie robiłam. Czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńZawsze kupowałam gotowe, teraz postanowiłam zrobić dzięki Twojemu przepisowi :) Dzięki !
OdpowiedzUsuńlubię bardzo te chlebki,
OdpowiedzUsuńomom pycha;D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam w domu, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com
ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDanie totalnie w moim guście, pycha! :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka ❤
OdpowiedzUsuńJakoś chlebki pita nie przemawiają do mnie znaczaco, co nie znaczy ze są nie dobre :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiego chlebka ;)
OdpowiedzUsuń