Polecam też ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką:)
na tortownicę o średnicy 21 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
na kruszonkę:
50 g zimnego masła,
50 g cukru,
90 g mąki,
łyżka kakao
Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, wyłożyć wiśnie uprzednio oprószone mąką ziemniaczaną. Posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut.
ENGLISH:
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
for the crumble topping:
50 g of cold butter,
50 g of sugar,
90 g of flour,
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
250-290 g wydrylowanych wiśni plus łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
250-290 g wydrylowanych wiśni plus łyżeczka mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
50 g zimnego masła,
50 g cukru,
90 g mąki,
łyżka kakao
Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, wyłożyć wiśnie uprzednio oprószone mąką ziemniaczaną. Posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut.
1 3/4 cup of all purpose flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
250-290 g of sour cherries (pitted) plus 1 tsp of potato or corn starch,
a pinch of vanilla powder,
2 tsp of baking powder,1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
for the crumble topping:
50 g of cold butter,
50 g of sugar,
90 g of flour,
1 tbsp of cocoa
Prepare the crumble: mix the sugar, flour and cocoa. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Sprinkle the cherries with potato starch and add them on top. Sprinkle with the crumble. Bake for about 45-50 minutes. Enjoy:)
Prepare the crumble: mix the sugar, flour and cocoa. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Sprinkle the cherries with potato starch and add them on top. Sprinkle with the crumble. Bake for about 45-50 minutes. Enjoy:)
Same pyszności:))w sobotę mamy gości i chętnie upiekę im ciasto z Twojego przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńjesli z wiśniami to ja biorę kawałeczek <3 :D
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńOh my goodness, this looks so delicious!! It combines some of my favorite ingredients!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I certainly can't resist anything with streusel!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, gdyby nie dieta od razu bym je zrobiła;)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje 😊 Wiśnie i czekolada/kakao to świetne połączenie 😊
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńmogę wpaść na kawał?:D
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! Brzmi bardzo smakowicie, w weekend mam gości, więc skuszę się na zrobienie tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i niezwykle apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Smakowicie <3
OdpowiedzUsuńŁadny wypiek, a że z kakao to mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, jak wszystko co robisz :)
OdpowiedzUsuńSo inviting!!!!
OdpowiedzUsuńThank you for the recipe
I would definitely try this one
oj tak:D
OdpowiedzUsuńKakao i wiśnie to połączenie idealne :) Poproszę kawałeczek dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOhh wow! I want to enjoy this with a cup of coffee.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
fajne jest to ciasto
OdpowiedzUsuńmmm zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńPrzepis wart spróbowania - mniam
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków i do tego pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Zjadłabym z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńidę zjeść loda;p
OdpowiedzUsuńCocoa is always welcome in my kitchen, gotta try this!
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie! MÓJ BLOG
OdpowiedzUsuńSuper, przypomina "czarny las", który bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! ♥
OdpowiedzUsuńlondonkidx.blogspot.com
Kocham kakao ❤
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda, z chęcią zjadłabym kawałek :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha do kawy :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :-)
OdpowiedzUsuń