sierpnia 09, 2018

Ciasto z kakao, wiśniami i kruszonką / Cocoa Sour Cherry Crumb Cake

Dziś zapraszam na pyszne ciasto z kakao, kruszonką i wiśniami. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych lub mrożonych wiśni - w tym drugim przypadku rozmrażamy i dokładnie je odsączamy. Świetnie sprawdzą się tu tez wydrylowane wiśnie z soku, a także inne ulubione owoce. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, składniki wystarczy tylko wymieszać trzepaczką. Bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam, smacznego:)

Polecam też ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką:)

na tortownicę o średnicy 21 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:

1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
250-290 g wydrylowanych wiśni plus łyżeczka mąki ziemniaczanej

na kruszonkę:
50 g zimnego masła,
50 g cukru,
90 g mąki,
łyżka kakao

Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, wyłożyć wiśnie uprzednio oprószone mąką ziemniaczaną. Posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. 

ENGLISH:

1 3/4 cup of all purpose flour,
2 heaping tbsp of cocoa, 
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
250-290 g of sour cherries (pitted) plus 1 tsp of potato or corn starch,
a pinch of vanilla powder,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,

for the crumble topping:
50 g of cold butter,
50 g of sugar,
90 g of flour,

1 tbsp of cocoa

Prepare the crumble: mix the sugar, flour and cocoa. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Sprinkle the cherries with potato starch and add them on top. Sprinkle with the crumble. Bake for about 45-50 minutes. Enjoy:)





41 komentarzy:

  1. Same pyszności:))w sobotę mamy gości i chętnie upiekę im ciasto z Twojego przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jesli z wiśniami to ja biorę kawałeczek <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh my goodness, this looks so delicious!! It combines some of my favorite ingredients!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  5. I certainly can't resist anything with streusel!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie, gdyby nie dieta od razu bym je zrobiła;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje 😊 Wiśnie i czekolada/kakao to świetne połączenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny przepis! Brzmi bardzo smakowicie, w weekend mam gości, więc skuszę się na zrobienie tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe i niezwykle apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie <3
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładny wypiek, a że z kakao to mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pysznie, jak wszystko co robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. So inviting!!!!

    Thank you for the recipe
    I would definitely try this one

    OdpowiedzUsuń
  15. Kakao i wiśnie to połączenie idealne :) Poproszę kawałeczek dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ohh wow! I want to enjoy this with a cup of coffee.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne połączenie smaków i do tego pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealne! Zjadłabym z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cocoa is always welcome in my kitchen, gotta try this!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda przepysznie! MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  21. Super, przypomina "czarny las", który bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie! ♥

    londonkidx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale smakowicie wygląda, z chęcią zjadłabym kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam takie ciacha do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger