Dziś zapraszam na pyszne i zdrowe śniadanie, czyli domową granolę. Przepis na nią znalazłam w jednej z książek Mariety Mareckiej. Proporcje podane w przepisie są dość orientacyjne, ja przygotowuję już tę granolę ,,na oko" - ważne, by składniki płynne dokładnie oblepiły składniki suche. Do takiej granoli pasują wszelkie orzechy i pestki, u mnie są to zawsze pestki słonecznika, ziarenka sezamu, czasami migdały w płatkach. Płatki kukurydziane nadają granoli wspaniałej chrupkości, ale jeśli chcemy, możemy pominąć ich dodatek, a w ich miejsce dodać tyle samo płatków owsianych. Będzie wspaniale smakować z jogurtem greckim i sezonowymi owocami. Smacznego:)
szklanka płatków owsianych górskich,
szklanka płatków kukurydzianych,
1/4 szklanki ziaren słonecznika,
1/4 szklanki sezamu,
garść migdałów w płatkach,
1/8 szklanki miodu (u mnie trochę więcej),
1/8 szklanki oleju (u mnie trochę więcej)
opcjonalnie ulubione suszone owoce
Wszystkie składniki granoli dokładnie wymieszać, upewniając się, że suche składniki są obklejone miodem i olejem. Wyłożyć całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180 C około 10-14 minut, mieszając mieszankę dwa razy w trakcie pieczenia. Granola jest gotowa, gdy płatki owsiane są chrupiące. Odstawić do ostygnięcia, pokruszyć, ewentualnie wymieszać z pokrojonymi suszonymi owocami i przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika.
ENGLISH:
1 cup of rolled oats,
1 cup of corn flakes,
1/4 cup of sunflower seeds,
1/4 cup of sesame seeds,
a handful of almond flakes,
1/8 cup of honey (or more),
1/8 cup of oil (or more)
dry fruits, oprtional
Mix all the ingredients, making sure all the dry ingredients are well coated with oil and honey. Spread the mixture evenly on a baking tray covered with baking paper. Bake for about 10 to 14 minutes in 180C, tossing the mixture twice during baking. Set aside to cool, crumble some of the bigger pieces and mix in the dry fruit. Store in an airtight container. Enjoy:)
No właśnie, po co kupować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chrupać takie domowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. Często robię je na śniadanie.
OdpowiedzUsuńCiekawie tu u Ciebie, będę zaglądać częściej ;)
domowa granola jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńHmm yummy! What a great suggestion! I love granola ;)
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
I love granola and this looks so delicious!! Printing it out now so I can try it!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Ostatnio ciągle jem rano granolę :)
OdpowiedzUsuńAle się zmówiłyśmy! :D Moja granola czeka na publikację :)
OdpowiedzUsuńaww śliczne malinki <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLooks yummy! It can be served as breakfast or dessert :-)
OdpowiedzUsuńDomowa granola najlepsza. Zawsze mam jej zapas :-)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) idealna propozycja na śniadanko
OdpowiedzUsuńLooks very nice, thanks for the recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Mniam na sucho i jako dodatek ^^
OdpowiedzUsuńWygląda super smacznie. Moja siostra też robi sama domowa granolę i zawsze wygląd obłędnie.
OdpowiedzUsuńMniam. Pychotka.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna wersja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie cudeńka na śniadanie :) Pochrupałoby się :)
OdpowiedzUsuńMój Luby objadałby się taką własnoręcznie zrobioną Granolą. Muszę kiedyś wypróbować <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ^^ Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com
do jogurtu pycha;D
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie az zaprasza do zjedzenia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, muszę zrobić koniecznie :-)
OdpowiedzUsuń