Sezon na fasolkę szparagową w pełni, dlatego warto przyrządzać z niej nowe, pyszne dania. Ja korzystam z fasolki, dodając ją do zup, zapiekanek czy sałatek. To warzywo świetnie sprawdza się też jako składnik leczo czy innych podobnych dań. Dziś polecam warzywno-mięsny gulasz, w którym fasolka gra główną rolę. Ta zdrowa i pełna białka potrawa najlepiej komponuje się z ryżem lub chrupiącym pieczywem. Smacznego:)
ok. 3 szklanek fasolki szparagowej,
mały por,
szklanka pokrojonego w kostkę pieczonego mięsa lub kiełbasy,
marchew,
czerwona papryka,
2 ząbki czosnku,
2 duże pomidory,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
woda lub bulion, do zakrycia składników,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie
Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić pokrojone w kostkę warzywa: pora, marchew i paprykę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Wrzucić fasolkę szparagową, mięso lub kiełbasę, koncentrat i pokrojone w kostkę pomidory. Zalać składniki płynem (płyn powinien lekko zakryć składniki), doprawić i dusić do miękkości (ok. 20-30 minut). Posypać natką pietruszki.
ENGLISH:
approx. 3 cups of string beans,
1 small leek,
1 cup of diced, roasted meat or Polish sausage,
1 carrot,
1 red bell pepper,
2 cloves of garlic,
2 big tomatoes,
3 heaping tbsp of tomato paste,
water or broth (just enough to gently cover the ingredients in a pot),
few tbs of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and/or hot paprica, Herbes de Provence
Heat a small amount of oil in a pan, add diced carrot, leek and bell pepper. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the string beans, meat or sausage, tomato paste and tomatoes. Cover gently with liquid, season well and simmer on low heat, until tender (20-30 minutes). Sprinkle with fresh parsley. Serve over rice or with crusty bread. Enjoy:)
sierpnia 13, 2018
Gulasz z fasolki szparagowej / String Bean Stew
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
fasolka szparagowa
,
gulasz
,
lato
,
leczo
,
papryka
,
pomidory
,
por
,
potrawka
,
sos pomidorowy
,
warzywa
Bardzo lubię fasolkę szparagową :)
OdpowiedzUsuńDefinitely my kind of dish...veggies loaded and lots of flavour!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBlog x Facebook x Instagram x Bloglovin
Sounds very good, I've never had a stew like this. Thanks!
OdpowiedzUsuńfajny i szybki przepis :)
OdpowiedzUsuńO rany, ale wspaniały pomysł. Coś innego, ale jak ciekawego. Mam zapas fasolki więc chyba wyczaruję :)
OdpowiedzUsuńJest mi przykro, ten gulasz po prostu do mnie woła - ,,zrób mnie" ! Niestety teraz karmię piersią i muszę uważać zwłaszcza na fasolkę :(
OdpowiedzUsuńFasolkę uwielbiam, więc ten gulasz jest dla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! Thank you for the recipe!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
looks beautiful !!
OdpowiedzUsuńu nas fasolki pod dostatkiem:D
OdpowiedzUsuńMyslę, że w wykonaniu nie takie trudne więc zapisuję :D
OdpowiedzUsuńfajne danie, kolorowe, aż pachnie latem:)
OdpowiedzUsuńOch, jaki pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńNo boskiiii ;P mniam!
OdpowiedzUsuńApetycznie to danie wygląda :) Lubię fasolkę.
OdpowiedzUsuńi ja;D
Usuńmniaaaam <3 ale pysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńThanks for another wonderful article. The place else may just anybody get that
OdpowiedzUsuńtype of info in such a perfect manner of writing?
I've a presentation subsequent week, and I am on the search
for such information.
U Ciebie zawsze znajdę rewelacyjne przepisy. Fasolki mamy dużo, więc trzeba wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuńJadłabym *_*
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, nie ukrywam że pierwsze się spotkałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię fasolkę szparagową, ale nigdy jej nie jadłam w gulaszu. Jestem mega ciekawa jak smakuje w tej kompozycji :)
OdpowiedzUsuńLooks beautiful!
OdpowiedzUsuńI have to try this, it looks great!
OdpowiedzUsuńxx
Bardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, lekkie danie na lato :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńoj napewno zrobie bo jutro wlasnie po fasolke ide. w usa ciezko dostac zotla fasolke, tylko zielone sa wszedzie
OdpowiedzUsuń