na kruche ciasto:
na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
ciasto:
szklanka mąki,
90 g zimnego masła,
żółtko,
4 łyżki cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody
panna cotta:
3 łyżki żelatyny,
6 łyżek wody,
3 szklanki śmietanki 30 lub 36 %,
1 i 1/2 szklanki mleka,
duża szczypta mielonej wanilii,
10-12 łyżek cukru
opakowanie galaretki malinowej lub truskawkowej (75g),
szklanka malin
Przygotować spód ciasta: zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i ewentualnie tyle wody, by ciasto dało się zagnieść w kulę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce (lub kilka minut w zamrażarce), a następnie wyłożyć nim dno tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, schłodzić kolejne 30 minut (lub 10 minut w zamrażarce). Piec w 190 C przez 15 minut (lub do zezłocenia). Przygotować panna cottę: żelatynę zalać wodą, poczekać kilka minut, aż napęcznieje. Do garnka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zagotowania (nie powinno mocno zawrzeć). Zdjąć z ognia, wymieszać z żelatyną. Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić do schłodzenia. Gdy trochę się schłodzi, można włożyć masę do zamrażarki lub lodówki by szybciej zgęstniała. Gdy masa zacznie wyraźnie tężeć, wylać ją na upieczony spód i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy panna cotta stężeje, ułożyć na niej maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
ENGLISH:
for the crust:
1 cup of flour,
90 g of cold butter, dicved,
1 egg yolk,
2 tbsp of cold water (optional),
4 tbsp of powdered sugar,
1/2 tsp of baking powder
for the panna cotta:
3 tbsp of gelatine,
6 tbsp of water,
3 cups of heavy cream,
1 1/2 cup of milk,
a big pinch of vanilla,
10-12 tbsp of sugar
1 package of strawberry or raspberry jello (75 g),
1 cup of raspberiies
Prepare the crust:mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolk and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes. Press into the bottom of a springform pan (21-23cm), prick with a fork and let it chill again for additional 30 minutes.Bake the crust in 190C for about 15 minutes or until golden, set aside. Prepare the panna cotta: cover the gelatin with water, set aside for few minutes. Mix the cream with milk, add sugar and vanilla and simmer on medium heat. Turn the heat off and add the gelatine, whisk, until the gelatine melts. Set aside to chill, until thickens a bit. Pour the thickening mixture on your preparted crust and let it set completely in the fridge. Arrange raspberries on top. Prepare the jello according to package instructions and pour the thickening mixture on top. Let it set completely in the fridge. Enjoy:)
Lekkie i takie letnie:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega pysznie. Bardzo chętnie bym się skusiła na kawałeczek 😊
OdpowiedzUsuńOh my goodness, this looks so delicious!! Yum!! Another recipe to print out and try!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Pyszne ciasto, w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńwow Can I come over for the afternoon tea? Such a glorious torte!
OdpowiedzUsuńojej mój ulubiony rodzaj ciasta:)
OdpowiedzUsuńMmm..ale mi narobiłaś smaka! ;) Uwielbiam jeść takie ciasta latem ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie :) i do tego te malinki mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Muszę zrobić bo nie robiłam z panna cotta :)
OdpowiedzUsuńja tak samo:)
UsuńI nie jedz tu człowieku słodkiego...
OdpowiedzUsuńThis looks SO refreshing -- perfect for the weather we're having. And I'll bet the flavor is awesome. Look so pretty too. Thanks!
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńMniaam wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCud, miód i malinki :D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na wykorzystanie pannacotty!
OdpowiedzUsuńWow, this cake looks amazing!!
OdpowiedzUsuńsuper i mnie się podoba ten pomysł
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńYummy, I just want a piece of this cake. Looks fantastic!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
a dupka rośnie :D
OdpowiedzUsuńKompozycja warta wypróbowania.
OdpowiedzUsuńJeju wygląda przepysznie!MÓJ BLOG
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to mój mąż uwielbia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
This is one of my favourite cakes, it's so good!
OdpowiedzUsuńxx
Raj dla podniebienia! Jakie to ciasto musi być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńjak zawsze sprawiasz że kiszki grają mi marsza haha :) Narobiłaś mi ochoty na te ciasto :)
OdpowiedzUsuńI found it little piece of work though yet it deserve all the energy and time anyway
OdpowiedzUsuńthank you so much for such compelling cake!
Musze zapisać przepis .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, uczta dla oka i podniebienia :)
OdpowiedzUsuń