na 12 bułek:
2 szklanki ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki (u mnie pół na pół pszenna i pełnoziarnista; plus więcej do podsypywania),
4 płaskie łyżeczki słodkiej papryki,
3/4 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej),
2 łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
kilka łyżeczek startego parmezanu,
2-3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki (opcjonalnie),
2-3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, przyprawami i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę oraz warzywa (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie posypać bułki serem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
ENGLISH:
for 12 buns:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,
5 cups of flour (ha;f and half white and whole wheat; plus more for dusting),
4 tsp of sweet paprika,levelled
3/4 tsp of hot paprika (or less),
2 tsp of dry oregano,
2 tsp of dry basil,
2-3 tbsp of finely chopped red bell pepper, optional,
2-3 tbsp of corn, optional
grated parmesan cheese
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, seasonings and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil and vegetables. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for 60 to 90 minutes. Turn the dough onto a floured surface and form into 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Sprinkle with parmesan. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
So very yummy! Nothing beats the homemade bread :-))
OdpowiedzUsuńI wish I had one to eat right now!! They look so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Jadłam już pomidorowe, ale nie paprykowe bułeczki. Bardzo fajny i smaczny pomysł 😊
OdpowiedzUsuńale apetyczny kolor bułeczek :)
OdpowiedzUsuńWow! I'd love one of these delicious looking buns now. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, świetny pomysł na coś trochę nietypowego :)
OdpowiedzUsuńotóż to:)
UsuńDelicious :)
OdpowiedzUsuńhttps://trapeziovermelho.blogspot.com
coś dla mnie, uwielbiam takie bułeczki :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na bułeczki :)
OdpowiedzUsuńI've never tried these buns but I like paprika, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie ^^ Muszę wypróbować Twój przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!
wy-stardoll.blogspot.com
Ideał bułeczkowy :)
OdpowiedzUsuńRewelacja chyba się skuszę i upiekę :)
OdpowiedzUsuńSuper ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńAż śliknka leci.
OdpowiedzUsuńI love buns these looks wonderful !
OdpowiedzUsuńpyszniusie:)
OdpowiedzUsuńGdyby Ci kiedyś jedna została to ja bardzo chętnie ją przygarnę ;)
OdpowiedzUsuńblog
Świetny pomysł na domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńLOVE the idea of paprika in rolls. Great idea. The inclusion of corn is really interesting, too. Thanks!
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, bo domowe. A to, że dodałaś do nich paprykę i parmezan z pewnością dodaje im niepowtarzalnego smaczku :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzasem kupuję takie bo do tego ręki nie mam w ogóle
OdpowiedzUsuńświetne te bułeczki
OdpowiedzUsuńsuper te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńo jej yum! pycha
OdpowiedzUsuń