Na 8-10 bułeczek:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/.2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
ok. 1/2 szklanki ziarenek słonecznika,
3/4 szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,1 i ½ łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
jajko,
2 łyżki roztopionego masła
na glazurę (opcjonalnie):
50 ml wody
½ łyżeczki mąki,
szczypta soli
Połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodawać masło. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Ciasto podzielić na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na glazurę: wodę zagotować z mąką i solą, mieszać by, nie powstały grudki. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować ciepłą glazurą. Piec w 225 stopniach około 15 minut.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
1 1/2 cup of all purpose flour,
1 1/2 cup of whole wheat flour,
approx. 1/2 cup of sunflower seeds,
¾ cup of warm water,7 g of dry yeast,
1 ½ tsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg,
2 tbsp of melted butter
for the glaze (optional):
50 ml of water,
½ tsp of flour,
a pinch of salt
Mix all the ingredients, except butter. Start kneading the dough. After 5-10 minutes, gradually add butter and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about 1 ½ hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 8 -10 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 30 minutes. Prepare the glaze: boil all of the glaze ingredients, mix well. Cut the surface of each roll with a sharp knife, brush with warm glaze.Bake in preheated oven (225C) for about 15 minutes, until golden brown. Enjoy :)
See the original recipe.
Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńI am a loyal fan of homemade bread! These wholewheat rolls look bakery perfect, Natalia.
OdpowiedzUsuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńmoże kiedyś się zdecyduję zrobić domowe kajzereczki :D
OdpowiedzUsuńLove these rolls!
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńnic tylko jeść;p
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze, a Twoje bułki wyglądają tak, że ślinka cieknie 😊
OdpowiedzUsuńYum!! They look so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Bułeczki domowe, to najlepsze pieczywo nie tylko na śniadanie. Dodatek mąki pełnoziarnistej zmienia je jeszcze bardziej. Wspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńomom przepyszne;D
OdpowiedzUsuńPóki co piekłam tylko domowy chlebuś :) będę musiała upiec i bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te bułeczki, wypróbuję, gdy zrobi się chłodniej :)
OdpowiedzUsuńKaiser rolls are my fave but don't think I've ever had a WW Kaiser. Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńIt looks great, thanks for the recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńale przepysznie wyglądają <3 mniam! idealne na śniadanko!
OdpowiedzUsuńOh great recipew sweetheart
OdpowiedzUsuńxx