Tym razem polecam łatwą w przygotowaniu roladę biszkoptową z kremem czekoladowym. W środku rolady możemy też zamknąć świeże owoce, kawałki galaretki czy orzechów. Aby biszkopt nie opadł, warto zastosować znany trick z tzw. biszkoptu rzucanego, czyli zaraz po wyciągnięciu z piekarnika zrzucić blaszkę z ciastem na podłogę. Przepis znalazłam w jednej z książek Mariety Mareckiej. Smacznego:)
5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki,
4 łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
na krem:
250 g mascarpone,
200 ml kremówki,
50 g mlecznej czekolady,
2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę.Wymieszać mąkę, proszek i kakao, delikatnie posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 36x30cm. Piec w 180C około 15 minut. Natychmiast po upieczeniu zawinąć biszkopt w rulon za pomocą czystej ściereczki i odstawić do ostudzenia. Przygotować krem: ubić kremówkę z cukrem na sztywno, zmiksować z mascarpone i przestudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Wystudzony biszkopt posmarować kremem, zwinąć w roladę i chłodzić w lodówce około 1 i 1/2 godziny. Posypać cukrem pudrem, kakao lub oblać polewą czekoladową.
ENGLISH:
5 eggs,
1/2 cup of sugar,
100 g of flour,
4 tbsp of cocoa,
a big pinch of vanilla,
1 tsp of baking powder
for the filling:
250 g of mascarpone cheese,
200 ml of heavy cream,
50 g of milk chocolate, melted,
2 tbsp of powdered sugar (or to taste)
Beat the eggs with sugar, until pale, thick and fluffy. Mix the flour, baking powder and cocoa and sprinkle the dry mixture over the beaten eggs. Gently fold it in, using a spoon or a spatula. Pour the batter into a shallow baking tray covered with parchment papaer (36x30cm). Bake for about 15 minutes in 180C. Immediately roll the hot cake, using a kitchen towel and set aside to let it cool completely. Prepare the filling: beat the cream, until stiff peaks form. Add the mascarpone cheese and melted, cooled chocolate. Unroll the cake and smear with chocolate filling. Roll again into a jelly roll shape and place in a fridge for about 1 1/2 h. Sprinkle with powdered sugar, cocoa or pour over some chocolate ganache. Enjoy:)
Pyszota :) aż nabrałam ochoty na coś słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Mniam👍
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne ciacho. Podoba mi się krem :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada:))wszystko co czekoladowe uwielbia moja córka:)))Pozdrawiam serdcznie:))
OdpowiedzUsuńale apetyczna!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rolady. Twoja prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAle bajka <3
OdpowiedzUsuńOh my goodness, yum!! This looks so amazing!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I haven't baked or had a cake roll in a long while...your chocolate jelly roll looks amazing, Natalia.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńRoladka bardzo smacznie wygląda :D Z chęcią przetestuję przepis ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
Pyszne słodkości!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
BLOG
INSTAGRAM
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, koniecznie musze wypróbować:-)))
OdpowiedzUsuńwow! to musi być mega;D
OdpowiedzUsuńPiękna :) My rolad się trochę boimy bo zawsze nam biszkopt gdzieś pęka :P
OdpowiedzUsuńale pyyyysznosci tutaj o ciebie?
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
This chocolate roll is to die for. Looks amazing! Great job!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
I'm a chocolate lover, gotta try this recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Świetna rolada! Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCudowny deser
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam, wygląda tak pysznie <3
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Gratuluję, wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńPyszota. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń