Nie ma nic lepszego niż domowy chleb, zwłaszcza ten na zakwasie. Najczęściej piekę mój ulubiony chleb ze słonecznikiem, ale ostatnio sporo eksperymentuję z różnymi innymi wypiekami z dodatkiem żytniego zakwasu. Dziś pyszny i prosty w przygotowaniu chleb ukraiński z mąką pszenną i żytnią. Z podanych składników upieczemy dwa małe bochenki. Polecam, smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na chleb:)
na dwie małe keksówki o wymiarach 25x12 cm (lub trochę mniejsze)
Zaczyn:
190 g aktywnego zakwasu żytniego razowego,
220 g jasnej mąki żytniej,
160 g ciepłej wody
Ciasto:
cały zaczyn,
300 g ciepłej wody,
400 g mąki pszennej,
95 g mąki pszennej razowej,
opcjonalnie 4 g suchych drożdży (jeśli zakwas jest młody),
12 g soli
Wymieszać wszystkie składniki zaczynu, odstawić na 4 godziny w bardzo ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn podrośnie, wymieszać go z pozostałymi składnikami ciasta przy użyciu mieszadeł do ciasta drożdżowego (ciasto będzie dość luźne i lepiące). Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości. Przełożyć ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne 60-90 minut lub podwojenia objętości. Piec w 230C przez 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 210 C, piec kolejne 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
For the starter:
190 g of active sourdough starter,
220 g of rye flour,
160 g of warm water
For the dough:
all the starter,
300 g of warm water,
400 g of flour,
95 g of whole wheat flour,
4 g of dry yeast (optional, if using young sourdough starter),
12 g of salt
Mix all the ingredients for the starter, cover aln let it rise in a very warm place for about 4 hours. Add to the rest of ingredients and knead, using a dough hook. Cover and let it sit in a warm place for about 90 minutes or until doubled in size. Place the dough into 2 prepared pans (25x12 cm, covered with parchement paper), let it rise for additional 60 to 90 minutes. Bake in 230C for 20 minutes, turn the heat down to 210 C and bake for another 20 minutes, turn the heat down to 190C and bake for additional 15 to 20 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
Wspaniale wyglada, proszę kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty i wypieczony ;)
OdpowiedzUsuńLovely! I love the crumb :-)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak ciepły domowy chleb:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, chlebek piękny. Lubię takie wypieki:)
OdpowiedzUsuńPyszny i najlepszy , bo domowy.
OdpowiedzUsuńale bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńBread is one of my weaknesses!! This looks so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
pyszny musi być:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, lubię takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kiedyś upiec chleb i to może nawet taki ukraiński jesli mi się uda :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki chlebek ! Mamy w domu taki stary piec do chleba, zapisuje przepis i będziemy próbować robić na święta :) Dziękuję !
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze ☺
OdpowiedzUsuńsobotnio:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę chleb, nieco inny bo na mące krupczatce - ale już pachnie
OdpowiedzUsuńTakiego nie znałam ;)
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację - domowe chleby są najlepsze, a te na zakwasie szczególnie. Twój wypiek prezentuje się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńI've never tried this bread but it looks really good, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
Nie ma to jak domowe pieczywo na zakwasie. Nie wyobrażam już sobie jedzenia innego :)
OdpowiedzUsuń