Wraz z początkiem września co roku zaczynam piec z dynią, cynamonem i jabłkami. W powietrzu czuć nadchodzącą jesień, a takie smaki to wtedy najlepszy wybór. Dziś proponuję amerykańskie ciasteczka z dynią - są pyszne, mięciutkie, delikatne, o strukturze ciasta. To jedne z tych ciasteczek, które najbardziej lubię piec, nie potrzebują wałkowania i wycinania, wszystko wystarczy tylko szybko zmiksować i nakładać na blaszkę łyżką, najlepiej taką do lodów. Polecam do popołudniowej kawy lub herbaty, smacznego:)
Polecam też ciasto dyniowe z kakao i dyniowe babeczki z kremem:)
na 24 ciasteczka:
2 i 1/2 szklanki mąki,
szklanka dyniowego puree,
jajko,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki brązowego cukru,
łyżeczka cynamonu,
1/3 łyżeczki granulowanego imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
90 g masła w temperaturze pokojowej,
szczypta mielonej wanilii,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
na polewę (opcjonalnie, ciasteczka są wystarczająco słodkie): kilka łyżeczek kwaśnej śmietany, kilka łyżeczek mleka, kilka łyżeczek cukru pudru
Wymieszać mąkę z wanilią, sodą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru. Dodać jajko, zmiksować, dodać dyniowe puree (masa może się rozwarstwić, ale nie szkodzi). Wsypać suche składniki i szybko wymieszać, tylko do połączenia. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożone papierem blaszki (zostawić odstępy). Piec w 180C przez 12-16 minut - ciasteczka są gotowe, gdy tylko zarumienią się od spodu i lekko na bokach. Pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia - gorące są zbyt miękkie i delikatne, by je ruszać. Wymieszać składniki polewy do otrzymania gęstego lukru, polać ciasteczka.
Przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
for 24 cookies:
2 1/2 cup of flour,
1 cup of pumpkin puree,
1 egg,
3/4 cup of sugar,
1/2 cup of brown sugar,
1 tsp of cinnamon,
1/3 tsp of granulated ginger,
1/4 tsp of nutmeg,
90 g of room temperature butter,
a pinch of vanilla,
1 tsp of soda,
1 tsp of baking powder
for the glaze: few tsp of sour cream. few tsp of powdered sugar, few tsp of milk
Mix the flour, soda, baking powder, vanilla and spices. Cream the butter with sugar, add egg, mix well. Add pumpkin puree, mix and add your dry ingredients. Mix briefly, just to combine. Using an ice cream scoop, place the cookies on a baking trays covered with baking paper. Bake in 180C for about 12-16 minutes or until lightly golden on the bottom and sides. Allow to cool completely - they are too fragile to transfer when hot. Mix all the glaze ingredients to get a thick consistency, pour over the cookies. Enjoy:)
Recipe by Laura Vitale.
o mamo! Pychotka, nie um iem doczekać się jesień, wtedy takie dyniowe przekąski bedą idealne!
OdpowiedzUsuńDyniowe na pewno smakują wyjątkowo i jesiennie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam nic z dynią:))może wypróbuje Twoje ciasteczka:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńpyszne, już takie jesienne :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że już jesienne klimaty w pełni :D.
OdpowiedzUsuńAleż one muszą genialnie smakować 😊
OdpowiedzUsuńI love pumpkin everything!! These look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
oj tak, zdecydowanie czuć jesień w powietrzu:)
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka:)
I always adore pumpkin cookies, actually anything with pumpkins :-) These cookies look amazing, Natalia.
OdpowiedzUsuńnie jadłam takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowitości :-)
OdpowiedzUsuńSuper, wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu nabyć jakąś dynię, bo już widziałam w sklepach piękne :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńMniami ! ;) uwielbiam takie ciasteczka! ;) Twoje przepisy są świetne i niebanalne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki :) Kojarzą się z jesienią, i złotymi liśćmi na drzewach :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować. Zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm wyglądają smakowicie. Dobry pomysł na przemycenie dyni dzieciom :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle prezentuja sie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ tym cukrem... ooo *.*
OdpowiedzUsuńsezon na dynię rozpoczęty :) pycha
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smacznie ^^
OdpowiedzUsuńMój blog Miszczak.photography ♥
uoooo ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńDyniowe ciasteczka to jedne z moich ulubionych! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSo delicious, perfect for the weather.
OdpowiedzUsuńI love cookies, I have to try this ^^
OdpowiedzUsuńxx
Neat way to use pumpkin. Thanks!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie.
OdpowiedzUsuń