Długo szukałam przepisu na idealne ciasto na pizzę, znalazłam je już wiele miesięcy temu, ale dopiero teraz dzielę się recepturą. To rodzinny przepis mojej ulubionej gotującej Włoszki - Laury Vitale, która wykorzystywała go pracując w pizzerii swojego taty. To ciasto jest naprawdę niezawodne, z podanych proporcji wychodzą dwie duże blaszki cieniutkiej pizzy o chrupiącym, dobrze wypieczonym spodzie (lub cztery mniejsze, okrągłe). Włoskie ciasto na pizzę najlepiej piec w bardzo wysokiej temperaturze (nawet 240C), ale mój piekarnik najlepiej wypieka ją w 200 stopniach. Lubię przygotowywać więcej tego ciasta, dzielić na porcje, mrozić, a potem wykorzystywać w kryzysowych sytuacjach. Polecam, smacznego:)
3 i 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy lub oleju,
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży
Drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami, zagniatać około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch dużych blaszkach (na przykład z wyposażenia piekarnika; można też rozwałkować ciasto). Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ulubione dodatki. Piec w 200 C (lub większej) przez 20 minut lub do zarumienienia spodu.
ENGLISH:
3 1/2 cups of flour,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
2 tbsp of olive oil,
1 1/3 cup of warm water,
7 g of dry yeast
Mix the yeast with sugar and water, set aside for 10 minutes, until frothy. Add to remaining ingredients and knead for about 10 to 15 minutes or until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes. Divide the dough into two pieces, roll each piece on a big baking pan (oven trays works for me), smear with tomato sauce, sprinkle with herbs and add your favourite toppings. Bake in 200 C (or higher) for 20 minutes, until golden and crispy on the bottom. Enjoy:)
Recipe by Laura Vitale.
Będę musiała wypróbować ten przepisz bo często robimy w domu pizze :)
OdpowiedzUsuńomg omg omg this look so good! i love pizza!
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
Robię podobne. Domowe ciasto na pizzę jest pyszne. Muszę zrobić, bo mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńhaha ja też:D
UsuńJa robię ciasto na pizzę na oko :) Z tych samych składników :D Też mroziłam i myślę że znowu sobie zrobię hurtem bo tak wygodniej. Podobno jeszcze lepsza wychodzi na kamieniu do pieczenia chleba :D
OdpowiedzUsuńmoja kuzynka ma narzeczonego Włocha i prowadzą knajpę, i on robi ciasto na pizzę na zakwasie, ponoć tak się robi w jego okolicy, nie na drożdżach a na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńThin and crisp...it looks amazing!!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Z pewnością skorzystam z niego i zrobię taką pizzę :)
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest najlepsza na świecie :)
OdpowiedzUsuńSama ciągle szukam przepisu na idealne ciasto, więc wyrpóbuję przepis na bank :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam! :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis na ciasto. Ja swoją pizze jak dotąd robiłam z przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl i zawsze wychodzi super! :)
Sam nigdy nie robiłem!
OdpowiedzUsuńW takim razie muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńkmpletnie nie umiem robić pizzy:D kiedyś probowałam to mi nic nie wyszło ahaha
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis;) na pewno wypróbuję;D
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twojej wersji 😆
OdpowiedzUsuńIt has been a long time since I made pizza and this looks like the perfect recipe to try. It looks delicious! Thanks!
OdpowiedzUsuńno i zgłodniałam na noc! Wielkie Dzięki!!! Ale mimo to skusiłaś mnie na wypróbowanie Twojego przepisu na pizze :D To moje ulubione danie, ale wciąż szukam idealnego spodu. Kolejna pizza będzie z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńJa mam trochę inne proporcje, ale wiadomo każdy ma swój ideał 😉
OdpowiedzUsuńWspaniale że trafiłam na twój blog! Dziękuję, ten przepis to dla mnie wielka inspiracja. I ja i mój ukochany kochamy pizzę, koniecznie będę musiała wypróbować ten sposób :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko myszko :*
Amazing post, dear! It looks very yummy!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda świetnie! Zapisuję do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńRobimy regularnie u mnie w domku :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepsze! Robię podobne, tylko daję 4 łyżki oleju :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na pizze :D
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńPizze uwielbiam, szczególnie te domową
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję ciasta na pizzę z tego przepisu, ciekawa jestem efektu :)
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest najlepsza :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię domową pizzę. Robię z takich samych składników, tylko dodaję jeszcze jajko / 1szt / ale chyba niepotrzebnie. Teraz zrobie bez jajka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Muszę wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńPodkradane przepis.
OdpowiedzUsuń