września 24, 2018

Najlepsze ciasto na pizzę / The Best Pizza Dough

Długo szukałam przepisu na idealne ciasto na pizzę, znalazłam je już wiele miesięcy temu, ale dopiero teraz dzielę się recepturą. To rodzinny przepis mojej ulubionej gotującej Włoszki - Laury Vitale, która wykorzystywała go pracując w pizzerii swojego taty. To ciasto jest naprawdę niezawodne, z podanych proporcji wychodzą dwie duże blaszki cieniutkiej pizzy o chrupiącym, dobrze wypieczonym spodzie (lub cztery mniejsze, okrągłe). Włoskie ciasto na pizzę najlepiej piec w bardzo wysokiej temperaturze (nawet 240C), ale mój piekarnik najlepiej wypieka ją w 200 stopniach. Lubię przygotowywać więcej  tego ciasta, dzielić na porcje, mrozić, a potem wykorzystywać w kryzysowych sytuacjach. Polecam, smacznego:)

3 i 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy lub oleju,
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży

Drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami, zagniatać około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch dużych blaszkach (na przykład z wyposażenia piekarnika; można też rozwałkować ciasto). Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ulubione dodatki. Piec w 200 C (lub większej) przez 20 minut lub do zarumienienia spodu.

ENGLISH:

3 1/2 cups of flour,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
2 tbsp of olive oil,
1 1/3 cup of warm water,
7 g of dry yeast

Mix the yeast with sugar and water, set aside for 10 minutes, until frothy. Add to remaining ingredients and knead for about 10 to 15 minutes or until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes. Divide the dough into two pieces, roll each piece on a big baking pan (oven trays works for me), smear with tomato sauce, sprinkle with herbs and add your favourite toppings. Bake in 200 C (or higher) for 20 minutes, until golden and crispy on the bottom. Enjoy:)

Recipe by Laura Vitale.




35 komentarzy:

  1. Będę musiała wypróbować ten przepisz bo często robimy w domu pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne. Domowe ciasto na pizzę jest pyszne. Muszę zrobić, bo mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię ciasto na pizzę na oko :) Z tych samych składników :D Też mroziłam i myślę że znowu sobie zrobię hurtem bo tak wygodniej. Podobno jeszcze lepsza wychodzi na kamieniu do pieczenia chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  4. moja kuzynka ma narzeczonego Włocha i prowadzą knajpę, i on robi ciasto na pizzę na zakwasie, ponoć tak się robi w jego okolicy, nie na drożdżach a na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thin and crisp...it looks amazing!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis. Z pewnością skorzystam z niego i zrobię taką pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa pizza jest najlepsza na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama ciągle szukam przepisu na idealne ciasto, więc wyrpóbuję przepis na bank :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż zgłodniałam! :D
    Chętnie wypróbuję przepis na ciasto. Ja swoją pizze jak dotąd robiłam z przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl i zawsze wychodzi super! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W takim razie muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kmpletnie nie umiem robić pizzy:D kiedyś probowałam to mi nic nie wyszło ahaha

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję za przepis;) na pewno wypróbuję;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale bym zjadła, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę spróbować Twojej wersji 😆

    OdpowiedzUsuń
  15. It has been a long time since I made pizza and this looks like the perfect recipe to try. It looks delicious! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  16. no i zgłodniałam na noc! Wielkie Dzięki!!! Ale mimo to skusiłaś mnie na wypróbowanie Twojego przepisu na pizze :D To moje ulubione danie, ale wciąż szukam idealnego spodu. Kolejna pizza będzie z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja mam trochę inne proporcje, ale wiadomo każdy ma swój ideał 😉

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale że trafiłam na twój blog! Dziękuję, ten przepis to dla mnie wielka inspiracja. I ja i mój ukochany kochamy pizzę, koniecznie będę musiała wypróbować ten sposób :)
    Pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  19. Amazing post, dear! It looks very yummy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Faktycznie wygląda świetnie! Zapisuję do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robimy regularnie u mnie w domku :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdecydowanie najlepsze! Robię podobne, tylko daję 4 łyżki oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pizze uwielbiam, szczególnie te domową

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie spróbuję ciasta na pizzę z tego przepisu, ciekawa jestem efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Też lubię domową pizzę. Robię z takich samych składników, tylko dodaję jeszcze jajko / 1szt / ale chyba niepotrzebnie. Teraz zrobie bez jajka.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger