Korzystając z sezonu na paprykę warto przyrządzić ją w wersji faszerowanej. Ja za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej: nadziewam farszem jak na gołąbki, kurczakiem lub pikantnym chili con carne. Dziś troszkę inna wersja faszerowanej papryki, z mięsem mielonym, startą na tarce włoszczyzną i oliwkami. Całość połączyłam słodką śmietanką, która nadała farszowi delikatnego, kremowego smaku. W ten sam sposób możemy też nadziać cukinię, bakłażana lub kabaczka. Smacznego:)
3-4 czerwone papryki,
400 g mielonego mięsa z indyka,
ok. 2 szklanek startej na tarce włoszczyzny (w dowolnych proporcjach: marchew, korzeń pietruszki, seler, por),
2 ząbki czosnku,
garść oliwek (opcjonalnie),
1/2-3/4 ugotowanej kaszy jaglanej, kuskusu lub ryżu (opcjonalnie),
ok. 3/4 szklanki śmietanki kremówki,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub/i koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia, oregano, tymianek
2-3 szklanki domowego sosu pomidorowego,
kilka łyżek startego sera
Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać starte warzywa i drobno posiekany czosnek, smażyć całość kilka minut. Dodać oliwki, posiekane zioła, kaszę lub ryż i doprawić do smaku. Zalać całość śmietanką, gotować kilka minut na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Na blaszkę do zapiekania wylać sos, ułożyć połówki papryk, nadziać farszem. Przykryć folią lub pokrywką i piec około 20 minut w 200 C. Po tym czasie odkryć papryki, dopiec przez kolejne 20-30 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia posypać paprykę startym serem.
ENGLISH:
3-4 red bell peppers,
400 g of ground turkey,
approx. 2 cups of grated vegetables (carrots, parsnips, celeriac and leek),
2 cloves of galic,
a handful of olives, optional,
1/2-3/4 cup of cooked rice, millet or couscous,
approx. 3/4 cup of heavy cream,
few tbsp of chopped parsley and/or dill,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry basil, oregano, thyme
2-3 cups of homemade tomato sauce,
few tbsp of grated cheese
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until almost tender. Add grated vegetables and garlic, cook for few minutes. Add the olives, rice, fresh herbs and season to taste. Pour in the heavy cream and simmer on low heat, until thickens. Pour the tomato sauce into a baking pan, place the peppers cut in halves. Stuff with meat and vegetable mixture. Cover with foil or lid and bake for 20 minutes in 200C. Uncover the pan and bake for additional 20 to 30 minutes or until soft to your liking. Sprinkle with grated cheeese and bake for additional minute.
Piękne <3 Ja robię podobne bez mięsa, także polecam te z w wersji wege :*
OdpowiedzUsuńStuffed peppers are one of my favorite dishes!! I've never tried it with turkey - thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I always love stuffed peppers! These look mouthwatering.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką paprykę
OdpowiedzUsuńuwielbiam paprykę faszerowaną :) u mnie w domu zawsze się ją jednak dusi, nigdy nie jadłam pieczonej :)
OdpowiedzUsuńDawno nie faszerowąłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie uwielbiam połączenia z papryką <3 Super blog :D
OdpowiedzUsuńJestem tu nowa :( Blog <3
Jeśli się spodoba proszę o follow <3 :* :*
Lubię faszerowaną paprykę :)
OdpowiedzUsuńi ja też bardzo bardzo:)
Usuńmoje ukochane dane;D
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, smak późnego lata!
OdpowiedzUsuńLubię taką paprykę :) Z tym, że ja robię osobno sos a paprykę duszę w foli aluminiowej, muszę spróbowac Twojej wersji :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne kolorki, lubię paprykę pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńU mnie faszerowane papryki często lądują na stole :)
OdpowiedzUsuńu mnie zaczną częściej być;p
UsuńSeems delicious, I've never tried it but I'd love to!
OdpowiedzUsuńxx
Bardzo lubię faszerowane warzywa, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! Często robię faszerowane papryki odkąd jestem na diecie (takie moje widzimisie od ponad 6 miesięcy:)). Często też faszeruję bakłażany, palce lizać!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, ja faszeruję zazwyczaj żółte papryki
OdpowiedzUsuńLooks comforting and delicious!
OdpowiedzUsuńFantastic post, dear! This looks wonderful!
OdpowiedzUsuńHugs ♥
Danie prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMoja mama często taką robi i jest przeee pyszna <3:)
OdpowiedzUsuńYumm this is amazing. This is the kind of dish I love for fall and winter.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Lubię takie dania z faszerowanych warzyw :)
OdpowiedzUsuńO rany, ale pychotka, zjadłabym bardzo takiej nadziewanej papryki :)
OdpowiedzUsuńGreat peppers! I've never used ground turkey in them but will next time. Your recipe is great, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńUwielbiam papryke faszerowana ja ostatnio robiłam cukinie:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowy post - WWW.KARYN.PL
oh that is so delicious looking
OdpowiedzUsuńglad you shared
i think one of the best
Uwielbiam faszerowaną paprykę <3
OdpowiedzUsuńUwielbiamy faszerowaną paprykę chyba w każdej wersji :D
OdpowiedzUsuńZjadłbym bez mięsa mielonego :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie ;) chociaż ja zazwyczaj jedząc paprykę wyjadam tylko sam farsz ;D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane papryki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ;) Często robię :)
OdpowiedzUsuń