AKTUALIZACJA 2019: Zapraszam na mój nowy kanał na YOUTUBE: LEKCJE W KUCHNI
W sezonie jesiennym szarlotka to wypiek obowiązkowy. Jakiś czas temu pokazywałam Wam szarlotkę z kawałeczkami jabłek przykrytych budyniem i kruszonką. Dziś podobna szarlotka z cieniutkimi plasterkami owoców i powidłami śliwkowymi, którą wzbogaciłam o dodatek bezy. Pozycja obowiązkowa do wypróbowania tej jesieni, smacznego:)
na blachę o wymiarach 36x25:
kruche ciasto:
3 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego,
dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek,
5 żółtek i 5 białek,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
6 dużych jabłek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu (może być mniej),
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii
2 budynie waniliowe w torebkach po 40 g,
4 łyżki cukru,
750 ml mleka
opcjonalnie 4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotować ciasto: mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4). Zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut. Dużą część rozłożyć na dno blachy, ponakłuwać widelcem i schłodzić dodatkowe 30 minut. Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając tylko750 ml mleka. Spód ciasta posmarować powidłami, na to wylać ciepły budyń, a na budyniu ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier; wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.
ENGLISH:
for the crust:
3 cups of flour,
250 g of cold butter, diced,
3/4 cup of sugar plus 2 tbsp of vanilla sugar,
additional 3/4 cup of sugar for the meringue,
5 eeg yolks and 5 egg whites,
2 tbsp of powdered sugar
for the filling:
6 large apples, very thinly sliced,
2 Tbsp of potatoe starch (or corn starch),
1-2 Tbp of cinnamon,
3 Tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
2 packages of pudding mix (40 g each; unsweetened; each one requires 500 ml of milk),
4 Tbsp of sugar,
750 ml of milk,
4 Tbsp of sugar,
750 ml of milk,
4 tbsp plum jam, optional
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and knead briefly until smooth. Divide the crust in two pieces (3/4 and 1/4), form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix all the ingredients of the apple filling, set aside. Press bigger piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25cm)). Prick with a fork and let it chill for additional 30 minutes. Prepare the pudding according to package instructions, but make sure you add the sugar and use 750 ml of milk (the pudding should be thicker than usual). Brush the chilled pastry with some plum jam. Add warm pudding on top and the the apple filling on top of that. Beat the egg whites using 3/4 cup of sugar. Smear the meringue on top of the apples. Crumble the remaining pastry on top of the meringue. Bake for about 35-45 minutes in 180C. Enjoy:)
Pyszności ta Twoja szarlotka , mniamm :)
OdpowiedzUsuńkocham szarlotki:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, ale u mnie praktycznie zawsze robię je tradycyjne z przepisu babci :)
OdpowiedzUsuńnadszedł czas na pyszne szarlotki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńIście po królewsku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności u Ciebie :) Zjadłabym taką szarlotkę z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńlooks wonderful and delicious !
OdpowiedzUsuńA perfect Fall dessert!
OdpowiedzUsuńJeju jakbym ją teraz pożarła ooo ;P
OdpowiedzUsuńJabłkowe pyszności *.*
OdpowiedzUsuńTaki klasyk!
OdpowiedzUsuńZapachniało jesienią... bardzo apetyczne ciacho! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotke <3
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam i to na samą noc! A szarlotkę uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńSandicious
This looks so yummy!
OdpowiedzUsuńojj zjadłabym sobie taką
OdpowiedzUsuńdziś taką robię;)
OdpowiedzUsuńIt looks really delicious, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxx
szarlotkę piekę ostatnio na okrągło, ale i tej bym nie odmówiła:)
OdpowiedzUsuńWow, dawno nie widziałam tak apetycznej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto! Uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńMoja miłość <3
OdpowiedzUsuńSzarlotkę uwielbiam, a Twojej z pewnością bym się nie oparła tak kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa wolę prostą szarlotkę na kruchym cieście :)
OdpowiedzUsuńTHat looks so yummy.
OdpowiedzUsuńAnn
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
ojaaaa jakie to smaczne!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, aż ślinka cieknie. Uwielbiam szarlotki, to ciasto idealne na tę porę roku :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany, dziękuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam podobne ciasto na swoje urodziny, ale bez bezy i z nieco innymi proporcjami na kruche ciasto :)
OdpowiedzUsuńExcellent post. Ι was checking continuously thhis blog and I am
OdpowiedzUsuńimpressed! Ꮩery useful infoгmation specially the last part :
) Ι care fоr sᥙch info а lot. I ᴡas seeking this cеrtain іnformation foг a lߋng time.Τhank you and
goold luck.
Przepis do bani🙁 zmarnowany czas i składniki. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńPrzepis do bani. Nie polecam. Zmarnowany czas i składniki.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest wypróbowany i sprawdzony nie tylko przeze mnie, przykro mi,że się nie udało, ale musiał nastąpić błąd w przygotowaniu.Zdarza się najlepszym.
Usuń