Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa to fantastyczna propozycja dla osób, które lubią improwizację w kuchni. Tak naprawdę nie ma jednego przepisu na tę zupę, wrzucamy do niej sezonowe jarzyny lub te, które akurat mamy w kuchni. Najczęściej jednak podajemy ją z makaronem, obowiązkowo posypaną startym parmezanem. Jakiś czas temu pokazywałam Wam zimową odsłonę tej zupy - z buraczkami i fasolą. Dziś proponuję ją jeszcze w letniej wersji, z pomidorami, papryką i fasolką. Smacznego:)
1.5-2 l domowego bulionu drobiowego,
garść fasolki szparagowej,
puszka fasoli,
marchewka,
mała czerwona papryka,
biała część pora lub mała cebula,
duży ząbek czosnku,
2 pomidory,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i bazylii,
duża szczypta cukru,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, oregano
ugotowany makaron i starty parmezan
Marchewkę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Zalać całość bulionem, wrzucić pokrojoną fasolkę szparagową, fasolę i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić, dodać cukier i gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. Dodać koncentrat i świeże zioła. Do miseczek nałożyć porcję makaronu, wlać zupę, posypać obficie parmezanem.
ENGLISH:
1.5-2 l of homemade chicken stock,
a handful of string beans,
1 cup of kidney beans,
1 carrot,
1 small red bell pepper,
white part of leek or 1 onion,
1 large clove of garlic,
2 tomatoes,
2-3 tbsp of tomato paste,
few tbsp of chopped parsley and basil,
a big pinch of sugar,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic, oregano
cooked pasta and some grated parmesan cheese
Heat a small amount of oil in a pan, add diced carrot, red bell pepper and onion. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Cover with stock, add string beans, kidney beans and diced tomatoes. Season well and simmer on low heat, until tender. Add tomato paste, sugar and fresh herbs. Place some pasta in a serving bowl, pour in the soup and sprinkle generously with grated parmesan. Enjoy:)
Me encantan tus fotos y la comida estupenda! te espero por mi último post!💚💚💚
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMega przepis wygląda smakowicie, chodz nie jestem zwolenniczką zup ta mnie zaintrygowała:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowy post na blogu -> WWW.KARYN.PL
Moje smaki. Zupa wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszna i treściwa:)
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na ten okres czasu :D Muszę taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, nigdy nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości!!!Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAnother perfect recipe for fall!! Thanks for sharing it!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI have never tried this but I'd love to, it looks really good ^^
OdpowiedzUsuńxx
Taka zupka nie może nie smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie każda potrawa wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńprzepyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno słyszałam o tej zupie, ale nie wiedziałam jak ją zrobić. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jej smak :-)
OdpowiedzUsuńTo coś zdecydowanie dla mnie ^.^
OdpowiedzUsuńOjaaa boska <3
OdpowiedzUsuńMniam mniam ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jarzynową, ale włoskiej nie jadłam :o muszę koniecznie spróbować! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Karolina
zupa pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńUwielbiam, dla mnie jest idealna na lunch!
OdpowiedzUsuńDzisiaj na lekcji, szukaliśmy różnych zup i ta mnie swoją nazwa zaciekawiła, a teraz widze ją u ciebie na blogu! Musze spróbować ♥
OdpowiedzUsuńlondonkidx.blogspot.com
Jestem strasznym niejadkiem i pewnie by mi nie zasmakowała, ale moja mama byłaby zachwycona! Muszę pokazać jej ten przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://the-fight-for-a-dream.blogspot.com
mega jestem ciekawa smaku tej zupy! muszę kiedyś wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńudało mi sie przygotować wersję do słoików i mam zamiar objadać sie nią w zimie:)
Do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńHonestly? I absolutely love Jamie's recipes! They're brilliant!
OdpowiedzUsuńImage cutout service
Car photo editing service