Amerykańskie bajgle już od dawna były na mojej olbrzymiej liście przepisów do wypróbowania, ale przez ich specyficzny sposób przygotowania zawsze odkładałam ich wykonanie na później. Te bułeczki należy najpierw ugotować w wodzie z miodem, a dopiero później piec. Okazuje się, że ich wykonanie jest banalnie proste. W swej strukturze przypominają mi odrobinę nasze polskie rogale z makiem i tak jak one są najlepsze w dniu upieczenia. Świetnie smakują z klasycznymi, amerykańskimi dodatkami do bajgli, czyli kremowym serkiem i wędzonym łososiem, ale na ich bazie możemy skomponować dowolną kanapkę. Drugiego dnia można z nich przygotować pyszne tosty. Smacznego:)
na 8 dużych bułeczek:
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
2 łyżki i 1 łyżeczka cukru,
3 i 1/2 szklanki mąki chlebowej,
2 łyżeczki soli
do gotowania:
3 litry wody,
1/3 szklanki miodu,
surowe białko do posmarowania bajgli przed pieczeniem plus łyżeczka wody, mak lub sezam do posypania bajgli
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i wodą, odstawić na 5 minut do napuszenia. Dodać do pozostałych składników, zagniatać około 10 minut - ciasto może się trochę lepić, ale nie należy podsypywać dużą ilością mąki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (nie musi podwoić objętości). Na delikatnie posypanym mąką blacie podzielić ciasto na 8 kawałków. Z każdego uformować bułeczkę, a następnie w każdej utworzyć palcami duży otwór. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć zwilżoną ściereczką, odstawić na 15-20 minut. Wodę zagotować w dużym garnku z miodem, zmniejszyć płomień i partiami gotować przygotowane bajgle przez 1-2 minuty na każdej stronie. Odkładać na blaszkę. Ugotowane bajgle posmarować białkiem wymieszanym z wodą, posypać makiem lub sezamem. Piec około 20 minut do mocnego zarumienienia w 220 C.
Przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
for 8 big bagels:
2 1/4 tsp of dry yeast,
1 1/2 cup of warm water,
2 tbsp plus 1 tsp of sugar,
3 1/2 cup of bread flour,
2 tsp of salt
for the water bath:
3 l of water,
1/3 cup of honey
1 egg white plus 1 tsp of water to brush the bagels before baking, some poppy seeds or sesame
Mix the yeast with water and 1 tsp of sugar, set aside for 5 minutes, until frothy. Add to the remaining ingredients and knead, using a dough hook, for about 10 minutes (it can be slightly sticky at this point, but do try not add additional flour). Cover with kitchen towel and let it rise for 60-90 minutes (it should not double in size). On a lightly floured surface form 8 buns and using your fingers, create a big hole in each one. Place on a baking tray lined with parchment paper, cover with damp kitchen towel and let it rest for 15 to 20 minutes. Boil the water with honey, turn the heat down to low and cook few bagels at a time 1 minute on each side. Place the cooked bagels on a tray, brush with an egg white and water mixture, sprinkle with seeds. Bake for about 20 minutes in 220 C, until deeply golden. Enjoy)
Recipe by Laura Vitale.
I love bagels but I've never tried to make any at home!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Pychotka! Wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuńurocze, pyszne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała, choć to gotowanie wydawało mi się trochę problematyczne, a tu w sumie dosyć prosto się robi :)
OdpowiedzUsuńNicely golden and delicious..They look bakery perfect!
OdpowiedzUsuńPrezentują się genialnie :) Apetytu mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWow nie myśąłam, ze to tak proste :)
OdpowiedzUsuńDużo bajgli widziałam w okolicach Dukli i Iwonicza
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają. Niczym olbrzymie donuty :D
OdpowiedzUsuńGreat post :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Uwielbiam bajgle ❤
OdpowiedzUsuńI all the time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of internet so
OdpowiedzUsuńfrom now I am using net for posts, thanks to web.
what beautiful bagels!!
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłam, być może się skuszę :)!
OdpowiedzUsuńSuper, bajgle wyszły idealne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie, ale zapewne w moim wykonaniu nie smakowałyby tak dobrze. :D
OdpowiedzUsuńHmmm the baegels look so testy.
OdpowiedzUsuńThank you for this lovely recipe. I definetly need to try it.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
mmm.. ale apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSandicious
jakie sliczne i rumiane
OdpowiedzUsuńcóż mogę napisać tylko to co moi przedmówcy są cudne :)
OdpowiedzUsuńWyszły Ci super :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bagels szczegoulnie everything bagels
OdpowiedzUsuń