Chleb powszedni na zakwasie, pszenno-żytni |
Mimo dodatku żytniego zakwasu, nasz domowy chleb jest lekki i puszysty, bo przygotowany na jasnej mące pszennej. Posmakuje również tym, którzy nie przepadają za ciężkim pieczywem na zakwasie.
Jeśli Wasz zakwas nie jest wystarczająco silny (na przykład kilkudniowy), możecie dodać do niego drożdże, ale jeśli macie dojrzały, ładnie pracujący zakwas, nasz pszenno-żytni chleb pięknie urośnie bez nich.
Z podanych proporcji upieczemy dwa bochenki pszenno-żytniego cheba na zakwasie, które wykorzystamy do przygotowania smacznych kanapek. Taki domowy chleb jest tez smaczny z samym masłem. Smacznego:)
Jeśli bardzo Wam się spieszy, koniecznie przygotujcie mój szybki chleb mieszany:
Chleb powszedni (pszenno-żytni) na zakwasie, składniki:
na dwie małe keksówki o wymiarach 25x12 cm:
100 g aktywnego żytniego zakwasu,
425 ml ciepłej wody,
580 g mąki pszennej,
płaska łyżka soli,
łyżka miodu,
łyżka oleju lub oliwy,
4 g suchych drożdży (opcjonalnie, tylko jeśli Wasz zakwas jest młody )
Chleb powszedni (pszenno-żytni) na zakwasie, przygotowanie:
Drożdże wymieszać z miodem i wodą, odstawić na 5 minut do napuszenia. Połączyć z pozostałymi składnikami chleba, zagniatać za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego. Odstawić do podwojenia objętości - ciasto na tym etapie nie powinno się kleić, jeśli jest zbyt lepkie, dodać więcej mąki, by dało się uformować w kulę (na samym zakwasie rośnięcie może zająć nawet 3 godziny, na drożdżach czas rośnięcia się skróci). Mieszać / składać ciasto 2 razy podczas rośnięcia. Uformować w bochenki i przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, znów odstawić do podwojenia objętości (nie ugniatać w foremkach). Piec w 220 C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210C i piec kolejne 10-15 minut.
Przepis znalazłam tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
100 g of active sourdogh starter,
425 ml of warm water,
580 g of flour,
1 tbs of salt, levelled,
1 tbsp of honey,
1 tbsp of oil,
4 g of dry yeast (optional, if your sourdough is not very mature and strong)
Mix the yeast with water and honey, set aside for 5 minutes, until frothy. Combine with the rest of ingredients and knead, using a dough hook. Cover with kitchen towel and let it rise for 90-120 minutes or until doubled in size (if using just sourdough starter, without yeast, it can take even 3 hours). Make sure to mix the dough two times during rising. Place the dough into two bread pans lined with baking paper (25x12cm), set aside to double in size. Bake in 220 C for 30 minutes, turn the heat down to 210 C and bake for additional 10-15 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
Gracias por la receta! Espero verte pronto por mi blog!♡♡♡
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Teraz, w długie jesienne wieczory będzie więcej czasu na takie domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebuś:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek? To jest to :)
OdpowiedzUsuńWonderful! Gorgeous crust and tender crumb..
OdpowiedzUsuńtaki chleb bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowity chlebek !:))
OdpowiedzUsuńChleba nie jadam ale polece tacie :D
OdpowiedzUsuńThis iooks delicious!! I love bread!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
uwielbiam piec własny chleb! :) następny chyba spróbuję z Twojego przepisu, dziękuję! :* Zostaję na dłużej :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, puszysto i lekko :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPodkradam :)
OdpowiedzUsuńtaki domowy najlepszy !;)
OdpowiedzUsuńNo ideał <3
OdpowiedzUsuńDOmowy chlebek najlepszy<3
OdpowiedzUsuńOh, this is a great looking bread! It looks perfect and I need to have sourdough starter. Thanks!
OdpowiedzUsuńHi!
OdpowiedzUsuńWow.
It is really delicious!
Thanks for share!
Kisses! ❤
Cudne bochenki
OdpowiedzUsuńNo to wiem co zrobię w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, bo domowy. Świetnie wyrośnięty, ładnie wypieczony... Same ochy, achy nad nim :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Domowe chleby są najlepsze :) Smakują fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńlooks amazing!
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie piekłam chleba, a uwielbiam gdy jego zapach roznosi się po domu 😉
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńHomemade bread is SO GOOD! And love it when it's made with sourdough starter. This looks excellent -- thanks.
OdpowiedzUsuń