Lubię poszukiwać nowych przepisów na kurczaka lub indyka, bo drobiowe mięso zdecydowanie jemy w naszym domu najczęściej. Dziś zapraszam na przepysznego kurczaka w sosie serowym. Do przygotowania sosu użyłam sera z niebieską pleśnią, który bardzo lubimy. Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą czy tego typu serami, w przepisie można użyć innego, łagodniejszego sera, na przykład typu camembert. Do sosu możemy dorzucić pomidorki koktajlowe lub listki świeżego szpinaku. Danie wspaniale smakuje z ryżem lub ziemniakami.Smacznego:)
500 g piersi z kurczaka,
120 g sera z niebieską pleśnią,
ok. 100 g śmietanki,
1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie
opcjonalnie garść pomidorków koktajlowych lub świeżego szpinaku
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie zrumieniony, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut, zalać całość płynem, tak by tylko delikatnie zakrywał składniki, dusić do miękkości składników. Dodać śmietankę i pokruszony ser, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawić. Pod koniec gotowania dodać pomidorki lub szpinak. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością śmietanki.
ENGLISH:
500 g of chicken breast,
120 g of blue cheese,
approx. 100 ml of heavy cream,
1-2 cups of chicken stock or water,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1-2 tsp of corn or potato starch (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, smoked paprika, Herbs De Provence,
a handful of cherry tomatoes or fresh spinach
Cut the meat into bite size pieces, season well and cook in a small amount of oil, until golden. Add chopped onion and garlic and cook for additional few minutes. Pour in some liquid (add enough to gently cover the ingredients), simmer on low heat, until tender. Add the cream and crumbled cheese, season well. Simmer, until thickens (add flour mixed with some cream, if the sauce is to runny). Add tomatoes or fresh spinach. Serve over rice or potatoes. Enjoy:)
looks wonderful !! love this recipe !
OdpowiedzUsuńFshny pomysł
OdpowiedzUsuńale kremowy sos!
OdpowiedzUsuńDobrze, że już tak późno jest, ale przepis zapisałam z chęcią odtworzę :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś apetytu:))aż u mnie zapachniało:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOjej, straszne, że trafilam tutaj teraz, wieczór, ja głodna, a przecież tak późno nic nie będę jeść! ALE zapisze sobie ten przepis i sprawdzę to jutro przed zakupami na obiad. ☺ Bo czuje, że będzie to przepyszne danie!
OdpowiedzUsuńAleż to musiało pysznie smakować :) Bardzo chętnie przygotuje taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
This looks and sounds amazing!! I absolutely love Gorgonzola!! How delicious with chicken!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I am drooling seriously...that creamy cheesy sauce looks to die for!
OdpowiedzUsuńMy też najczęściej spożywamy drób w domu :) Też szukam nowych przepisów, bo stare nam się "przejadły" :) Twój z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) i bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Cudownie to wygląda. Bardzo chetnie bym skosztowała<3
OdpowiedzUsuńAle pychota! Zjadłabym w jednej chwili ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w sosie serowym, zawsze robiłam podobny z serków takich topionych( ale to świństwo jest przecież) dzięki za podpowiedź i przepis na inną wersję :D
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś na taki sos! Przepyszny musi być :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko ❤
OdpowiedzUsuńPychotka, z takim sosem wszystko smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńCamemberta jeszcze przełknę, ale niebieski ser pleśniowy to dla mnie za dużo :D
OdpowiedzUsuńHave to try this one. My daughter loves chicken in all types of white sauce.
OdpowiedzUsuńco cos dla nas :)
OdpowiedzUsuń