października 18, 2018

Kurczak w sosie z gorgonzoli / Chicken in Gorgonzola Sauce

Lubię poszukiwać nowych przepisów na kurczaka lub indyka, bo drobiowe mięso zdecydowanie jemy w naszym domu najczęściej. Dziś zapraszam na przepysznego kurczaka w sosie serowym. Do przygotowania sosu użyłam sera z niebieską pleśnią, który bardzo lubimy. Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą czy tego typu serami, w przepisie można użyć innego, łagodniejszego sera, na przykład typu camembert. Do sosu możemy dorzucić pomidorki koktajlowe lub listki świeżego szpinaku. Danie wspaniale smakuje z ryżem lub ziemniakami.Smacznego:)

500 g piersi z kurczaka,
120 g sera z niebieską pleśnią,
ok. 100 g śmietanki,
1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie
opcjonalnie garść pomidorków koktajlowych lub świeżego szpinaku

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie zrumieniony, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut, zalać całość płynem, tak by tylko delikatnie zakrywał składniki, dusić do miękkości składników. Dodać śmietankę i pokruszony ser, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawić. Pod koniec gotowania dodać pomidorki lub szpinak. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością śmietanki.

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
120 g of blue cheese,
approx. 100 ml of heavy cream,
1-2 cups of chicken stock or water,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1-2 tsp of corn or potato starch (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, smoked paprika, Herbs De Provence,
a handful of cherry tomatoes or fresh spinach

Cut the meat into bite size pieces, season well and cook in a small amount of oil, until golden. Add chopped onion and garlic and cook for additional few minutes. Pour in some liquid (add enough to gently cover the ingredients), simmer on low heat, until tender. Add the cream and crumbled cheese, season well. Simmer, until thickens (add flour mixed with some cream, if the sauce is to runny). Add tomatoes or fresh spinach. Serve over rice or potatoes. Enjoy:)




23 komentarze:

  1. looks wonderful !! love this recipe !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że już tak późno jest, ale przepis zapisałam z chęcią odtworzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś apetytu:))aż u mnie zapachniało:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, straszne, że trafilam tutaj teraz, wieczór, ja głodna, a przecież tak późno nic nie będę jeść! ALE zapisze sobie ten przepis i sprawdzę to jutro przed zakupami na obiad. ☺ Bo czuje, że będzie to przepyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musiało pysznie smakować :) Bardzo chętnie przygotuje taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks and sounds amazing!! I absolutely love Gorgonzola!! How delicious with chicken!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  7. I am drooling seriously...that creamy cheesy sauce looks to die for!

    OdpowiedzUsuń
  8. My też najczęściej spożywamy drób w domu :) Też szukam nowych przepisów, bo stare nam się "przejadły" :) Twój z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności :) i bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie więc chętnie spróbuję :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie to wygląda. Bardzo chetnie bym skosztowała<3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pychota! Zjadłabym w jednej chwili ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kurczaka w sosie serowym, zawsze robiłam podobny z serków takich topionych( ale to świństwo jest przecież) dzięki za podpowiedź i przepis na inną wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi smaku narobiłaś na taki sos! Przepyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka, z takim sosem wszystko smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Camemberta jeszcze przełknę, ale niebieski ser pleśniowy to dla mnie za dużo :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Have to try this one. My daughter loves chicken in all types of white sauce.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger