Dziś na kanapki polecam proste bułeczki pszenne. Przepis na nie znalazłam na moim ulubionym polskim blogu na temat pieczenia. Bułeczki mają chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze, dobrze smakują z dodatkami słodkimi i wytrawnymi, a podczas ich pieczenia roznosi się piękny zapach świeżego pieczywa. Smacznego:)
na 10 bułeczek:
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka,
7 g suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
jajko w temperaturze pokojowej,
2 łyżki roztopionego masła,
3/4 łyżeczki soli,
4 szklanki mąki
łyżka roztopionego masła do posmarowania bułeczek
Drożdże połączyć z mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników oprócz masła. Wyrabiać około 10 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać roztopione masło. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie uformować 12-14 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Posmarować masłem. Piec w 190 C około 20 minut.
ENGLISH
for 10 rolls:
1 1/4 cup of warm milk,
7 g of dry yeast,
2 tsp of sugar, levelled,
1 egg, room temperature,
2 tbsp of melted butter,
3/4 tsp of salt,
4 cups of flour
1 tbsp of melted butter to brush the rolls before baking
Add the yeast and sugar to the milk, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients (except butter) and knead for about 10 minutes. Gradually add butter and knead for additional 5 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes. Divide the dough into 12 to 14 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 to 40 minutes. Brush each roll with some melted butter and bake in 190C for about 20 minutes.
See the original recipe.
wyglądają mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
nie ma to jak domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSoft and tender..they make perfect burger buns.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z obrazka :D
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, zawsze to lepsza alternatywa od kupnego i ten zapach, nie do zastąpienia :)
OdpowiedzUsuńuweielniam takie bułeczki, chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :) Aż ma się ochotę schrupać taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńabsolutely lovely rolls!!
OdpowiedzUsuńI love wheat rolls!! These look so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
pyszności :)
OdpowiedzUsuńO mniam, wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://the-fight-for-a-dream.blogspot.com
Love bread of any kind! These rolls look terrific -- super recipe. Thanks.
OdpowiedzUsuńOh, nice! Wish I could have one now. This is a great looking wheat roll I want to try!
OdpowiedzUsuńJakie rumiane <3
OdpowiedzUsuńSpróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper, wyglądają na mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz :)
OdpowiedzUsuńZarumienienie pierwsza klasa :D
OdpowiedzUsuńWow, this paragraph is pleasant, my sister is analyzing these things, so
OdpowiedzUsuńI am going to convey her.
I takie bułeczki mogłabym nosić do pracy :)
OdpowiedzUsuń