października 27, 2018

Ucierane ciasto z jabłkami / Apple Cake

Ucierane ciasto z jabłkami będzie idealne na popołudniowe małe co nieco. Strukturę ciasta urozmaica dodatek płatków owsianych i pestek słonecznika, którymi zastąpiłam bakalie, użyte w oryginalnym przepisie. Wspaniale smakuje z polewą czekoladową, ale świetnie będzie tu też pasować sos karmelowy. Smacznego:)

Polecam też łatwe ciasto z jabłkami i cynamonem oraz ciasto z jabłkami i kruszonką:)

na tortownicę o średnicy 21-24 cm:

4 jajka (w temperaturze pokojowej),
250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego),
skórka starta z cytryny,
225 ml oleju,
łyżka płynnego miodu,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
garść ziarenek słonecznika (opcjonalnie),
35 g płatków owsianych,
275 g mąki pszennej,
400 g jabłek

opcjonalnie: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru, kilka łyżek mleka

Jajka ubić z cukrem i skórką z cytryny (około 7-10 minut). Stopniowo, cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas ubijając. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z cynamonem, pestkami słonecznika, płatkami, proszkiem i sodą. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłka. Przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy, piec 60-90 minut w 170 C. Przygotować gęstą polewę z kakao, cukru pudru i mleka. Oblać polewą.

ENGLISH:

4 eggs (room temperature),
250 g of brown sugar (or regular),
lemon zest from 1 lemon,
225 ml of vegetbale oil,
1 tbsp of honey,
1 tsp of cinnamon,
2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,
a handful of sunflower seeds (optional),
35 g of oats,
275 g of all purpose flour,
400 g of apples

optional: few tbsp of coca, few tbsp of powdered sugar, few tbsp of milk

Beat the eggs with sugar and lemon zest, until light and fluffy (7 to 10 minutes). Gradually pour in the oil, mixing well after each addition. Add honey and mix well. Combine the dry ingredients (flour, cinnamon, baking powder, baking soda, oats and sunflower seeds) and gently fold them into the batter. Add peeled apples cut in cubes. Pour the batter into the springform pan lined with parchment paper (21-24cm). Bake for 60 to 90 minutes in 170C. Mix the cocoa, powdered sugar and milk to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)

See the original recipe.

27 komentarzy:

  1. Moi rodzice to zajadaliby się tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Now all I need is a pot of freshly brewed tea :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jest na pewno:))aż ślinka mi cieknie:))))))))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh yum!! The apple cake looks so delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja poproszę kawałek takiego ciasta! Jak dla mnie jest doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Idealne do kawki 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. coś trochę jak Wiewiórka, a to jedno z naszych ulubionych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  9. I got this web site from my pal who told me on the topic
    of this web site and now this time I am browsing this web site and reading very informative posts at this time.

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł z tym dodaniem płatków i słonecznika :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ahaa, its good discussion about this post here at this web site, I have read all that, so now me also commenting at
    this place.

    OdpowiedzUsuń
  12. No cudo, przy poniedziałku, bym sobie zjadła ach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta z cynamonem w przepisie. Są takie trochę korzenne. Jak świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love all with apples!!! Delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  15. I'm gone to convey my little brother, that he should also go to see this webpage
    on regular basis to take updated from most recent information.

    OdpowiedzUsuń
  16. Superb post however I was wondering if you could
    write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you
    could elaborate a little bit further. Many thanks!

    OdpowiedzUsuń
  17. Oh, this and a cup of coffee would be perfect! Great recipe with all those apples, thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda absolutnie przepysznie. Piękny jesienny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger