Ucierane ciasto z jabłkami będzie idealne na popołudniowe małe co nieco. Strukturę ciasta urozmaica dodatek płatków owsianych i pestek słonecznika, którymi zastąpiłam bakalie, użyte w oryginalnym przepisie. Wspaniale smakuje z polewą czekoladową, ale świetnie będzie tu też pasować sos karmelowy. Smacznego:)
Polecam też łatwe ciasto z jabłkami i cynamonem oraz ciasto z jabłkami i kruszonką:)
na tortownicę o średnicy 21-24 cm:
4 jajka (w temperaturze pokojowej),
250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego),
skórka starta z cytryny,
225 ml oleju,
łyżka płynnego miodu,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
garść ziarenek słonecznika (opcjonalnie),
35 g płatków owsianych,
275 g mąki pszennej,
400 g jabłek
opcjonalnie: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru, kilka łyżek mleka
Jajka ubić z cukrem i skórką z cytryny (około 7-10 minut). Stopniowo, cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas ubijając. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z cynamonem, pestkami słonecznika, płatkami, proszkiem i sodą. Wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłka. Przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy, piec 60-90 minut w 170 C. Przygotować gęstą polewę z kakao, cukru pudru i mleka. Oblać polewą.
ENGLISH:
4 eggs (room temperature),
250 g of brown sugar (or regular),
lemon zest from 1 lemon,
225 ml of vegetbale oil,
1 tbsp of honey,
1 tsp of cinnamon,
2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,
a handful of sunflower seeds (optional),
35 g of oats,
275 g of all purpose flour,
400 g of apples
optional: few tbsp of coca, few tbsp of powdered sugar, few tbsp of milk
Beat the eggs with sugar and lemon zest, until light and fluffy (7 to 10 minutes). Gradually pour in the oil, mixing well after each addition. Add honey and mix well. Combine the dry ingredients (flour, cinnamon, baking powder, baking soda, oats and sunflower seeds) and gently fold them into the batter. Add peeled apples cut in cubes. Pour the batter into the springform pan lined with parchment paper (21-24cm). Bake for 60 to 90 minutes in 170C. Mix the cocoa, powdered sugar and milk to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
See the original recipe.
Moi rodzice to zajadaliby się tym ciastem :)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńNow all I need is a pot of freshly brewed tea :-)
OdpowiedzUsuńPyszne jest na pewno:))aż ślinka mi cieknie:))))))))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:))
OdpowiedzUsuńOh yum!! The apple cake looks so delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
To ja poproszę kawałek takiego ciasta! Jak dla mnie jest doskonałe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Idealne do kawki 😊
OdpowiedzUsuńcoś trochę jak Wiewiórka, a to jedno z naszych ulubionych ciast:)
OdpowiedzUsuńPrzepis podobny do mojego - pychotka
OdpowiedzUsuńJak zwykle wyglada smakowicie :3
OdpowiedzUsuńI got this web site from my pal who told me on the topic
OdpowiedzUsuńof this web site and now this time I am browsing this web site and reading very informative posts at this time.
super pomysł z tym dodaniem płatków i słonecznika :)
OdpowiedzUsuńAhaa, its good discussion about this post here at this web site, I have read all that, so now me also commenting at
OdpowiedzUsuńthis place.
Jakie pyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNo cudo, przy poniedziałku, bym sobie zjadła ach :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z cynamonem w przepisie. Są takie trochę korzenne. Jak świąteczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJak ono pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńI love all with apples!!! Delicious !!
OdpowiedzUsuńI'm gone to convey my little brother, that he should also go to see this webpage
OdpowiedzUsuńon regular basis to take updated from most recent information.
mmm kocham takie ciasta <3
OdpowiedzUsuńSuperb post however I was wondering if you could
OdpowiedzUsuńwrite a litte more on this topic? I'd be very grateful if you
could elaborate a little bit further. Many thanks!
Nie lubię ciast z jabłkami:(
OdpowiedzUsuńOh, this and a cup of coffee would be perfect! Great recipe with all those apples, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie przepysznie. Piękny jesienny wypiek :)
OdpowiedzUsuń