Ucierane ciasto ze śliwkami |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów ze śliwkami, a TUTAJ więcej przepisów na pyszne ciasta:)
Jeśli szukacie przepisu na ciasto ze śliwkami, polecam również moje ciasto ze śliwkami i budyniem:
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, składniki:
na blaszkę o średnicy 22-24 cm:
400 g śliwek lub moreli,
200 g masła w temperaturze pokojowej,
4 jajka w temperaturze pokojowej, żółtka i białka osobno
150 g cukru pudru,
200 g mąki,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym),
cukier puder do posypania ciasta
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, przygotowanie:
Masło utrzeć na puch (może to zająć nawet 5-10 minut), stopniowo dodawać żółtka i cukier puder, dokładnie i długo miksując po każdym dodaniu. W oddzielnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Dodać do zmiksowanej masy, wymieszać, tylko do połączenia składników. Ubić na sztywno białka i szpatułką połączyć z ciastem. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ćwiartki owoców. Piec w 180 C, piec około 35 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis znalazłam tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
400 g of pitted plums or apricots, halved,
200 g of butter, room temperature,
4 eggs, room temperature (yolks and whites separated),
150 g of powdered sugar,
200 g of flour,
1 heaping tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla,
powdered sugar for dusting the cake
Beat the butter, until fluffy. Gradually add egg yolks and sugar, mixing well after each addition. In another bowl combine flour, baking powder and vanilla. Add to the butter mixture and mix well. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Using a spatula, fold the beaten egg whites to the batter. Pour the mixture into springform pan (22-24) covered with baking paper, place the fruit on top. Bake for about 35 minutes in 180C. Dust with powdered sugar. Enjoy:)
See the original recipe.
No boskość do zjedzenia, piękne i pyszne na pewno :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńCzęsto takie robię.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta ze śliwkami:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńŚliwki... mam ochotę :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda pysznie. Dawno nie jadłam takiego ciasta a własnie takie lubię najbardziej :) Świetne zdjęcia. Pozdrawiam i zapraszam do siebie: https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/10/zdanie-ktorego-bardzo-nie-lubie.html
OdpowiedzUsuńCzęsto robię :)
OdpowiedzUsuńOh yum!! This looks so delicious!! I wish I had some right now!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
beautiful plum cake!
OdpowiedzUsuńfajne proste, idealne na jesień!
OdpowiedzUsuńPlum cakes are very popular over here during Autumn...yours looks fantastic! I really love that tender soft crumb.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ucierane :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! Bardzo lubię ciasta ucierane, ze śliwkami tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Zdecydowanie śliwki to jeden z lepszych dodatków do ciast! Uwielbiam takie połączenia :) idealna propozycja do kawy
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na nie
Uwielbiam śliwki w cieście, pod wpływem temperatury stają się słodkie i bardzo soczyste :)
OdpowiedzUsuńŚliwki to my uwielbiamy więc i ten przepis byśmy polubiły :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)to podstawowe ciasto do którego można dodać wszystko
OdpowiedzUsuńPycha! idealne na chłodniejsze dni!
OdpowiedzUsuń