Dziś kolejny przepis na pyszny i zdrowy domowy chleb. Przepis znalazłam na blogu, który jest dla mnie prawdziwą kopalnią przepisów na fantastyczne chleby na zakwasie. Tym razem bochenek przygotowany na zakwasie żytnim z mieszanką mąki razowej i jasnej. Smacznego:)
na foremkę o wymiarach 13x27 cm:
7 g suchych drożdży,
250 g aktywnego zakwasu żytniego (lub pszennego),
200 g mąki pszennej razowej,
400 g mąki pszennej chlebowej,
1/2 łyżki cukru,
2 łyżki octu balsamicznego,
1 i 1/4 łyżeczki soli,
375 ml ciepłej wody
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do napuszenia na 5 minut. Połączyć z pozostałymi składniki i wyrabiać przy pomocy mieszadeł do ciasta drożdżowego (ok. 10 minut). Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem keksówki (ciasto będzie klejące), przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Piec w 220 C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210-200 C i piec kolejne 30-35 minut.
ENGLISH:
7 g of dry yeast,
250 g of active sourdough starter,
200 g of whole wheat flour,
400 g of bread flour,
1/2 tbsp of sugar,
2 tbsp of balsamic vinegar,
1 1/4 tsp of salt,
375 ml of warm water
Mix the yeast with water and sugar, set aside for 5 minutes, until frothy. Combine with the rest of ingredients and knead, using a dough hook, for about 10 minutes. Cover with kitchen towel and let it rise foe about 90 minutes. Place the dough into a bread pan (13x27cm) lined with parchment paper (the dough may be very sticky at this point). Cover with kitchen towel and let it double in size. Bake in 220 C for 10 minutes, turn the heat down to 210-200C and bake for additional 30-35 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
Piękny ma miąższ :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chleb i wszelkie pieczywo, to jestem pewna, że by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńun très bon pain j'aime beaucoup
OdpowiedzUsuńbonne soirée
domowy chleb rządzi :)
OdpowiedzUsuńYum!! This looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Takiego chleba nie jadłam. Wygląda mega apetycznie a dodatek octu jest dla mnie dużym zaskoczeniem
OdpowiedzUsuńUwielbiam chleb pieczony w domu! Ten prezentuje się rewelacyjnie. Pięknie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńMój pierwszy chleb na zakwasie jeszcze przede mną ;)
OdpowiedzUsuńTen chlebek musi być rewelacyjny
OdpowiedzUsuńoj jadłabym taki chlebek :D
OdpowiedzUsuńwhat amazing and tasty bread! love it!
OdpowiedzUsuńThis would be great to go with some steaming hot soup or salad for a satisfying and delicious lunch!
OdpowiedzUsuńI couldn't refrain from commenting. Very well written!
OdpowiedzUsuńNa takie pieczywo jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńTo był mój ulubiony chleb na zakwasie. Dziękuję, że mi o nim przypomniałaś. Nie piekłam go chyba od 5 lat.
OdpowiedzUsuńwygląda na pięknie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńMięciutki, świeży i pchnący *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić domowy chleb! Uważam, że jest 100 razy lepszy i smaczniejszy od tego kupionego :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszny musi być :)
OdpowiedzUsuńHello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
OdpowiedzUsuńI'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any recommendations?
Samo zdrowie, kciuk w górę :)
OdpowiedzUsuńhttp://wtrybieoffline.blogspot.com/
ech muszę i ja w końcu wrócić do pieczenia chleba :)
OdpowiedzUsuńLove the texture of bread!
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda bardzo apetycznie, też ostatni mam fazę na domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo. Obecnie, od czasu do czasu, piekę 100% żytniego razowca na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńVery good, I'm sure! San Francisco sour dough is perfect and this is a great recipe to try!
OdpowiedzUsuńHi, Neat post. There's a problem together with your web site in web explorer, might test this?
OdpowiedzUsuńIE nonetheless is the marketplace chief and a good component of other people
will leave out your magnificent writing due to this problem.