Indyk po toskańsku |
Dzięki temu, że do sosu ze szpinakiem używamy cieniutkich sznycli z indyka, całość przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Indyka możemy w tym przepisie zastąpić cienko rozbitą piersią z kurczaka; taką pierś możemy tez dodać do sosu w całości, jak w oryginalnym przepisie, ale czas przygotowania znacznie się wtedy wydłuży. Suszone pomidory w oleju to składnik obowiązkowy w dzisiejszym daniu, to one nadają potrawie charakteru.
Kurczak lub indyk po toskańsku w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami dobrze smakuje z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)
Nie macie pomysłu na kurczaka lub indyka? Polecam moje kotlety drobiowe po zbójnicku:
Przepis na indyka po toskańsku w sosie śmietanowym, składniki:
5 sznycli z indyka,czerwona papryka,
6-7 suszonych pomidorów w oleju,
garść świeżego szpinaku,
cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka śmietanki 30%,
sól, pieprz, tymianek, suszona lub świeża bazylia (do smaku)
Przepis na indyka po toskańsku w sosie śmietanowym, przygotowanie:
Sznycle usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć do miękkości, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Na warzywach ułożyć usmażone mięso, zalać całość śmietanką, wrzucić szpinak i pokrojone w cienkie paseczki pomidory. Gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
5 turkey cutlets, thinly sliced (schnitzels)
1 red bell pepper,
6-7 sun dried tomatoes (in oil),
a handful of fresh spinach,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 cup of cream,
salt, pepper, thyme, sry or fresh basil (to taste)
Heat a small amount of oil in a pan, add the cutlets and cook on both sides, until tender, Set aside. To the same pan, add finely chopped onion and diced red bell pepper. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Place the meat on top of the vegetables and pour the cream all over. Add fresh spinach and thinly sliced tomatoes. Simmer on low heat for few minutes, Season to taste. Serve over pasta, rice or potatoes.
Original recipe.
Super pomysł - ja właśnie przygotowuję na jutro coś podobnego, szkoda że wcześniej nie zajrzałam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńkolorowo, zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, ze lubisz takie potrawki :)
OdpowiedzUsuńWow, wonderful, look so tasty, love it.
OdpowiedzUsuńGreat post darling, like it.
Malefica's blog ♥
Wonderful flavour! I love that creamy sauce.
OdpowiedzUsuńfantastyczna potrawa, pełna smaku!
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńHi there! I could have sworn I've been to this website before but after checking through some of the
OdpowiedzUsuńpost I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely happy I found it
and I'll be book-marking and checking back frequently!
Keep on writing, great job!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, ciekawe smaki
OdpowiedzUsuńHello, I log on to your blog on a regular basis.
OdpowiedzUsuńYour writing style is witty, keep doing what you're doing!
Ale pychaaaa :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Ale to pięknie wygląda! Obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńlondonkidx.blogspot.com
Jak apetycznie wygląda. Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńAle pychotki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kolorowe i zdrowe obiady
OdpowiedzUsuńPyszne danie, przypomina mi wakacje :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńYou ought to take part in a contest for one of
OdpowiedzUsuńthe finest sites on the web. I am going to highly recommend this blog!
Mniam! Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmm już mi pachnie:)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie pyszne jedzonko. Kolejny przepis, który muszę wypróbować. Twoje przepisy są swietne i zawsze smakują wszystkim domownikom.
OdpowiedzUsuńSuch a nice recipe -- this looks like a really tasty dish. Thanks!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuńsuper przepis ! bede robic
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie ma wskaznika kalorii dla tego dania.
OdpowiedzUsuńEn Son Cikan Romanlar Uygun Kitap Satan Siteler
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń