Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z jabłkami :)
Polecam również mój jabłecznik ucierany:
Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką, składniki:
450 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek w temperaturze pokojowej,
300 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
300 ml jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej, 200 ml oleju,
3-4 jabłka
na kruszonkę:
1/3 zimnego kostki masła,
ok. 5 łyżek mąki,
ok. 5 łyżek brązowego cukru,
ok. 5 łyżek mąki,
ok. 5 łyżek brązowego cukru,
3/4 łyżki cynamonu
na polewę:
kilka łyżek kremowego serka śmietankowego (typu Twój Smak itp.), kilka łyżek mleka, szczypta mielonej wanilii, kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką, przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (oba te składniki warto przesiać) i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie na tym etapie może spowodować zakalec). Blachę (o wymiarach 36x25) wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć pokrojone w dużą kostkę owoce. Kruszonka: masło posiekać z pozostałymi składnikami, wyrobić palcami na grube okruchy. Posypać warstwę jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w piekarniku. Połączyć składniki polewy do otrzymania konsystencji gęstego lukru. Polać upieczone ciasto.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
450 g of flour,
2 tsp of baking powder,
5 eggs, room temperature,
300 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
300 ml of Greek yogurt,
200 ml of oil,
3-4 apples, diced
for the crumble:
70 g of cold butter,
approx. 5 tbsp of flour,
approx. 5 tbsp of brown sugar,
3/4 tbsp of cinnamon
for the glaze:
few tbsp of cream cheese, few tbsp of powdered sugar (to taste), a big pinch of vanilla, few tbsp of milk
Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add yogurt and oil, mix well. Add flour and baking powder, mix well. Pour the batter into prepared baking pan (36x25 cm, covered with baking paper). Place the apples on top. Prepare the crumble: cut the butter with remaining ingredients and work it in with your fingers to create large lumps. Sprinkle over the apples. Bake in 180C for about 50 minutes, cool in the oven. Combine all the ingredients for the thick glaze. Pour it over the cake.
To musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńjabłka i kruszonka i lukier jeszcze, pycha :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, bardzo lubię jogurtowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńYour apple cake has such a tender and moist crumb. Perfect!
OdpowiedzUsuńtakie ciacha zawsze mile widziane :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńjest cynamon jest impreza, już wiem że wielbię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia robiła bardzo podobne. Pyszności <3
OdpowiedzUsuńja muszę to zrobić;)
OdpowiedzUsuńPycha. :)
OdpowiedzUsuńpoproszę teleportować kawałek do mnie :D
OdpowiedzUsuńSounds like a great cake to me with best taste
OdpowiedzUsuńfirst time learning using yogurt in cake though
i envy your family who eat such variety of delicious meals everyday
you are so talented my friend!
Pięknie wygląda, na weekend do popołudniowej kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńWow, this looks so delicious and absolutely like something I would LOVE to have now :D
OdpowiedzUsuńThank you so much for your last comment! I am so happy for you! Congratulations! I was expecting something like this ;)
Will you be able to be in parents-leave for a while now or will you have to go back to work soon?
Have a wonderful time with your newborn and a good weekend!
Rosa
This looks so delicious!! Yum!! Another one to try!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
ja to chcę zjeść:D
OdpowiedzUsuńależ pyszności! :) Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Chyba zrobię, bo mam spory zapas jabłek :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńAle tu pyszności u Ciebie...zapisuję przepis:): Inne posty też zaraz przegladnę...
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z jabłkami w roli głównej :) Zawsze przy nich kombinuję :D
OdpowiedzUsuń