Polecam też muffiny z jabłkami i kruszonką:)
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 płaskie łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru w proszku,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
2 duże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę,
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier)cynamon, gałkę i imbir), w drugiej mokre (jajka,jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać porcję ciasta (do 3/4 wysokości), do każdej muffinki wcisnąć kilka kawałków jabłka. Piec w 180 stopniach około 25 minut.
ENGLISH:
1 cup of all purpose flour,
1 cup of whole wheat spelt flour,
1 cup of greek yoghurt,
2 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1/3 tsp of ginger,
1/4 tsp of nutmeg,
1/2 cup of sugar,1/2 cup of brown sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
2 large apples (peeled and diced),
Preheat your oven to 180 C. Mix flour, baking powder, sugar and spices. In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Divide the batter in the prepared muffin pan (sprayed with oil or butter). Place few apple pieces into every muffin. Bake for about 25 minutes. Enjoy:)
Na weekend sobie zrobię :) Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńŚliczniutkie :)
OdpowiedzUsuńpyszne, bardzo jesienne :)
OdpowiedzUsuńMogę się założyć, że u mnie zniknęłyby w max 30 minut :P
OdpowiedzUsuńchyba zrobie takie muffinki na mikołaja do pracy :D
OdpowiedzUsuńSooo pretty Natalia!!
OdpowiedzUsuńO mniaaam! Muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńhttp://the-fight-for-a-dream.blogspot.com
Yum!! These look absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I love bake muffins! These look very delicious, Natalia.
OdpowiedzUsuńmuffinki to chyba najszybszy deser :)
OdpowiedzUsuńO to coś co bym zjadła, dzieki za prosty i apetyczny przepis
OdpowiedzUsuńIdealnie, że są w nich przyprawy korzenne <3
OdpowiedzUsuńTeż mam foremki na muffiny w kształcie serduszek ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto pieczemy muffiny ale nigdy nie próbowałam z jabłkami:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z jabłkami więc i muffiny napewno zrobię, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię :)
OdpowiedzUsuńidealnie do kawki:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Bardzo lubię muffinki dlatego chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńThis recipe is amazing! My boyfriend and I loved it so much we were fighting over the leftovers. I didn’t use the molasses but it came out fine. I’ll definitely be saving this recipe for future use. cataract
OdpowiedzUsuńpychota!!
OdpowiedzUsuńI love apple muffins!!
OdpowiedzUsuńNasze ulubione muffinki :-)
OdpowiedzUsuń