Przynajmniej raz w tygodniu podaję na obiad rybę, ale zazwyczaj przygotowuję ją w wersji pieczonej z warzywami. Czasami mamy jednak ochotę na coś w stylu fast food, a wtedy nuggetsy z ryby zaspokajają nasz apetyt. Smakowite kąski obtoczyłam w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, bułki tartej i przypraw. Świetnie smakują z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem koperkowym. Smacznego:)
350-400 g ryby o białym mięsie (filet),
2 szklanki płatków kukurydzianych,
szklanka bułki tartej,
łyżeczka słodkiej papryki,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
sól, pieprz, szczypta tymianku
duże jajko,
2-3 łyżki mleka
sos koperkowy:
kilka łyżek jogurtu greckiego,
kilka łyżek majonezu,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
sól, pieprz, szczypta granulowanego czosnku
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami. Płatki pokruszyć lub zmiksować z robocie do konsystencji grubych okruchów. Wymieszać z bułką tartą, doprawić solą, pieprzem i szczyptą pozostałych przypraw. Jajko wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki ryby zanurzyć w jajku, a następnie mieszance płatków i bułki tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Wymieszać składniki na sos koperkowy (do smaku), podawać z nuggetsami.
ENGLISH:
350-400 g of white fish fillet,
2 cups of corn flakes,
2 cup of bread crumbs,
1 tsp of sweet paprica,
3/4 tsp og granulated garlic,
salt, pepper, a pinch of dry thyme,
1 large egg,
2-3 tbsp of milk
dill sauce:
few tbsp of Greek yoghurt,
few tbsp of mayo,
few tsp of finely chopped dill,
salt, pepper, a pinch of granulated garlic
Cut the fish into bite size pieces, sprinkle with seasonings. Crush the corn flakes in the food processor. Mix with bread crumbs and a pinch of seasonings. Beat the egg with milk, season with salt and pepper. Dip the fish in the egg mixture, then cover well with corn flakes. Cook, on a preheated skillet, until golden on both sides. Mix all the sauce ingredients (to taste). Serve with nuggets. Enjoy:)
Omg i takie jedzonko lubię :D
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne z tym sosem, mniamm.
OdpowiedzUsuńpyszności u Ciebie
OdpowiedzUsuńOh my gosh, yum!! I love fish!! This looks so amazing!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
They look so crisp and amazingly delicious.
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką rybę:)
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze z tego byłyby dla mnie pieczone ziemniaki chociaż za ziemniakami nie przepadam :P
OdpowiedzUsuńThere's noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in features also. gsn casino games
OdpowiedzUsuńU mnie ryba wyłącznie bez panierki występuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńWyglądają perfekcyjnie! <3
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :) Aż mi ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńA takie nuggetsy z rybki zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńThanks a lot for sharing this with all people you really recognise what you're talking approximately!
OdpowiedzUsuńBookmarked. Kindly also seek advice from my website =). We will
have a link exchange arrangement between us
kiedyś przygotowywałam bardzo często- teraz juz tylko w płatkach, ale obie wersje są pyszne:)
OdpowiedzUsuńHi!
OdpowiedzUsuńWow.
The nuggets are great.
Thanks for the post,
Kisses! ❤
taka rybka dla mego podniebienia miła:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, już mi smakują :-)
OdpowiedzUsuńDawno jadłam rybkę, a zjadłabym w takiej postaci ☺
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tą rybką :) ja ostatnio robiłam paluszki z dorsza pieczone :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńSuper, takie domowe nuggetsy muszą świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńIdealny zestaw obiadowy. Tym bardziej z dodatkiem koperkowego dipu.
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie
OdpowiedzUsuń