Stir fry to jedna z moich ulubionych propozycji na szybki obiad. Wszystkie składniki smaży się szybko na dużym ogniu i zalewa pysznym, ekspresowym sosem, w którym łączą się smaki: słodki, kwaśny i pikantny. Wystarczy tylko ryż lub makaron ryżowy i mamy fantastyczny posiłek. W dzisiejszym daniu użyłam przepisu na sos, który znalazłam tutaj, ale zmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Polecam, smacznego:)
Polecam też inne moje dania typu stir fry i potrawy kuchni azjatyckiej:)
500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
duża papryka,
duża cebula
na sos:
2 ząbki czosnku, startego na tarce
1 łyżka startego imbiru,
1/4 szklanki sosu sojowego,
1/4 szklanki wody,
2 łyżki cukru,
łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie; można zastąpić chili w proszku lub świeżym),
2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego,
łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie),
łyżka mąki ziemniaczanej
Połączyć wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać. Mięso smażyć na dużym ogniu z cebulą pokrojoną w piórka i paskami papryki, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a warzywa al dente. Zalać całość sosem, szybko wymieszać, do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
ENGLISH:
500 g of ground turkey,
1 large bell pepper,
1 large onion
for the sauce:
2 cloves of garlic, grated,,
1 tbsp of grated ginger,
1/4 cup of soy sauce,
1/4 cup of water,
2 tbsp of sugar,
1 tbsp of tomato paste,
1/2 tsp of sriracha (optional; you can use fresh or dry chili instead),
2 tbsp of lemon juice or rice vinegar,
1 tsp of sesame oil (optional),
1 tbsp of corn or potato starch
Combine all of the sauce ingredients, mix well, set aside. Heat a small amount of oil in a pan, fry the meat, strips of pepper and chopped onion, until tender. Pour the sauce all over, mix,until thickens. Serve over rice or rice noodles. Enjoy:)
See the original recipe for the sauce.
omom pycha;D
OdpowiedzUsuńThis looks and sounds so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
lubię takie proste dania :)
OdpowiedzUsuńta version super gourmande j'adore
OdpowiedzUsuńbonne soirée
mmmm wygląda smakowicie, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńcałkiwcie mój gust! w weekend zrobię sobie na obiad ;D
OdpowiedzUsuńDelicious! My husband loves anything made with ground meat..this is a perfect meal for him.
OdpowiedzUsuńtakie szybkie obiady to ostatnio dla mnie idealne rozwiązanie
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
pycha pycha i jeszcze raz pycha:)
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię :) Prezentuje się tak pysznie, że aż ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiam co z cuknią zrobić :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, ja najczęściej kroję mięso w cienkie paseczki, ale mielone też musi fajnie smakować :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, lubię tego typu smaki, ale też dania, które się szybko robi :P
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja :)
OdpowiedzUsuńNa pewno sycące ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim daniu, wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń