listopada 17, 2018

Zupa z mięsem mielonym i tortellini / Ground Meat and Tortellini Soup


Zupa z mięsem mielonym i tortellini przepis
Zupa z mięsem mielonym i tortellini


Kuchnia włoska inspiruje mnie od bardzo dawna, lubię wykorzystywać popularne w tym regionie składniki i próbować z nimi nowych dań. Tortellini, włoskie nadziewane kluseczki, świetnie sprawdzają się w pożywnych zupach. Dziś zapraszam na obiad poleca się smaczna zupa z mięsem mielonym i tortellini. 

Zamiast włoskiego makaronu, do zupy z mięsem mielonym możemy wrzucić tradycyjne polskie uszka z grzybami lub ewentualnie zwykły makaron. To idealny pomysł na na chłodne, jesienne dni. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na zupy, a TUTAJ więcej przepisów kuchni włoskiej:)

Jeśli lubicie dania inspirowane kuchnią włoską, polecam też mojego kurczaka a'la pizza:






Zupa z mięsem mielonym i tortellini, składniki:

250 g tortellini z nadzieniem serowym,
250 g mielonego mięsa,
1.5-2 l domowego bulionu drobiowego,
garść świeżego szpinaku,
mała papryka,
mała marchewka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki śmietanki,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszona bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka

Zupa z mięsem mielonym i tortellini, przygotowanie:

Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić pokrojone w kostkę warzywa i mięso, doprawić. Po kilku minutach zalać składniki bulionem i gotować do miękkości. Śmietankę rozmieszać z mąką, zagęścić nią zupę. Wrzucić szpinak, doprawić do smaku. Do talerzy nałożyć porcje tortellini, zalać zupą.

Oryginalny przepis z tej strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




ENGLISH:


250 g of cheese tortellini,
250 g of ground meat,
1.5-2 l of homemade chicken stock,
a handful of fresh spinach,
1 small red bell pepper,
1 small carrot,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2 cup of heavy cream,
1 tbsp of potato or corn starch, levelled,
seasonings to taste: salt, pepper, dry basil, oregano, thyme, sweet paprika

Cook the tortellini according to package instructions. Heat a small amount of oil, add the gorund meat and diced vegetables, season well. Cook, stirring, for few minutes. Cover with sotck and simmer on low heat, until tender. Mix the cream with starch and add the mixture to the soup. Add spinach and season to taste. Place the tortellini on the plates and cover with stock. Enjoy:)

Original recipe.

24 komentarze:

  1. Świetny pomysł z dodatkiem tortellini do zupy, muszę też zrobić taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie, a ja uwielbiam zupy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicious and perfect for the lousy rainy weather we have at this time of the year.

    OdpowiedzUsuń
  4. za samym tortellini nie przepadam, ale jako do tej zupy brzmi bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. This look so delicious!! I love the beautiful bowl, too!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. tortellini wykorzystywałam najczęściej w sałatce, a tutaj taka inspiracja :) Podoba mi się to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Great post, photos are amazing!! :)
    If you want that we follow each other let me know by leaving a comment on this post ---> https://beautyshapes3.blogspot.com/2018/11/over-knees-boots-outfit.html

    OdpowiedzUsuń
  8. I read this piece of writing completely concerning the comparison of most recent and previous technologies, it's remarkable article.

    OdpowiedzUsuń
  9. Thankfulness to my father who shared with me concerning this
    website, this blog is in fact awesome.

    OdpowiedzUsuń
  10. what beautiful tortellini soup !!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger