Nie ma lepszej kanapki niż ta przygotowana na bazie domowej bułeczki. Bardzo lubię je piec, a jakiś czas temu wypróbowałam przepis na bułeczki francuskie. Są miękkie, delikatne, o puszystym wnętrzu. Idealnie smakują jeszcze lekko ciepłe, z samym masłem. Smacznego:)
400 g mąki pszennej chlebowej,
1 i 1/4 łyżeczki soli (lub trochę mniej),
łyżeczka cukru,
7 g suchych drożdży,
120 ml ciepłego mleka,
175 ml ciepłej wody
Drożdże połączyć z mlekiem, wodą i cukrem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników. Wyrabiać około 10 minut. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie uformować 8-10 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Opcjonalnie naciąć nożem lub zrobić wgłębienie pośrodku każdej bułeczki. Piec w 220 C około 15 minut (aby skórka bułeczek była chrupiąca, można piec je z parą wodną).
Oryginalny przepis na stronie mojewypieki.com.
ENGLISH:
400 g of bread flour,
1 1/4 tsp of salt (or less),
1 tsp of sugar,
7 g of dry yeast,
120 ml of warm milk,
175 ml of warm water
Add the yeast and sugar to the milk and water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients and knead for about 15 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes. Divide the dough into 8 to 10 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 to 40 minutes. Cut with a sharp knife (optional) and bake in 220C for about 15 minutes (bake with steam to create crusty rolls). Enjoy:)
See the original recipe.
Też tak myślę, nie ma to jak domowe pieczywo, pyszne i pachnące :)
OdpowiedzUsuńSmaczne takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńBread is my weakness!! These look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Kocham bułeczki, a swojej roboty i jeszcze ciepłe to w ogóle :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak ciepła bułeczka z domowymi powidłami o poranku :)
OdpowiedzUsuńbeautiful rolls!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jeszcze ciepłe to wręcz bajka :D
OdpowiedzUsuńPyszne są takie domowe bułeczki ❤❤❤
OdpowiedzUsuńpyszne rumiane omom:)
OdpowiedzUsuńNicely golden and crunchy!
OdpowiedzUsuńależ one wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńAleż te bułeczki pysznie wyglądają <3 Pychotki!
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńHi!
OdpowiedzUsuńWow.
It's really delicious!
I love the french rolls.
Thanks for the post,
Kisses! ❤
ależ one śliczne i rumiane :)
OdpowiedzUsuńGenialne są ❤
OdpowiedzUsuńCuuudowne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak marzenie :)
Zjadlabym takie buleczki na sniadanie , pysznie wygladaja.Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńja bym teraz to zjadła;)
OdpowiedzUsuńThey look pillowy soft.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, bo pięknie wypieczone i domowe. Nie ma to jak własny wypiek :)
OdpowiedzUsuńOh, they look so delicious! Always room for rolls!
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, szczególnie na leniwe weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Na pewno w sobotę zrobię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńObserwuję
Love bread and rolls! These look marvelous -- thanks.
OdpowiedzUsuńils sont beaux et bien dorés j'adore
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Jak pysznie rumiane :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite bułeczki :) Pięknie wyrosły! :)
OdpowiedzUsuńUpieczone, spróbowane. Bardzo pyszne bułeczki. Zostają ze mną:)Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę się, że smakowały! Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
Usuń