na tortownicę o średnicy 21 cm:
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szklanka jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju
4 duże banany,
łyżka soku z cytryny,
80 g mlecznej lub ciemnej czekolady startej na wiórki,
500 ml śmietanki 36%,
250 g mascarpone,
kilka czubatych łyżek cukru pudru (do smaku),
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Po wystudzeniu odciąć górę ciasta i odłożyć. Wydrążyć ciasto, zostawiając spód i boki, tworząc miseczkę. Ubić śmietankę na sztywno, połączyć z mascarpone, czekoladą i cukrem pudrem. Banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć w całości na spodzie ciasta, w razie potrzeby przycinając owoce, by zmieściły się na cieście. Na owoce nałożyć krem, tworząc kopczyk. Pokruszyć wydrążone wnętrze ciasta, posypać okruchami krem.
ENGLISH:
1 3/4 cup of all purpose flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 cup of greek ,
a pinch of vanilla powder,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
for the filling:
4 large bananas,
1 tbsp of lemon juice,
80 g of shaved chocolate,
500 ml of heavy cream,
250 g of mascarpone,
few heaping tbsp of powdered sugar (to taste)
4 large bananas,
1 tbsp of lemon juice,
80 g of shaved chocolate,
500 ml of heavy cream,
250 g of mascarpone,
few heaping tbsp of powdered sugar (to taste)
Robiłam tę sklepową wersję, ale chyba się pokuszę sama w 100% zrobic :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Kopiec Kreta 😍 Ale z bananem nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPrzepis chętnie podpatrzę:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto! :D
OdpowiedzUsuńIt looks authentic and delicious!
OdpowiedzUsuńwyszedł idealnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda efektownie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto a la kopiec kreta :D
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! Yum!! I can almost taste the banana filling!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Dawno nie piekłam. Dobrze, że przypomniałaś ten wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńpopieram lepiej zrobić samemu :) ślicznie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne, podoba mi się dodatek banana :)
OdpowiedzUsuńsound delicious cake.
OdpowiedzUsuńthank you for sharing your recipe
Pychotka - w sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :). Co do zrobienia, to średnio mnie kusi, bo już ten okruszkowy bałagan widzę :D.
OdpowiedzUsuńThis cake looks amazing ! xo
OdpowiedzUsuńmoje smaki uwielbiam *.*
OdpowiedzUsuńoj wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńWow, it looks really delicious!
OdpowiedzUsuńxx
bardzo lubimy to ciasto!! choć przygotowuję go bardzo rzadko:)
OdpowiedzUsuńpyszne jest
Kiedyś robiłam i wyszło bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńCiasto w sam raz dla mojej przyjaciółki. Ona uwielbia i słodycze, i wszystko co z bananami :)
OdpowiedzUsuńMam go już od dawna na liście do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuń