Pierogi z boczkiem i ziemniakami |
Ciasto na pierogi jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie i delikatne. Używam go do wszystkich domowych pierogów, ruskich, z mięsem, z kapustą czy z grzybami.
Takie pierogi z z ziemniakami i boczkiem to regionalne danie z Mazowsza i Podlasia. Są bardzo sycące i naprawdę pyszne, świetne smakują z podsmażoną na złoto cebulką. To świetny przepis na tani obiad dla całej rodziny. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pierogi
Szukacie pomysłu na tani obiad? Zobaczcie też mój przepis na pyszną zapiekankę spaghetti z boczkiem lub kiełbasą:
Przepis na pierogi z boczkiem i ziemniakami, składniki:
ciasto (około 30 pierogów):500 g mąki pszennej,
3/4 łyżeczki soli,
gorąca woda (ok. 1 i 1/3 szklanki)
farsz:
ok. 500 g ugotowanych ziemniaków,
200-250 g boczku,
duża cebula,
sól, pieprz
Przepis na pierogi z boczkiem i ziemniakami, przygotowanie:
Farsz: ziemniaki dokładnie rozgnieść lub zmielić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko z drobno posiekaną cebulą. Połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku. Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać przesmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.Oryginalny przepis na ciasto .
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
for the dough (approx. 30 pierogi):
1/2 kg of flour,
1 cup of hot water,
1 tsp of salt
for the filling:
approx. 500 g of cooked potatoes,
200-250 g of bacon,
1 large onion,
salt and pepper, to taste
Prepare the filling: mash the potato, using a potato grinder. Cut the bacon into cubes and cook, until crispy. Add finely chopped onion and cook, until soft. Combine with potatoes, season well. Prepare the dough: Make the dough: boil the water and set aside for 10 to 15 minutes - it should remain hot. Mix half of the flour (250g) with salt, add the water and mix with the spoon. Gradually add remaining flour and knead for few minutes, until smooth and elastic (you don't have to use whole flour). Roll out finely on a floured surface and cut out circles. Place a heaping tsp of the filling in the center of each circle. Fold the edges together and seal well, using a fork. Drop pierogi into boiling water, simmer for about to 5 minutes or until they float on a surface. Drain and serve with caramelized onion on other toppings of your choice.
Nigdy nie jadłam pierogów z takim farszem, muszę spróbować 😉
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy wszelakie pierogi,ale takich nie robiłam:)))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa zawsze na oko je robię :D. W ogóle, uwielbiam pierogi. Takie też kiedyś próbowałam. Pycha :).
OdpowiedzUsuńThese look absolutely delicious!! And I love anything with bacon!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Całe wieki nie jadłam pierogów :) a w takim wydaniu nigdy :)
OdpowiedzUsuńidealne:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takim połączeniu :)
OdpowiedzUsuńo takich nie jadłam, ale dziś lepiłam i wcinałam klasyczne ruskie, o mamammmmuuuuuniu!
OdpowiedzUsuńThese look so delicious, esp. that bacon filling :-))
OdpowiedzUsuńcałkiem podobne ostatnio robiła moja mama :)
OdpowiedzUsuńCudowne pierożki! Prezentują się niezwykle apetycznie! Pycha! <3
OdpowiedzUsuńSuper, u mnie w domu wszyscy lubią pierogi ruskie i nawet na Wigilię mam zawsze i ruskie i z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuńRobię takie. Uwielbiam je. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńnie lubię boczku;p
OdpowiedzUsuńPycha - uwielbiam pierogi
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuńOh, delicious looking! I can imagine how good your pierogi's taste! Yum! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńIt looks really good, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
Jejku, ale kusisz :-)
OdpowiedzUsuńapetyczne nadzienie w tych pierogach
OdpowiedzUsuńJuż niedługo pierogi będą <3
OdpowiedzUsuńPierogi, różne, to moja ulubiona potrawa. Twoje, zboczkiem i ziemniakami tak zachęcająco wyglądają, że chciałoby się zjeść. Teraz, zaraz... Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń