Polecam też moje ulubione pierniczki alpejskie i korzenne ciasteczka :)
na blaszkę o wymiarach 20x20cm (lub troszkę większą):
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
po łyżeczce mielonego imbiru,goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej,
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonej kolendry,
180 g masła,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki miodu,
3 jajka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
garść orzechów włoskich , kilka łyżeczek cukru pudru
Masło rozpuścić z cukrem i miodem, odstawić do ostygnięcia na 10-15 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką z rozpuszczonym masłem. Dodać jajka i jogurt, szybko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu wciskając orzechy. Piec 50 minut w 180 C. Po upieczeniu oblać lukrem z cukru pudru wymieszanego z odrobiną gorącej wody (opcjonalnie).
Oryginalny przepis.
ENGLISH:
2 cups of all purpose flour,
2 tsp og baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1 tsp of granulated ginger, 1 tsp of cloves, 1 tsp of cardamom and 1 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of ground allspice and ground coriander,
180 g of butter,
3/4 cup of sugar,
3 tbsp of honey,
3 eggs,
2 tbsp of Greek yoghurt,
a handful of walnuts,
few tsp of podered sugar
Melt the butter with sugar and honey, set aside for 10 to 15 minutes. Mix the flour with spices and baking powder. Using a spoon, mix the flour with butter mixture. Add egss and yoghurt, mix, just to combine. Pour into baking pan lined with baking paper (20x20cm) and press the walnuts on top. Bake for 50 minutes in 180 C. Mix powdered sugar with some hot water, to create a thick glaze. Pour the glaze over the cake. Enjoy:)
See the original recipe.
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
po łyżeczce mielonego imbiru,goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej,
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonej kolendry,
180 g masła,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki miodu,
3 jajka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
garść orzechów włoskich , kilka łyżeczek cukru pudru
Masło rozpuścić z cukrem i miodem, odstawić do ostygnięcia na 10-15 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką z rozpuszczonym masłem. Dodać jajka i jogurt, szybko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu wciskając orzechy. Piec 50 minut w 180 C. Po upieczeniu oblać lukrem z cukru pudru wymieszanego z odrobiną gorącej wody (opcjonalnie).
Oryginalny przepis.
ENGLISH:
2 cups of all purpose flour,
2 tsp og baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1 tsp of granulated ginger, 1 tsp of cloves, 1 tsp of cardamom and 1 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of ground allspice and ground coriander,
180 g of butter,
3/4 cup of sugar,
3 tbsp of honey,
3 eggs,
2 tbsp of Greek yoghurt,
a handful of walnuts,
few tsp of podered sugar
Melt the butter with sugar and honey, set aside for 10 to 15 minutes. Mix the flour with spices and baking powder. Using a spoon, mix the flour with butter mixture. Add egss and yoghurt, mix, just to combine. Pour into baking pan lined with baking paper (20x20cm) and press the walnuts on top. Bake for 50 minutes in 180 C. Mix powdered sugar with some hot water, to create a thick glaze. Pour the glaze over the cake. Enjoy:)
See the original recipe.
nie ma to jak domowy piernik :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy taki z orzechami!
UsuńLove gingerbread! This looks terrific -- thanks. Happy Holidays!
OdpowiedzUsuńo mniam, podrzucę tacie bo on zawsze lubi piec piernika na święta
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! 😍
OdpowiedzUsuńLooks wonderfully delicious and I love the simple preparation too.
OdpowiedzUsuńso delicious....thank you for sharing your recipe.
OdpowiedzUsuńhave a great day
musi pachnieć pysznie;)
OdpowiedzUsuńJa akurat zadbałam o to, żeby piernik staropolski zrobić, ale Twoja propozycja jest świetna, żeby upiec piernik np. po Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na piernik :-)
OdpowiedzUsuńPerfect recipe for the holidays!! And it looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Lubie takie szybkie i smaczne ciacha.
OdpowiedzUsuńTo coś w sam raz dla mnie, bo nigdy nie pamiętam o nastawieniu ciasta na piernik długodojrzewający :)
OdpowiedzUsuńkocham pierniki!
OdpowiedzUsuńzrobię taki:)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja. Życzę Ci wspaniałych, rodzinnych chwil w Święta i na cały przyszły rok :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPiernik to jedno z moich ulubionych ciast.:)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku stawiam na przeróżne rodzaje ciasteczek i jakiś sernik, ale wspaniała propozycja! I na pewno będę o tym przepisie pamiętać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze!
Sara's City
Jeszcze nigdy nie piekłam piernika, mam nadzieję, że dzięki Twojemu przepisowi to się zmieni i się nauczę :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam, robię co roku :-)
OdpowiedzUsuń