stycznia 25, 2019

Ciasto z czekoladą i kruszonką / Chocolate Chip Bread


Ciasto z czekoladą i kruszonką przepis
Ciasto z czekoladą i kruszonką 


Ostatnio na wielu blogach widziałam przepis na amerykańskie ciasto z kawałeczkami czekolady. Jeśli coś zawiera ten składnik, to z dużym prawdopodobieństwem zagości w mim piekarniku:) Właśnie dlatego niedawno stworzyłam swoją wersję tego ciasta, bazując na recepturze ciasta muffinkowego. Moje ciasto z czekoladą i kruszonką jest błyskawiczne i banalnie proste w przygotowaniu, bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta i desery z czekoladą :)




Ciasto z czekoladą i kruszonką, składniki:


na blaszkę o wymiarach 23x13cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,

80-100 g posiekanej czekolady

na kruszonkę:

3-4 czubate łyżki mąki
¼ szklanki brązowego lub kokosowego cukru
3 łyżki zimnego masła
2-3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Ciasto z czekoladą i kruszonką, przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać (mieszamy tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki, zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto wyjdzie suche!). Połowę ciasta nałożyć do wyłożonej papierem blaszki, powciskać połowę czekolady, nałożyć resztę ciasta, wcisnąć resztę czekolady. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić palcami na grube  okruchy, posypać ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla,
2 eggs,
80-100 g of chocolate chips,

for the crumble:
3 tbsp of cold butter,
3-4 heaping tbsp of flour,
1/4 cup of sugar,
2-3 tbsp of coconut shavings (optional)

Mix the flour with baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour half of the batter to the bread pan lined witch baking paper (23x13cm), sprinkle witch half of the chocolate chips. Pour over remaining batter and sprinkle with the rest of chocolate chips. Prepare the crumble: mix sugar, flour and the coconut. With your hands, work in butter until large clumps form. Sprinkle the crumble on top of the batter and bake for about 50 minutes in 180C. 



23 komentarze:

  1. mmm jakie to obłędne pysznie musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym zjadła, bardzo lubię takie szybkie ciacha :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprostsze i najlepsze.


    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. I'm going to try this recipe this weekend!! It looks delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. This piece of writing is actually a good one
    it assists new net people, who are wishing for blogging.

    OdpowiedzUsuń
  7. I can't resist anything with streusel. This looks absolutely heavenly.

    OdpowiedzUsuń
  8. I have to try this recipe, it looks amazing!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda naprawdę na warte grzechu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie, na jednym kawałku trudno byłoby poprzestać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko, co zawiera w sobie czekoladę – jej śladowe ilości jestem w stanie wyniuchać nawet przez pancerne drzwi :D.

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda obłędnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmmm, look delicious, really! & very fluffy! mmm yummy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie :) na pewno smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger