stycznia 03, 2019

Czekoladowe ciasto z budyniem / Chocolate Cake with Pudding Filling


Czekoladowe ciasto z budyniem przepis
Czekoladowe ciasto z budyniem 


Dziś polecam szybkie czekoladowe ciasto z budyniem i kokosem.  Jest banalnie proste w przygotowaniu i nie potrzeba do niego miksera, zawsze się udaje! Słodycz ciasta dobrze przełamie kwaskowaty dżem, na przykład malinowy lub porzeczkowy. Podczas przekładania ciasta budyniem, może on delikatnie spłynąć po bokach ciasta, jednak po umieszczeniu w lodówce mocno stężeje. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z budyniem lub kremem :)




Czekoladowe ciasto z budyniem, składniki:


na tortownicę o średnicy 21 cm:

1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,

szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju

kilka łyżek dżemu malinowego,
opakowanie budyniu waniliowego (na pół litra mleka),
300 ml mleka,
25 g masła,
2-3 łyżki wiórków kokosowych,

dodatkowo na polewę: kilka łyżek kakao, cukru pudru i mleka (można tez przygotować polewę z ciemnej czekolady)
wiórki kokosowe do posypania ciasta

Czekoladowe ciasto z budyniem, przygotowanie:


 W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, wystudzić. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używając tylko 300 ml mleka, dodając masło i słodząc do smaku. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić. Ciasto przekroić na pół, włożyć spód ciasta do tortownicy, posmarować dolny blat dżemem, nałożyć budyń. Przykryć druga połową ciasta, schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Gdy budyń stężeje, połączyć kakao z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem do uzyskania gęstej polewy, oblać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

1 3/4 cup of all purpose flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
a pinch of vanilla powder,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil

few tbsp of raspberry jam,
1 package of pudding mix (40 g; unsweetened; one requires 500 ml of milk),
300 ml of milk,
25 g of butter,
few tbsp of coconut shavings,
melted chocolate to pur over the cake or few tbsp of cocoa, powdered sugar and milk,some coconut shavings to sprinkle over the cake

Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Bake for about 45-50 minutes. Let cool completely and cut into 2 layers. Prepare the pudding according to packege instructions, using just 300 ml of  milk. Add sugar to taste and some coconut. Let cool for a bit. Spread some jam on the bottom layer. Add the puuding and cover with the top of the cake. Place in  the fridge for about an hour or two, or until sets. Cover with melted chocolate or a simple glaze made with cocoa, powdered sugar and milk. Sprinkle with coconut. Enjoy:)

29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta czekoladowe, więc takie przekładane masą budyniową też by mi posmakowało 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na mega puszyste ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh my goodness, yum!! This looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  4. What a beautiful chocolate layer cake with such a perfectly tender and smooth crumb!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i jak apetycznie wygląda :) Zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka... może za jakiś czas wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo że jestem przejezdna po Świętach i Nowym Roku, chętnie zjadła bym spory kawałek Twojego ciasta ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste ciasto, ale bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. un bon gâteau bien gourmand
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo chętnie skorzystam z przepisu :)

    https://sk-artist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam… aż nabrałem ochoty na coś słodkiego :).

    OdpowiedzUsuń
  12. patrzę na zdjęcie i mam ślinotok:D

    OdpowiedzUsuń
  13. You got me hungry girl! Any special shipment to US? hahaha
    xo
    Carolina

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja już odpoczęłam po świątecznych słodkościach i bardzo chętnie bym się skusiła na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznie wygląda:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, czy masło jest di rozpuszczenia czekolady? Czy dodać di budyniu?

    OdpowiedzUsuń
  17. Karolka / Jawor28 czerwca 2020 14:34

    Wyszło idealnie, pierwszy raz rozbiłam ciasto o takim składzie i jestem pozytywnie zaskoczona :) POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, dziękuję i pozdrowienia!☺

      Usuń
  18. No a kiedy dodać ten dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie - smarujemy dolny blat dżemem 🙂

      Usuń
  19. Dzięki za świetny wpis. Ze swojej strony mogę polecić Kancelarię Ostrowska https://www.kancelaria-ostrowska.pl/ – mają bardzo szeroki zakres usług prawniczych. Warto sprawdzić!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger