Czekoladowe ciasto z budyniem |
Dziś polecam szybkie czekoladowe ciasto z budyniem i kokosem. Jest banalnie proste w przygotowaniu i nie potrzeba do niego miksera, zawsze się udaje! Słodycz ciasta dobrze przełamie kwaskowaty dżem, na przykład malinowy lub porzeczkowy. Podczas przekładania ciasta budyniem, może on delikatnie spłynąć po bokach ciasta, jednak po umieszczeniu w lodówce mocno stężeje. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z budyniem lub kremem :)
Polecam również moje ciasto czekoladowe z budyniem i jabłkami na dużą blachę:
Czekoladowe ciasto z budyniem, składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju
2 jajka,
1/3 szklanki oleju
kilka łyżek dżemu malinowego,
opakowanie budyniu waniliowego (na pół litra mleka),
300 ml mleka,
25 g masła,
2-3 łyżki wiórków kokosowych,
dodatkowo na polewę: kilka łyżek kakao, cukru pudru i mleka (można tez przygotować polewę z ciemnej czekolady)
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Czekoladowe ciasto z budyniem, przygotowanie:
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, wystudzić. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używając tylko 300 ml mleka, dodając masło i słodząc do smaku. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić. Ciasto przekroić na pół, włożyć spód ciasta do tortownicy, posmarować dolny blat dżemem, nałożyć budyń. Przykryć druga połową ciasta, schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Gdy budyń stężeje, połączyć kakao z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem do uzyskania gęstej polewy, oblać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
1 3/4 cup of all purpose flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
a pinch of vanilla powder,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil
few tbsp of raspberry jam,
1 package of pudding mix (40 g; unsweetened; one requires 500 ml of milk),
300 ml of milk,
25 g of butter,
few tbsp of coconut shavings,
melted chocolate to pur over the cake or few tbsp of cocoa, powdered sugar and milk,some coconut shavings to sprinkle over the cake
Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Bake for about 45-50 minutes. Let cool completely and cut into 2 layers. Prepare the pudding according to packege instructions, using just 300 ml of milk. Add sugar to taste and some coconut. Let cool for a bit. Spread some jam on the bottom layer. Add the puuding and cover with the top of the cake. Place in the fridge for about an hour or two, or until sets. Cover with melted chocolate or a simple glaze made with cocoa, powdered sugar and milk. Sprinkle with coconut. Enjoy:)
omom ja jestem głodna:D
OdpowiedzUsuńNiczym torcik :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta czekoladowe, więc takie przekładane masą budyniową też by mi posmakowało 🙂
OdpowiedzUsuńWygląda na mega puszyste ciacho :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńOh my goodness, yum!! This looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
What a beautiful chocolate layer cake with such a perfectly tender and smooth crumb!
OdpowiedzUsuńProste i jak apetycznie wygląda :) Zjadłabym !
OdpowiedzUsuńPychotka... może za jakiś czas wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMimo że jestem przejezdna po Świętach i Nowym Roku, chętnie zjadła bym spory kawałek Twojego ciasta ❤❤❤
OdpowiedzUsuńProste ciasto, ale bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńun bon gâteau bien gourmand
OdpowiedzUsuńbonne soirée
ooo chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńhttps://sk-artist.blogspot.com/
Mniam… aż nabrałem ochoty na coś słodkiego :).
OdpowiedzUsuńpatrzę na zdjęcie i mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńCzuję lekkość :D
OdpowiedzUsuńYou got me hungry girl! Any special shipment to US? hahaha
OdpowiedzUsuńxo
Carolina
Ja już odpoczęłam po świątecznych słodkościach i bardzo chętnie bym się skusiła na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie
Ideał mmm <3
OdpowiedzUsuńWitam, czy masło jest di rozpuszczenia czekolady? Czy dodać di budyniu?
OdpowiedzUsuńDo budyniu☺
UsuńWyszło idealnie, pierwszy raz rozbiłam ciasto o takim składzie i jestem pozytywnie zaskoczona :) POLECAM
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję i pozdrowienia!☺
UsuńBardzo fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńNo a kiedy dodać ten dżem?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie - smarujemy dolny blat dżemem 🙂
UsuńDzięki za świetny wpis. Ze swojej strony mogę polecić Kancelarię Ostrowska https://www.kancelaria-ostrowska.pl/ – mają bardzo szeroki zakres usług prawniczych. Warto sprawdzić!
OdpowiedzUsuń