stycznia 28, 2019

Karkówka w sosie z warzywami / Pork Neck Fillets with Vegetable Sauce

Dość rzadko przyrządzam karkówkę, bo na co dzień wolimy troszkę chudsze rodzaje mięs, ale od czasu do czasu lubimy zaserwować sobie porządny kawałek mięsa. Dziś pożywny i rozgrzewający obiad z karkówką w roli głównej. Aby było zdrowiej, plastry mięsa udusiłam w smacznym sosie pomidorowym z warzywami i ziołami - danie wspaniale smakuje z ziemniaczanym puree. Smacznego:)

4 cienkie plastry karkówki,
duża czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2-3 szklanki wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka lub/i papryka wędzona, tymianek, majeranek, rozmaryn

Plastry karkówki oprószyć przyprawami i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zarumienienia. Odłożyć. Jeśli na patelni zostało dużo tłuszczu, odlać nadmiar. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pozostałe warzywa. Smażyć kilka minut, dodać koncentrat, smażyć minutę. Włożyć plastry mięsa, zalać składniki wodą (tak, by lekko zakrywała składniki) i doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu około 90 minut (lub trochę dłużej, karkówka musi być mięciutka).

ENGLISH:

4 thin pork neck fillets,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
2 stalks of celery,
1-2 tsp of tomato paste,
2-3 cups of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika and/or smoked paprika, thyme, rosemary, marjoram

Heat a small amount of oil in a pan. Dust the meat with the seasonings and cook on a prehetaed skillet on both sides, until golden brown. Set aside. Discard excess fat, if necessary. To the same pan, add strips of red bell pepper and the remaining diced vegetables. Cook, stirring, for few minutes and add the tomato paste. Cook for additional minute and add the meat. Cover everytjing with water and season well. Simmer on low heat, until tender for about 30 minutes. Serve over potatoe puree.

26 komentarzy:

  1. really delicious Natalia looks yumm!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tak podane mięso. Jest miękkie i bardzo aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie:))chętnie podobne przyrządzę:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć nie przepadam za karkówką wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za to uwielbiam Twojego bloga, za te przepisy idealne na obiady :D

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks so colourful and yummilicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks super delicious! Beautiful dish!!!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Great recipe to try! Bet it's delicious! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  9. hm karkóweczki dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. this one looks so yummy. i wanna try this at home.

    anyway, I like your blog, wanna follow each other? please let me know. thanks :)

    BLOG
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh wow this recipe looks super yummy darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks terrific -- deep flavor at its best. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  13. Solidny obiad, mój mąż byłby bardzo zadowolony z takiej karkówki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Would love to have this for dinner.

    OdpowiedzUsuń
  15. I haven't had lunch yet and I'm starving now, I have to try this recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  16. ja też raczej sięgam po chude mięso ale w takiej wersji karkówkę chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne danie dla mojego mężulka.:) Zapisałam sobie link.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepięknie wygląda i na pewno super smakuje! Mniam! :)

    Z e-BOOKIEM POD RĘKĘ

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger