Dość rzadko przyrządzam karkówkę, bo na co dzień wolimy troszkę chudsze rodzaje mięs, ale od czasu do czasu lubimy zaserwować sobie porządny kawałek mięsa. Dziś pożywny i rozgrzewający obiad z karkówką w roli głównej. Aby było zdrowiej, plastry mięsa udusiłam w smacznym sosie pomidorowym z warzywami i ziołami - danie wspaniale smakuje z ziemniaczanym puree. Smacznego:)
4 cienkie plastry karkówki,
duża czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2-3 szklanki wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka lub/i papryka wędzona, tymianek, majeranek, rozmaryn
Plastry karkówki oprószyć przyprawami i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zarumienienia. Odłożyć. Jeśli na patelni zostało dużo tłuszczu, odlać nadmiar. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pozostałe warzywa. Smażyć kilka minut, dodać koncentrat, smażyć minutę. Włożyć plastry mięsa, zalać składniki wodą (tak, by lekko zakrywała składniki) i doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu około 90 minut (lub trochę dłużej, karkówka musi być mięciutka).
ENGLISH:
4 thin pork neck fillets,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
2 stalks of celery,
1-2 tsp of tomato paste,
2-3 cups of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika and/or smoked paprika, thyme, rosemary, marjoram
Heat a small amount of oil in a pan. Dust the meat with the seasonings and cook on a prehetaed skillet on both sides, until golden brown. Set aside. Discard excess fat, if necessary. To the same pan, add strips of red bell pepper and the remaining diced vegetables. Cook, stirring, for few minutes and add the tomato paste. Cook for additional minute and add the meat. Cover everytjing with water and season well. Simmer on low heat, until tender for about 30 minutes. Serve over potatoe puree.
really delicious Natalia looks yumm!
OdpowiedzUsuńpychota:)
OdpowiedzUsuńLubię tak podane mięso. Jest miękkie i bardzo aromatyczne.
OdpowiedzUsuńNa obiad idealne danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie:))chętnie podobne przyrządzę:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za karkówką wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ❤
OdpowiedzUsuńZa to uwielbiam Twojego bloga, za te przepisy idealne na obiady :D
OdpowiedzUsuńThis looks so colourful and yummilicious!
OdpowiedzUsuńPorządny obiadek :)
OdpowiedzUsuńLooks super delicious! Beautiful dish!!!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
yumyyyy :)
OdpowiedzUsuńGreat recipe to try! Bet it's delicious! Thanks!
OdpowiedzUsuńhm karkóweczki dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńthis one looks so yummy. i wanna try this at home.
OdpowiedzUsuńanyway, I like your blog, wanna follow each other? please let me know. thanks :)
BLOG
INSTAGRAM
Oh wow this recipe looks super yummy darling
OdpowiedzUsuńxx
This looks terrific -- deep flavor at its best. Thanks!
OdpowiedzUsuńSolidny obiad, mój mąż byłby bardzo zadowolony z takiej karkówki :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. :)
OdpowiedzUsuńWould love to have this for dinner.
OdpowiedzUsuńI haven't had lunch yet and I'm starving now, I have to try this recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Pyszniutko mniammm
OdpowiedzUsuńja też raczej sięgam po chude mięso ale w takiej wersji karkówkę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla mojego mężulka.:) Zapisałam sobie link.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda i na pewno super smakuje! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńZ e-BOOKIEM POD RĘKĘ