Dziś dla odmiany coś zdrowego - pełna witamin kremowa zupa z buraczkami i słodkimi ziemniakami. Dzięki dodatkowi kuminu i mleczka kokosowego zwykłe buraczki zyskują nowy, intrygujący i trochę egzotyczny smak. Krem obowiązkowo podajemy z chrupiącymi grzankami. Przepis podpatrzyłam tutaj i zmodyfikowałam do własnych potrzeb, smacznego:)
4 małe buraki,
2 słodkie ziemniaki,
ok. 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
2 gałązki selera naciowego,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. szklanki mleka kokosowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), słodka papryka, tymianek
Obrane buraki i słodkie ziemniaki pokroić w dużą kostkę i piec w 180C około 45 minut lub do miękkości. Seler, cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Warzywa zmiksować z bulionem na krem, przelać do garnka, doprawić do smaku przyprawami i mlekiem kokosowym. Podawać z grzankami i ulubionymi pestkami.
ENGLISH:
4 small beetroots, peeled,
2 sweet potatoes, peeled,
approx. 1 1/2 l of homemade chicken or vegetable stock,
2 stalks of celery,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
approx. 1 cup of coconut milk,
seasonings to taste: salt, pepper, cumin, sweet paprika, thyme
Cut the beetroots and potatoes into big cubes. Bake in 180C for about 45 minutes or until tender. Finely chop celery, onion and garlic. Heat a small amount of oil in a pan and cook, stirring, for few minutes. Blend the stock with vegetables. Pout into a pot, add coconut milk and season to taste, heat it through. Serve with croutons and seeds of your choice. Enjoy:)
Modified recipe by Pick up limes.
Parę dni temu otrzymałam propozycję przetestowania dzbanka filtrującego Onyx od firmy Aquaphor. Już od dawna polubiłam filtry do wody i w ogóle nie kupuje wody mineralnej w butelkach, dlatego z chęcią zgodziłam się na test.
Dzbanek Aquaphor najbardziej wyróżnia to, że nie tylko oczyszcza wodę z zanieczyszczeń, rtęci, chloru, ołowiu i pestycydów, ale również wzbogaca ją w magnez. To bardzo atrakcyjna cecha, bo o ten pierwiastek stosunkowo trudno, jeśli chodzi o dostarczenie go z diety. Produkt może więc być ciekawym zakupem dla osoby borykającej się z niedoborem magnezu.
Dzięki wszechstronnemu działaniu woda z dzbanka nie ma nieprzyjemnego smaku i zapachu. Mimo że pomieści sporą ilość wody, nie jest ciężki, lecz lekki i poręczny. Ładnie prezentuje się na kuchennym blacie - jak mówi producent, inspiracją do jego stworzenia był styl vintage. Niewątpliwą zaletą jest tez fakt, że dzbanki od Aquaphor dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych.
Wydajność wkładu filtrującego wynosi 200 litrów, ale jego okres użytkowania jest różny w zależności od tego, jakiej jakości mamy wodę w kranie.
Dzbanek wyposażony jest w przydatny wskaźnik, który w miarę użytkowania filtra pokaże nam, jaki procent wkładu pozostał jeszcze do wykorzystania i kiedy należy go bezwzględnie wymienić.
Jeśli tak jak ja jesteście fanami zdrowego odżywiania i pijecie dużo wody, ale nie chcecie przyczyniać się do zanieczyszczania środowiska plastikiem, to z czystym sumieniem polecam dzbanek Onyx.
Produkt do kupienia na przykład tutaj.
Zapisuję przepis, bo bardzo lubię buraki, a zupy krem jeszcze z nich nie jadlam :D
OdpowiedzUsuńthis soup looks delicious !
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku kremu, uwielbiam takie dania, wszelkiego rodzaju kremy i zupy, ale takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam buraczków, skorzystam z Twojego przepisu 😉
OdpowiedzUsuńŁadny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor:)
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I love both beets and sweet potatoes, but have never thought of combining them in a soup. It looks incredibly delicious and healthy, Natalia.
OdpowiedzUsuńQue rico se ve ese plato! Muchas gracias por tus visitas! Que tengas feliz fin de semana! ♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie na talerzu :) pyszności
OdpowiedzUsuńsoup is one of my favorite foods… your soup looks delicious.
OdpowiedzUsuńthank you for recipe...
# I follow you, hope you will follow me in my new blogger
Bardzo lubię krem z pieczonych buraczków, fajny pomysł z dodaniem do nich batatów :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa zupka :)
OdpowiedzUsuńWoowww ta zupka boska, zapisuję sobie i zrobię ;D
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny i aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kremu z buraczków.
OdpowiedzUsuńAkurat mam buraczki :D
OdpowiedzUsuńto będzie kremik:D
Usuńegzotyczna, choć ze swojskich buraczków:)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu myślę o kupieniu takiego dzbanka. Mój brat ma i bardzo go poleca :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z buraków, mniam :) często podaję z kozim serem :)
OdpowiedzUsuńIt looks really good!
OdpowiedzUsuńxx
zupka musi byc pycha!
OdpowiedzUsuńa filtry zadomowiły sie i u mnie;)
chetnie zjadłabym sobie taki kem z buraczków
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy z buraków. Na 100% wypróbuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńLubię kremy :)
OdpowiedzUsuńcoś mi się ostatnio przejadły buraczki ale krem wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjem taką zupkę krem. Buraki, a do tego słodkie ziemniaki, które uwielbiam. Wspaniały przepis, a samo zdjęcie śliczne. :)
OdpowiedzUsuń