stycznia 22, 2019

Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym / Creamy Ground Meat Pasta


Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym przepis
Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym 


Dziś przepis na pyszny i szybki obiad, czyli makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym z warzywami. Do sosu możemy użyć ulubionego rodzaju sera, sprawdzi się nie tylko parmezan czy ulubiony żółty ser, ale także wszelkie odmiany sera pleśniowego, typu camembert, a nawet gorgonzola. To fantastyczna potrawa do wykorzystania wszelkich resztek. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z makaronem :)

Jeśli lubicie makaron, polecam też przepis na pyszną zapiekankę spaghetti:





Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym, składniki:


ok. 250 g makaronu,
ok. 250-300 g mielonego mięsa (jeśli wolicie, możecie dodać więcej mięsa),
mała cukinia,
mała czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 3/4 szklanki śmietanki 30% ,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu,
ok. 3 czubatych łyżek startego sera lub do smaku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka,


Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowym, przygotowanie:


Mięso wraz z pokrojonymi w kostkę warzywami usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawić do smaku. Gdy składniki będą prawie miękkie, zalać całość wodą i śmietanką, wrzucić starty ser. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (można dodać więcej sera, gdyby był za rzadki albo zagęścić go łyżeczką skrobi ziemniaczanej, rozmieszanej w małej ilości wody).Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wrzucić go wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania do podsmażonego mięsa z warzywami, dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem (jeśli wolicie, możecie nałożyć sos na makaron).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:

approx. 250 g of pasta,
approx. 250-300 g of ground meat,
1 small zucchini,
1 red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2-3/4 cup of heavy cream,
3/4 cup of water or stock,
2-3 tbsp of grated parmesan cheese or other cheese of your choicem,
seasonings to taste: salt, pepper, dry basil, thyme, oregano, sweet and hot paprika

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and chopped vegetables. Cook, stirring, until tender. Season to taste. Pour over some cream and add grated cheese. Simmer on low heat for few minutes. Cook the pasta according to package instructions, making sure to keep few tbsp of pasta cooking water. Add the water and pasta to the sauce and toss everything together. Sprinkle with more cheese. Enjoy:)

24 komentarze:

  1. super na zimę, sycące i rozgrzewające:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sounds and looks delicious. I can see how this would be really good with the cream, will try this for sure!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dania z makaronem:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy byłam mała, mama non stop taki makaron robiła 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie często jest, jednak nie z sosem śmietanowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zapisuję i robię w weekend! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks so delicious!! Pasta is one of my favorite things!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. So colourful and delicious...a perfect weekday lunch.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie i sycąco!
    Zima z takim daniem niestraszna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie myślałam - co jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na makaron nie trzeba mnie namawiać, a ten wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I never tire of pasta! This looks terrific -- lotta flavor, not a lotta work. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  13. noodle is one of my favorite foods.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  14. un plat parfait plein de saveurs
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  15. Makaron syci - mój Tata lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks so delicious! I ate pasta yesterday :)

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  17. que buena pinta !! Espero verte pronto por mi blog!!!
    Feliz año, bonita!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger