Proste ciasto z brzoskwiniami |
W zależności od sezonu do ucieranego ciasta z owocami na oleju możemy użyć dowolnych owoców, oprócz tych z puszki wspaniale sprawdzą się świeże owoce na przykład jabłka z cynamonem, gruszki, śliwki, truskawki, borówki, maliny czy porzeczki. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z brzoskwiniami:)
Jeśli lubicie proste ciasta z owocami na oleju, polecam moje błyskawiczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką (bez miksera):
Przepis na proste ciasto z brzoskwiniami, składniki:
na tortownicę o średnicy 22 cm:4 jajka,
pół szklanki cukru,
pół szklanki oleju,
1 1/2 szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mielona wanilia, opcjonalnie
250 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę
na lukier (opcjonalnie):
kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek gorącej wody
Przepis na proste ciasto z brzoskwiniami, przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasna masę, Stopniowo dodawac olej, cały czas ucierając.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zmiksować. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Piec około 50-60 minut w 170C. Cukier puder wymieszać z gorąca wodą do uzyskania konsystencji gęstego lukru, polać ciasto.Oryginalny przepis tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
4 eggs,
1/2 cup of oil,
1/2 cup of sugar,
1 1/2 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder,
a pinch of vanilla,
250 g of peeled, pitted peaches, diced
for the icing (optional):
few tsp of pwdered sugar and few tsp of hot water
Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Partially pour in the oil, mix well. Mix the flour with baking powder and vanilla. Partially add the dry ingredients to the egg mixture, mix well. Pour tthe batter into the springform pan (22cm) lined with baking paper. Place the peaches on top. Bake for about 50 to 60 minutes. Mix the powdered sugar with some hot water, creating a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
Original recipe.
Uwielbiam brzoskwinie, ciacho by mi posmakowało 😍
OdpowiedzUsuńNie jestem za brzoskwiniami ale wygląda ładnie ^.^
OdpowiedzUsuńZamiast brzoskwiń można dodać śliwki duże połówki pozdrawiam ♥️
UsuńMożna zamienić sliwkami
UsuńIt's so nice to see such a beautiful stone fruit cake in the deep of winter.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Super pomysł na wykorzystanie brzoskwiń z puszki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Ostatnio niezbyt często piekę, ale jak już najdzie mnie ochota to chętnie sięgam po te proste przepisy.
OdpowiedzUsuńZapachniało latem :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto;)
OdpowiedzUsuńNie mogę wchodzić na Twojego bloga głodna :/ Uwielbiam brzoskwinie, oj jakbym jadła!
OdpowiedzUsuńTeż zimą chętnie wykorzystuję brzoskwinie z puszki, choć prawdę mówiąc, już nie mogę się doczekać świeżych owoców, a to jeszcze tyle czasu :P
OdpowiedzUsuńLubie takie nieskomplikowane przepisy:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOh yum!! This looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
as always, delicious foods.
OdpowiedzUsuńhope, I can try your recipe.
have a wonderful day
beautiful cake !!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) Ja wczoraj wcinałam sernik i piernik. Mama miała ochotę na piernika, a babcia upiekła nam sernik, bo ją odwiedziliśmy na dzień babci :)
OdpowiedzUsuńŁadną paczuszkę dostałaś ;)
Przy brzoskwiniach od razu czuję lato :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda pięknie <3 Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak samo jak wygląda, to musi być pyszne :).
OdpowiedzUsuńmusi być niezwykle smaczne;)
OdpowiedzUsuńProste przepisy są zazwyczaj najlepsze!
OdpowiedzUsuńPiękne, optymistyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńAle fajne i proste ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńależ apetyczne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńHi, Im a new follower on your blog from gfc ...
OdpowiedzUsuńI hope you will be back ...
www.dlkgzr.com
Cudnie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje! Przepis prosty, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZ e-BOOKIEM POD RĘKĘ