na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
5-6 białek,
duża szczypta mielonej wanilii,
skórka i sok z cytryny,
1/2 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g masła
lukier: kilka łyżek soku z cytryny, kilka łyżek cukru pudru
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i miksować. Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę, skórkę i sok z cytryny, wanilię, proszek do pieczenia i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i wylać do wyłożonej papierem blaszki.Piec w 170 C około 40 minut. Połączyć cukier puder i sok z cytryny, by uzyskać gęsty lukier. Polać gotowe ciasto.
Oryginalny przepis.
ENGLISH:
5-6 egg whites,
a big pinch of vanilla,
zest and juice from 1 lemon,
1/2 cup of sugar,
1 cup of flour,
1/2 tsp of baking powder,
100 g of melted butter
for the icing: few tbsp of powdered sugar and few tbsp of lemon juice
Beat the egg whites, until stiff peeks form. Gradually add sugar and mix after each addition. Add flour, zest and juice from the lemon, vanilla, baking powder and melted, cooled butter. Mix well. Pour into the pan (10x20cm) lined with baking paper. Bake in 170 C for about 40 minutes. Combine powdered sugar and lemon juice to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
See the original recipe.
Oooo, potrzebowałam takiego przepisu :). Z białek też fajne są takie babeczki z makiem.
OdpowiedzUsuńOooo, potrzebowałam takiego przepisu :). Z białek też fajne są takie babeczki z makiem.
OdpowiedzUsuńale leciutkie :)
OdpowiedzUsuńNatalia this is an amazing lemon bread, I love lemon!!
OdpowiedzUsuńLooks so tender and soft...save me a piece, natalia :))
OdpowiedzUsuńLove everything with lemon :) Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie białek :)
OdpowiedzUsuńCiasto cytrynowo-waniliowe z białek wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci częstego pieczenia. Coś słodkiego jemy tylko w niedzielę. W ciągu tygodnia nie ma takiej okazji. Jeżeli upiekę ciasto, procuję i zamrażam.
Pozdrawiam:)
mniam, takie babki są pyszne :D
OdpowiedzUsuńGreat recipe.
OdpowiedzUsuńI'm following your blog, could you follow my blog too?
www.paginasempreto.blogspot.com.br
Często nie mam co zrobić z białkami. Chętnie wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, wygląda na lekkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie nie tak dawno się dowiedziałam, że z powodzeniem można mrozić białka, co mnie nieco zaskoczyło :) Ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSeems delicious! :D
OdpowiedzUsuńXO
S
https://s-fashion-avenue.blogspot.com
Bardzo lubię ciasto cytrynowe 😍
OdpowiedzUsuńTakie babki są bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wykorzystanie pozostających białek. U mnie zawsze lądują w jajecznicy :D
OdpowiedzUsuńIt looks so delicious!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Jaki łatwy przepis super :)Babki są pycha! A ciasto wygląda tak bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Love everything that tastes to lemon! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Oh, my gosh, Natalia. I just finished dinner & now I'm hungry again :)
OdpowiedzUsuńLooks like a wonderful recipe. Thank you!!
o musze zrobic
OdpowiedzUsuńQue buena pinta, me apunté la receta! Que tengas feliz día!♡♡♡
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste ciacha bez udziwnień :) a Twoje wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, looks so yummy!
NEW BRANDING POST | MEET & GREET: #BARBA ITALIANA!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
I love this kind of bread, thanks for sharing ^^
OdpowiedzUsuńxx
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię. Uwielbiam takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńświetny sposób na wykorzystanie białek, które zazwyczaj wylewam do zlewu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńLovely recipe. I will definitely become a great cook reading your recipes everyday,LOL! That looks tasty.
OdpowiedzUsuńThe Glossychic
Wonder Cottage
Ledwo do Ciebie zajrzałam a już dowiedziałam się czegoś nowego, mianowicie tego, że można mrozić bialka! Nigdy tego nie robiłam, poza tym ciasto, które proponujesz wygląda bardzo zachęcająco ;))
OdpowiedzUsuńI love bread. But seldom bake now because we are cutting down on carbohydrate.
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie i wydaje się być całkiem proste do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńPodobne ciasto robi moja mama, uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńvanilla...love it.
OdpowiedzUsuńthank you for sharing your recipe.
ja się wreszcie muszę nauczyć robić lukier na ciasto:D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie <3
OdpowiedzUsuńjakie pyszności!
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńI'm hungry now
NEW OUTFIT POST | COLOR OBSESSION!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Ale genialne ciasto ♥
OdpowiedzUsuńLooks yummy! Thanks for following, it is a pleasure that I already followed you back.
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
This looks super yummy !!
OdpowiedzUsuńwww.pink-purpledots.blogspot.com
Musi byc przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńmakeupnoprofessional.blogspot.com
Mniam, już wiem co upiekę na święta :D Świetny przepis !
OdpowiedzUsuń