na 24 sztuki:
ciasto:
600 g mąki,
10-15 g suchych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
125 g rozpuszczonego masła,
6-8 łyżek cukru trzcinowego,
3 jajka,
opcjonalnie do posmarowania: żółtko, mleko lub śmietanka
budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
4-6 łyżek cukru (lub do smaku),
500- 600 ml mleka
cukier puder
Drożdże połączyć z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, pozostałym cukrem i jajkami. Wyrabiać około 10-15 minut, stopniowo dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub na całą noc do lodówki. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając 600 ml mleka i dodając cukier. Odstawić do ostygnięcia. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać około 2 czubatych łyżeczek budyniu i zwijać w kształt rogalika. Odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, śmietanką lub mlekiem, piec w 180C około 20 minut. Posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis na ciasto.
Ostatnio otrzymałam miłą niespodziankę od zaprzyjaźnionej firmy Radix-bis. W przesyłce znalazło się mnóstwo pyszności do przetestowania: pasta orzechowa crunchy, migdały, nerkowce, olej kokosowy, komosa czerwona i biała, cukier trzcinowy, orzechy piniowe, ryż do risotto, pomidory suszone. Już niedługo więcej przepisów z użyciem powyższych produktów:)
for 24 crescent rolls:
for the dough:
600 g of flour,
10-15 g of dry yeast,
250 ml of warm milk,
125 g of melted butter,
6-8 tbsp of brown sugar,
3 eggs,
some egg wash, milk or cream to brush the crescents before baking (optional)
for the filling:
2 packages of unsweetend vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 250 ml of milk),
4-6 tbsp of sugar (or to taste),
500-600 ml of milk
powdered sugar
Mix the yeast with warm milk and a tsp of sugar, set aside for few minutes, until foamy. Combine with the remaining butter, sugar, flour and eggs. Knead for about 15 minutes, or until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it rise for about an hour (or in the fridge overnight). Prepare the pudding according to the package instructions, using just 600 ml. Let it cool. Divide the risen dough into three pieces and roll each piece on a well floured surface into a circle (30 cm). Cut into 8 triangles. Place 2 heaping tsp of the filling on the bottom of each triangle and fold into a crescent. Set aside for 20 to 30 minutes. Brush with some egg wash, milk or cream and bake for about 20 minutes in 180C. Dust generously with powdered sugar. Enjoy:)
See the original recipe.
Wyglądają bardzo apetycznie :) akurat mam smaka na coś słodkiego :P
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe to moja specjalność, więc i takie rogaliki zrobię w najbliższym czasie 😉
OdpowiedzUsuńThey look incredible! I wish I could reach in and grab one right now.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za rogalikami, ale za to lubię budyń - jestem ciekawa czy w takiej odsłonie przekonałabym sie do nich :)
OdpowiedzUsuńKochana cudowne są te rogaliki. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńach, to pyszne nadzienie!
OdpowiedzUsuńach, to nadzienie!
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam takie rogaliki, ale z nutellą ;)
OdpowiedzUsuńOh wow, these look and sound so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńI always buy Crescent without sugar when come to the grocery.
OdpowiedzUsuńhave a great day
# I follow you
OdpowiedzUsuńO jej jakie smaczne musza byc
OdpowiedzUsuńU mnie pewnie by nie wytrzymały tych kilku dni, mając 2 łasuchów :D
OdpowiedzUsuńCroissants are my all time favorite! I swear I can eat more than 5 of these LOL!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńapetyczne te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńMogła bym jeść I jeść :) ❤
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję w najbliższym czasie, choć na początek zrobię chyba z marmoladą
OdpowiedzUsuńAż sama bym teraz zjadła takie rogaliki *.*
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam ♥
wy-stardoll.blogspot.com
They look delicious!
OdpowiedzUsuńxx
No i zrobiłam się głodna, idę po coś dobrego :) Obserwuje i zapraszam w wolnej chwili do siebie
OdpowiedzUsuńja poproszę takie na wynos:D z 10 xd
OdpowiedzUsuńHey, how are you and your little family doing? These treats here look so delicious! My pregnancy cravings are going strong these days and I really would love eating loads of cake and sweets :D
OdpowiedzUsuńHow is it going with the lactose-less life? I am so curios about how everything is going on now in your life :D
Over here everything is really fine. I'm week 24 now and I love being pregnant every single day :D
Have a lovely day!
Rosa
Kiedyś robiłam takie rogaliki, jednak gdzieś się dla mnie przepis zawieruszył. Zastosuje Twój, fajnie będzie odświeżyć ich smak ;) Genialny wpis, zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńwyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuńPiękny kształt <3 Ja ostatnio po raz pierwszy spróbowałam zrobić rogaliki i zdecydowanie brak mi wprawy;)
OdpowiedzUsuńmy mom used to make yeast dishes as she was fond of yeast though not me as little girl
OdpowiedzUsuńbut now i like to have it so thank you for the very nice recipe !