Kebab z kurczaka po afrykańsku |
Szukacie prostego przepisu na obiad z piersią kurczaka? Wypróbujcie też moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:
Przepis na kebab z kurczaka po afrykańsku, składniki:
500-600 g piersi z kurczaka,2 gałązki selera naciowego,
ząbek czosnku,
mały kawałek startego imbiru,
łyżeczka kuminu,
łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
ok. 1/2 łyżeczki chili (lub do smaku),
sok z połowy cytryny,
ok. 1/4- 1/3 szklanki orzeszków piniowych,
czerwona cebula,
duża czerwona papryka,
marchewka,
1-2 łyżki oleju,
sól i pieprz (do smaku)
Przepis na kebab z kurczaka po afrykańsku, przygotowanie:
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, do zarumienienia. Odłożyć. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Oprószyć go przyprawami, dodać imbir, polać sokiem z cytryny i olejem, dokładnie wymieszać. Marynować około 20 minut lub od razu smażyć do miękkości. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić paski papryki, cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki marchewki i selera. Smażyć do czasu, gdy warzywa będą al dente, pod koniec smażenia dodając czosnek i odrobinę przypraw. Gdy warzywa będą gotowe, dodać kurczaka i orzeszki piniowe. Podgrzać całość i nakładać do chlebków pita. Podawać z ulubionym sosem do kebabu.
Oryginalny przepis tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
African Chicken Pitas:
500-600 of chicken breast,
juice form half of a lemon,
1 tsp of cumin,
1 tsp og ground corander,
1/2 tsp of chili (or to taste),
1/4-1/3 cup of pine nuts,
2 stalks of celery,
1 carrot,
1 large red bell pepper,
1 red onion,
1 clove of garlic,
small piece of grated ginger,
1-2 tbsp of oil,
salt and pepper to taste
Roast the pine nuts on a dry skillet, until lightly golden. Set aside. Cut the chicken into bite size pieces or into strips. Cover with spices, lemon juice, ginger and oil. Cook ona skillet, until tender and set aside. To the same pan add strips of red bell pepper, slices of celery and carrot, and onion cut into halfmoons. Cook, until al dente and add the finely chopped garlic. Cook for additional minute and season to taste. Add chicken and nuts, heat it through. Spoon the meat and vegetables into the pita bread and serve with sauce of your choice. Enjoy:)
See the original recipe.
Uwielbiam! 😍
OdpowiedzUsuńpełen aromatów:)
OdpowiedzUsuńo kebab to coś co uwielbiam. W takiej wersji musi smakować rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńprzed chwilką jadłam obiad, ale z chęcią bym coś takiego zjadła. Po afrykańsku, jeszcze niczego nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńWonderful recipes 😊 did You heard Adana kebap ? Very special and delicious 😊
OdpowiedzUsuńZawsze lepiej zrobić w domciu takie dania :)
OdpowiedzUsuńLubie kebaby. Na pewno wypróbuję przepis 😊
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a do tego pięknie zrobione zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńYummy!!!! :9
OdpowiedzUsuńXO
S
https://s-fashion-avenue.blogspot.com
Looks delicious, very tasty.
OdpowiedzUsuńMój mąż byłby zachwycony takim kebabem :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! I would love it in a tortilla, too!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Ciekawa jestem smaku, połączenie ciekawe i w sumie może i być dobre :)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy kebab:)))chętnie bym zjadła:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCan't wait to try this, Natalia! It looks SO delicious :)
OdpowiedzUsuńThank you!
Oh! That look so delicious!!
OdpowiedzUsuńI love any foods relate to chicken.
OdpowiedzUsuńhave a great day
Looks so delicious. If only I can taste it! Have a happy weekend!
OdpowiedzUsuńSo very yummy and I seriously love the idea of using pine nuts in the chicken stirfry.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious :D
NEW TIPS POST | CLEANING TIME!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
What a yummy dish! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńThank you for your kind comment on my blog. Do you want to follow each other?
xx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
dziś sobie to tworzę:D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich
http://krystynaczarnecka.pl/
Krystyna
Wygląda obłędnie - chyba się skuszę. Ja pisałam dzisiaj o pomyśle na wykorzystanie warzyw z rosołu - zapraszam :)
OdpowiedzUsuńO! Właśnie coś takiego bym teraz chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki <3
OdpowiedzUsuńJestem z rewizytą.
OdpowiedzUsuńKulinaria, to moja pasja.
Skąd ten pomysł na kurczaka po afrykańsku?
Smacznie wygląda:)
I ja teraz siedzę w kuchni: piekę domowy chleb na zakwasie i ciasto na imieniny Zięcia. A także robię sałatkę gyros.
Pozdrawiam:)
Yummmy! Looks really delicious ^^
OdpowiedzUsuńxoxo
Ariadne ♥
De volta ao retrô | Facebook | Instagram
Pyszne jedzonko. Odpowiadają mi niemal wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńOdrzucam kumin. To jedyna przyprawa której nie toleruję.
Pozdrawiam:)
Kocham kebaby <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! ♥
OdpowiedzUsuńwiktoriadrawska.blogspot.com
This looks incredible! Beautiful recipe!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
I love k ebabs and your version looks so yummy.. Do try making dry chicken without any gravy, and make indian with an egg omlette on indian bread and the dry chicken. It tastes amazing
OdpowiedzUsuńhttps://www.stylebasket.in/
Wygląda to bardzo ale to bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńOoo mniam mniam! Musi być pyszny! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI love it! Looks delicious ^^
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
This is a topic that's near to my heart... Take care!
OdpowiedzUsuńExactly where are your contact details though?
dobrej niedzieli:)
OdpowiedzUsuńAkurat dziś robię sobie spis dan na cały tydzień i na pewno ten przepis w nim umieszczę :D
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaku:) taki fast food to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię sobie jutro jak wrócę do domu! Dzięki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fantastic Chapter
Yes
OdpowiedzUsuńVery nice post dear :) i like it <3
OdpowiedzUsuńThank you so much for your comment, sweetie!! I'm so happy that you liked my "British" outfit. The pullover is as cozy as cute, hehe :P About your post, that seems soooo tasty :P . I also love to prepare homemade "pitas" :) Happy sunday! Kss
OdpowiedzUsuń♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥
Mniam aż nabrałam ochoty ;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńZjadałabym takiego domowego kebaba :) Ostatnio chodzi za mną myśl, żeby samemu przygotować taka pitę :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
makeupnoprofessional.blogspot.com
There is nothing as tasty as a good kebab! :)
OdpowiedzUsuńLovely. Thank you for the recipe, I definetly need to try it.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Wygląda apetycznie, usze spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
That looks tasty! you just woke the glutton in me, LOL! Have a nice week.
OdpowiedzUsuńThe Glossychic
Wonder Cottage
Ale to dobrze wygląda!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie
OdpowiedzUsuńMniami 😋 bardzo smakowicie wyglada ☺️ Zapraszam tez do siebie thinafix.blogspot.com
OdpowiedzUsuńdziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka
OdpowiedzUsuń