Polecam też pyszne, kruche paszteciki z tuńczykiem lub grzybami:)
na kruche ciasto:
300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
na farsz:
3-4 jajka ugotowane na twardo,
duża marchewka,
mały por,
duża czerwona papryka,
ćwierć dużego selera,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub koperku,
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, granulowany czosnek, suszony tymianek
Przygotować kruche ciasto:mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Nadzienie: marchewkę i seler zetrzeć na grube wiórki, por drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Warzywa usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do miękkości. Dodać koncentrat i doprawić do smaku. Wymieszać drobno pokrojonymi jajkami i posiekaną natkę pietruszki lub koperkiem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.
ENGLISH:
for the pastry:
300 g of flour ( Polish krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt
an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking
for the filling:
300 g of flour ( Polish krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt
an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking
for the filling:
3-4 hard boiled eggs,
1 carrot, grated,
1/4 of a big celeriac, grated,
1 small leek, finely chopped,
1 red bell pepper, diced,
3-4 tsp of tomato paste (optional),
few tbsp of finely chopped parsley or dill,
seasonings to taste: salt, pepper. smoked paprika, dry thyme, granulated garlic
Prepare the pastry: add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: heat a small amount of oil in a pan, add vegetables and cook, stirring, until soft to your likening. Add the tomato paste and season to taste. Mix with finely chopped eggs and fresh herbs. Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown. Enjoy:)
So delicious! These savoury hand pies are even better the sweet ones.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pasztecików, ten przepis chętnie więc wypróbuję 🙂
OdpowiedzUsuńNie mam pytań, genialne :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Dawno takich nie jadłam, a uwielniam. Lubie też z szpinakiem:D
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co przygotuję na weekendową uroczystość :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńThey look delicious! I've never made hand pies like these, they'd be loved here for sure. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie nadziane:)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy, które można dowolnie modyfikować w zależności, na co ma się ochotę i co jest w domu :)
OdpowiedzUsuńThese sweets sound delicious and look so nice! :D
OdpowiedzUsuńXO
S
https://s-fashion-avenue.blogspot.com
Jakie kolorowe w środku :D
OdpowiedzUsuńPrezentują się smakowicie :D Chętnie zapiszę sobie przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
looks delicious Natalia yumm!
OdpowiedzUsuńIdealne na przekąskę do pracy ;)
OdpowiedzUsuńAle fajna metoda,muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńThese look so delicious!! I wish I had one right now!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Great Post
OdpowiedzUsuńNiceness Beauty - BLOG | Instagram
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, looks so delicious :3
NEW REVIEW POST | DRAMATICALLY DIFFERENT, AGAIN? YES, PLEASE!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Takich jeszcze nie jadłam, a wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńkusząco wyglądają
OdpowiedzUsuńTe paszteciki prezentują się bosko.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie ! :) Na pewno smakują wspaniale, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
These look like our local curry puffs, which is pastry with curried filling.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjem, to danie, które bardzo do mnie przemawia. :))) Jestem wręcz pewna, że będzie mi bardzo smakowało. Pozdrawiam cieplutko. :)
OdpowiedzUsuńTrzeba koniecznie ... musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKruchych pierożków jeszcze nie jadłam, wyglądają obłędnie i baaaardzo kuszą :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness;)
Mniam, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńto musi być przepyszne;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie , muszę wypróbować :) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich pasztecików, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńSo delicious recipe, yummy ^^
OdpowiedzUsuńAriadne ♥
De volta ao retrô | Facebook | Instagram
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious, I will try if I can make some at home. Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńThe Glossychic
Wonder Cottage
To jest straszne ale az zrobilam sie glodna :D Wygladaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
makeupnoprofessional.blogspot.com
Huummmm, so tasty!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
I love pastries so much, these ones look delicious, amazing recipe,thanks!
OdpowiedzUsuńThe Glossychic
Wonder Cottage
Ubolewam nad tym, że brakuje mi czasu na takie pieczenie ! Ale muszę się zmobilizować i zrobić, narobiłaś mi apetytu tym przepisem
OdpowiedzUsuńU nas w domu strasznie lubimy takie paszteciki mniam! Zawsze gdy jestem u Ciebie na blogu muszę szybko iść po jakąś przekąskę :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że lubię bardzo ale rzadko robię :) Twoje wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńKradnę wszystkie przepiękne pierożki.
OdpowiedzUsuńThis bread looks delicious!!
OdpowiedzUsuńThank´s for your visit and comment! I'm follow your blog :)
xoxo
https://sosweetgirlythings.blogspot.com/
Wyglądają bardzo apetycznie :). Chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuń