lutego 27, 2019

Kruche rożki kokosowe / Coconut Horn Cookies


Kruche rożki kokosowe przepis
Kruche rożki kokosowe


Kruche rożki kokosowe to pyszne ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Będą idealne do kawy i herbaty, można je upiec na tłusty czwartek lub Święta - sprawdzą się także jako słodki upominek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, warto jednak pamiętać o schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Ja lubię też chłodzić uformowane ciasteczka, wtedy mam pewność, że utrzymają kształt i będą naprawdę pyszne i kruche. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasteczka :)




Kruche rożki kokosowe, składniki:

na 24 rożki:

200 g zimnego masła,
300 g mąki,
130 g cukru pudru,
duża szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można zastąpić cukrem waniliowym)
120 g wiórków kokosowych,
2 żółtka,
dodatkowy cukier puder do posypania upieczonych rożków

Kruche rożki kokosowe, przygotowanie:


Masło rozetrzeć palcami z mąką, cukrem pudrem, wanilią i wiórkami. Gdy masło będzie w maleńkich kawałeczkach, dodać żółtka, dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na 45 minut lub całą noc. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego, następnie z każdej kuleczki formować rulonik i stworzyć kształt rożka. Uformowane ciasteczka schłodzić jeszcze przez 30-45 minut. Piec w 180 C około 20 minut. Gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis na stronie malacukierenka.pl.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:


for 24 cookies:

200 g of cold butter, diced,
300 g of flour,
130 g of powdered sugar,
a big pinch of vanilla,
120 g of coconut flakes,
2 egg yolks,
some additional powdered sugar for dusting the cookies

Add the butter to the flour, vanila, powdered sugar and coconut. Rub in with your fingertips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the egg yolks and knead, until smooth. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 45 minutes (or overnight). Form small balls  (slightly bigger than a walnut) and roll each ball into a log shape. Form the logs into a horn shape. Chill in the fridge for additional 30 to 45 minutes and bake in 180 C for about 20 minutes. Dust with some powdered sugar.

See the original recipe.

43 komentarze:

  1. Anything with coconut has got to be DELICIOUS! They remind me of my favourite vanilla crescent cookies.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszystko, co kokosowe, te rożki muszą być pyszne 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham smak kokosa w łakociach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie i zapewne tak samkuja :)

    buziaki:*
    Nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  5. These look gorgeous! And tasty. :-) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej niestety, ale przepis nie dla mnie. Ja po prostu nienawidzę kokosu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś, naprawdę dobre! Za to we Francji jest tłusty wtorek poprzedzający środę popielcową ;)
    Sposób na rybkę polecam, wychodzi ńiezwykle delikatna i aromatyczna ( a masło zostaje na blasze) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj takie kokosowe zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Thank you so much Natalia!! I'm so happy that you liked my new bags and the blog! :) Soon looks with them and much more ;) About your post, those sweets look so tasty!! :) Kss

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. These look so delicious!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. I want them right now. They look so delicious xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/02/the-ruby-collection-luxury-holiday.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszystko, co kokosowe. Jak tylko będę miała okazję, to wypróbuję przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. These cookies would be good with a cup of coffee!

    OdpowiedzUsuń
  14. thanks dear :)

    hmmm, I want to try

    NEW REVIEW POST | NYX: THE BEST PRIMER EVER?
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne, chętnie zjadłabym zamiast pączka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis , a rogaliki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czuje od nich dużo kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasteczka wyglądają przepysznie :D Uwielbiam kokosowe łakocie :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie się prezentują :D Chętnie kiedyś przetestuję przepis :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh, I just love your recipes, Natalia!
    I appreciate all of your work and your lovely blog!

    OdpowiedzUsuń
  21. Estupenda receta! Te espero por mi último post para saber tu opinión!💙💙💙

    OdpowiedzUsuń
  22. I love coconut so thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  23. Thank you so much Natalia!! I'm so happy that you liked my "dotted" outfit, hehe. I usually only like small dots, but those ones are so cute :) Happy weekend! Kss

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  25. kokos uwielbiam , więc myślę ,że by mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rożki wyglądają bardzo smakowicie i chętnie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. te rożki będą idealne nie tylko na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Takie małe i cudowne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. wyglada przepysznie :)

    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają apetycznie i przepis zachęcający by wypróbować :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Oh my, these look amazing! Thank you for the delicious recipe.

    And thank you for the lovely comment on my blog. I'm very happy to be following along and I look forward to visiting again. Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  32. Certainly very delicious. Happy weekend.

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  34. How delightful, this is a wonderful afternoon tea treat, thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger