Kruche rożki kokosowe |
Kruche rożki kokosowe to pyszne ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Będą idealne do kawy i herbaty, można je upiec na tłusty czwartek lub Święta - sprawdzą się także jako słodki upominek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, warto jednak pamiętać o schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Ja lubię też chłodzić uformowane ciasteczka, wtedy mam pewność, że utrzymają kształt i będą naprawdę pyszne i kruche. Polecam, smacznego:)
Polecam również najlepsze pierniczki alpejskie, od razu miękkie:
Kruche rożki kokosowe, składniki:
na 24 rożki:
200 g zimnego masła,
300 g mąki,
130 g cukru pudru,
duża szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można zastąpić cukrem waniliowym)
120 g wiórków kokosowych,
2 żółtka,
dodatkowy cukier puder do posypania upieczonych rożków
200 g zimnego masła,
300 g mąki,
130 g cukru pudru,
duża szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można zastąpić cukrem waniliowym)
120 g wiórków kokosowych,
2 żółtka,
dodatkowy cukier puder do posypania upieczonych rożków
Kruche rożki kokosowe, przygotowanie:
Masło rozetrzeć palcami z mąką, cukrem pudrem, wanilią i wiórkami. Gdy masło będzie w maleńkich kawałeczkach, dodać żółtka, dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na 45 minut lub całą noc. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego, następnie z każdej kuleczki formować rulonik i stworzyć kształt rożka. Uformowane ciasteczka schłodzić jeszcze przez 30-45 minut. Piec w 180 C około 20 minut. Gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis na stronie malacukierenka.pl.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
for 24 cookies:
200 g of cold butter, diced,
300 g of flour,
130 g of powdered sugar,
a big pinch of vanilla,
120 g of coconut flakes,
2 egg yolks,
some additional powdered sugar for dusting the cookies
Add the butter to the flour, vanila, powdered sugar and coconut. Rub in with your fingertips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the egg yolks and knead, until smooth. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 45 minutes (or overnight). Form small balls (slightly bigger than a walnut) and roll each ball into a log shape. Form the logs into a horn shape. Chill in the fridge for additional 30 to 45 minutes and bake in 180 C for about 20 minutes. Dust with some powdered sugar.
See the original recipe.
Anything with coconut has got to be DELICIOUS! They remind me of my favourite vanilla crescent cookies.
OdpowiedzUsuńpodkradam kilka :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko, co kokosowe, te rożki muszą być pyszne 😍
OdpowiedzUsuńKocham smak kokosa w łakociach :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie i zapewne tak samkuja :)
OdpowiedzUsuńbuziaki:*
Nowy post -> WWW.KARYN.PL
These look gorgeous! And tasty. :-) Thanks!
OdpowiedzUsuńOjej niestety, ale przepis nie dla mnie. Ja po prostu nienawidzę kokosu.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś, naprawdę dobre! Za to we Francji jest tłusty wtorek poprzedzający środę popielcową ;)
OdpowiedzUsuńSposób na rybkę polecam, wychodzi ńiezwykle delikatna i aromatyczna ( a masło zostaje na blasze) pozdrawiam ;)
Oj takie kokosowe zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko z kokosem:)
OdpowiedzUsuńmniam! Smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńThank you so much Natalia!! I'm so happy that you liked my new bags and the blog! :) Soon looks with them and much more ;) About your post, those sweets look so tasty!! :) Kss
OdpowiedzUsuń♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥
These look so delicious!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I want them right now. They look so delicious xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttps://photosbycris.blogspot.com/2019/02/the-ruby-collection-luxury-holiday.html
Uwielbiam wszystko, co kokosowe. Jak tylko będę miała okazję, to wypróbuję przepis 😊
OdpowiedzUsuńThese cookies would be good with a cup of coffee!
OdpowiedzUsuńthanks dear :)
OdpowiedzUsuńhmmm, I want to try
NEW REVIEW POST | NYX: THE BEST PRIMER EVER?
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Śliczne, chętnie zjadłabym zamiast pączka :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis , a rogaliki wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńCzuje od nich dużo kalorii :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają przepysznie :D Uwielbiam kokosowe łakocie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Oh those look so delicious! Wow!
OdpowiedzUsuńRaindrops of Sapphire
Smakowicie się prezentują :D Chętnie kiedyś przetestuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
muszę je zrobić na weekend:)
OdpowiedzUsuńOh, I just love your recipes, Natalia!
OdpowiedzUsuńI appreciate all of your work and your lovely blog!
Estupenda receta! Te espero por mi último post para saber tu opinión!💙💙💙
OdpowiedzUsuńI love coconut so thanks for the recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Thank you so much Natalia!! I'm so happy that you liked my "dotted" outfit, hehe. I usually only like small dots, but those ones are so cute :) Happy weekend! Kss
OdpowiedzUsuń♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥
O tak mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńsembra buonissima *_*
OdpowiedzUsuńkokos uwielbiam , więc myślę ,że by mi smakowały:)
OdpowiedzUsuńRożki wyglądają bardzo smakowicie i chętnie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńte rożki będą idealne nie tylko na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńTakie małe i cudowne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmakeupnoprofessional.blogspot.com
Wyglądają apetycznie i przepis zachęcający by wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
This looks delicious!
OdpowiedzUsuńOh my, these look amazing! Thank you for the delicious recipe.
OdpowiedzUsuńAnd thank you for the lovely comment on my blog. I'm very happy to be following along and I look forward to visiting again. Hugs!
Certainly very delicious. Happy weekend.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńHow delightful, this is a wonderful afternoon tea treat, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuń