Na blogu jest już sporo przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką, ale ja wciąż znajduję kolejny do wypróbowania. Ostatnio przetestowałam przepis na szybkiego kurczaka z nerkowcami. Podprażone orzeszki smakują zupełnie inaczej niż zwykle i nadają daniu ciekawego charakteru. W potrawie sprawdzą się dobrze inne warzywa, na przykład brokuły. Ilość sosu sojowego należy uzależnić od tego, ile zawiera soli. Całość do przygotowania w nie więcej niż 20 minut - to świetne danie w te dni, kiedy musimy szybko przyrządzić obiad. Smacznego:)
500 g piersi z kurczaka,
czerwona papryka,
mała marchewka,
gałązka selera naciowego,
czerwona cebula,
100 g orzechów nerkowca,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 ząbki czosnku
sos:
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżka sosu ostrygowego,
szklanka wody,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżeczek octu ryżowego lub soku z cytryny albo limonki (do smaku),
ok. 1-2 łyżeczek miodu lub cukru (lub do smaku)
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć kurczaka, odłożyć. Na patelnie po kurczaku wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, słupki marchewki, paski papryki, starty imbir i drobno posiekany czosnek oraz seler. Smażyć do momentu, gdy będą miękkie, ale zachowają chrupkość. Połączyć składniki na sos. Na patelnię z warzywami wrzucić kurczaka i orzeszki, zalać całość. Gotować kilka minut, aż całość zgęstnieje.Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
500 g of chicken breast,
1 red bell pepper,
1 carrot,
1 stalk of celery,
1 red onion,
2 cloves of garlic,
2 tsp of grated ginger,
100 g of cashews
for the sauce:
1-2 tbsp og soy sauce,
1 tbsp of oyster sauce,
few tsp of rice vinegar or lime/lemon juice (or to taste),
1-2 tsp of honey or sugar (or to taste),
1 cup of water,
2 tsp of potato starch or cornstarch
Toast the nuts on a dry skillet, set aside. Heat a small amount of oil in a pan, add diced chicken and cook, until tender. Set aside. To the same pan, add strips of pepper and carrot, chopped celery, onion, garlic and grated ginger. Cook, until soft, but still crispy. Add the chicken and cashews. Combine all the ingredients for the sauce and pour it all over. Cook for few additional minutes, until thickens. Serve over rice or rice noodles. Enjoy:)
Modiefied recipe by Laura Vitale.
lutego 11, 2019
Kurczak po azjatycku z nerkowcami / Cashew Chicken
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
imbir
,
kuchnia azjatycka
,
kurczak
,
marchew
,
orzechy
,
papryka
,
Radix-bis
,
warzywa
,
współpraca
Trochę egzotycznie się zrobiło. Przyznam, że jeszcze nie jadłam piersi z kurczaka w takim wydaniu, ale szukałam inspiracji jak ją przyrządzić. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 😊
Doskonała propozycja na obiad :) Tak przygotowany kurczak musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńOh, this sounds delicious! I love cashews with chicken but have never made it. Thanks for recipe, it's a keeper for sure!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie 😋 uwielbiam takie szybkie dania, świetnie się sprawdzają w ciągu tygodnia, gdy nie mamy za dużo czasu :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, bo takie dania bardzo lubię. Szczególnie, gdy nie mam dużo czasu na stanie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam nerkowców, połączenie z kurczakiem brzmi ciekawie 🙂
OdpowiedzUsuńPyszny jest taki sosik. Zamiast nerkowcow daje zwykle ziemne orzeszki.
OdpowiedzUsuńmoje smaki:)
OdpowiedzUsuńo mniam :D Pycha! Chętnei bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńYou should take part in a contest for one of the best
OdpowiedzUsuńsites on the net. I am going to highly recommend this web site!
Dania chińskie są świetne, bo szybkie w przygotowaniu i pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować
OdpowiedzUsuńHi
OdpowiedzUsuńWoww looks delicious!!
Xoxo
marisasclosetblog.com
Great recipe, I need to try it some day.
OdpowiedzUsuńhttps://modaodaradosti.blogspot.com/
This looks so good!! I love cashews and chicken!! Another one to try!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Oh, my, Natalia. Now I'm hungry :)
OdpowiedzUsuńLooks and sounds delicious!!
One of my favourite stirfries :-) and I always love mine with lots of cashews!
OdpowiedzUsuńCiekawe danie warto spróbować .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńwygląda nie tylko pysznie ale i zdrowo!
OdpowiedzUsuńInspiring quest there. What happened after?
OdpowiedzUsuńTake care!
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńHello, thanks for the information. Have a nice day!
OdpowiedzUsuńJadlam kiedys cos podobnego i bylo pyszne :D
OdpowiedzUsuńNapewno sprobuje twojego przepisu
Oh very great recipe this looks delicious
OdpowiedzUsuńxx
Kurcze przyznam szczerze, że boję się tego sosu ostrygowego - kilka razy rzucił mi się w oczy ale jakoś nie mam odwagi go kupić, boję się, że będzie jechał rybą za bardzo :)
OdpowiedzUsuńOBSERWUJĘ.
Jak super, że równiez piszesz bloga w dwóch językach :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ja ponieważ jestem wegetarianką musiałbym go troszke zmodyfikować pod swoje potrzeby :-D
Równiez obserwuje :-)
Wygląda zachęcająco!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić takie ciekawe dania czasami mam ochotę na zwykłą zupe ale są też dni kiedy szukam czegoś innego :) to danie wygląda bardzo ciekawie i apetycznie aż zrobiłam się głodna:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIt looks really good!
OdpowiedzUsuńxx
Świetne danie, gdy mamy mało czasu na gotowanie :)
OdpowiedzUsuńO mamo!!!! totalnie moje smaki :) wypróbuję
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglada! u mnie kuchna azjatycka codziennie bo maz z Azji :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowały mnie te nerkowce w daniu. Jestem ciekawa ich smaku w takim połączeniu, bo prezentuje się cudownie i smacznie!
OdpowiedzUsuńQue buena pinta !😋😋😋 Espero tu opinión en mi último post! Saludos! ☃️☃️☃️
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie. Bardzo lubię kurczaka w takiej postaci
OdpowiedzUsuńDanie wygląda apetycznie , kurczak z azjatycką nutą smakuje zawsze super. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMąż lubi orzechy nerkowca, kurczak to u nas nie nowość, ale połączenie? Spróbujemy! Choć przeraża mnie sos ostrygowy i seler naciowy, jeszcze nie miałam styczności :)
OdpowiedzUsuńZ e-BOOKIEM POD RĘKĘ
smakowite danie, własnie mam indyka i zero pomysłu na niego wiec moze skorzystam
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńomGGGG, so delicious :o I'm need to try
NEW CITY BREAKS POST | PORTINHO DA ARRÁBIDA @SETÚBAL!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Do you have any video of that? I'd want to find out some additional information.
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawy przepis i w sumie chętnie go wypróbuję, tym bardziej, że większość składników zwykle mam w domu.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie, wygląda pysznie. Ja bardzo rzadko robię potrawy tej kuchni, chociaż naprawdę lubię :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
ale mega połączenie! na to bym nie wpadła! :D musze koniecznie wypróbować w weekeend :D
OdpowiedzUsuńChrupiace nerkowce na pewno dodają smaku:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, takie połączenie to coś zdecydowanie dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńOh my gosh, this looks SO good!!
OdpowiedzUsuńwww.jessicabroyles.com
woww se ve muy lindo me encanta el pollo,abrazos.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne jedzenie i wspaniały blog.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)